ΑρχικήΕπικαιρότηταΣτον «πάγο» το lockdown για ανεμβολίαστους - Ποια νέα μέτρα μένουν στο...

Στον «πάγο» το lockdown για ανεμβολίαστους – Ποια νέα μέτρα μένουν στο τραπέζι

Σοβαρές επιφυλάξεις για  lockdown στους ανεμβολίαστους διατηρεί η κυβέρνηση η οποία απορρίπτει κατηγορηματικά τη σχετική εισήγηση από επιστήμονες.

Μερίδα ειδικών ζητά επιπλέον μέτρα στους ανεμβολίαστους , ενώ υπάρχουν και εκείνοι που θεωρούν πως μόνο αν οι εμβολιασμένοι κάνουν την τρίτη δόση τότε θα γίνει ακόμη πιο ισχυρό το τείχος ανοσίας τους, ζητώντας έτσι την υποχρεωτικότητά της.

Ωστόσο όλα δείχνουν πως η κυβέρνηση δεν βιάζεται να λάβει περισσότερους περιορισμούς, καθώς αναμένει να δει αν λειτουργούν τα ήδη υπάρχοντα μέτρα.

Το μοντέλο της Αυστρίας σε μια στιγμή που οι εμβολιασμοί αυξάνονται μέρα με τη μέρα, κρίνεται ότι δεν θα βοηθήσει στην προσπάθεια που καταβάλλει η κυβέρνηση να αυξηθούν τα ραντεβού, πρωτίστως για την 1η δόση, αλλά και για την 3η, που επίσης είναι καθοριστική για την αναχαίτιση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Είναι σαφές πως στόχος πλέον είναι να πειστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι ανεμβολίαστοι ώστε να κάνουν την πρώτη δόση αλλά και να τονιστεί η αναγκαιότητα της τρίτης δόσης σε όσους έχουν σπεύσει ήδη στα εμβολιαστικά κέντρα.

Τα νέα μέτρα που μένουν στο τραπέζι

Ενώ λοιπόν δεν είναι στα άμεσα πλάνα της κυβέρνησης τα πιο σκληρά μέτρα για τους ανεμβολίαστους, οι βασικότεροι περιορισμοί που υπάρχουν στο τραπέζι είναι η θέσπιση κλιμακωτού ωραρίου προσέλευσης στο δημόσιο, το οποίο θα αραίωνε τα δρομολόγια στα μέσα μαζικής μεταφοράς, η αύξηση των τεστ σε όσους ανεμβολίαστους, αλλά και η μείωση της χωρητικότητας και σε άλλους χώρους πλην των σούπερ μάρκετ, όπως η εστίαση και η ψυχαγωγία.

Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες, το μέτρο που είναι πιθανότερο να επιστρέψει αν οι συνθήκες το απαιτήσουν είναι η θέσπιση κλιμακωτού ωραρίου.

Ξεκινά σήμερα η επιστράτευση των γιατρών

Σήμερα το πρωί λήγει το τελεσίγραφο του υπουργείου Υγείας, με τους Ιατρικούς Συλλόγους της Βόρειας Ελλάδος να ανακοινώνουν τον αριθμό των ιδιωτών γιατρών που κατόρθωσαν να συγκεντρώσουν.

Η αυξημένη πίεση στα νοσοκομεία απαιτούσε τη συνδρομή τουλάχιστον 100 γιατρών, με τις πρώτες πληροφορίες να αναφέρουν πως ο αριθμός των ιδιωτών που εντέλει προσφέρθηκε να συνεισφέρει στο ΕΣΥ να φτάνει μόλις τους 20.

Ο αριθμός των γιατρών που θα χρειαστεί να επιταχθούν θα εξαρτηθεί από το πόσοι έχουν δηλώσει εθελοντικά, με τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου να είναι, ωστόσο, πλέον έτοιμες για την εκκίνηση της διαδικασίας.

«Να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για τους άνω των 60 ετών»

Την άποψη ότι πρέπει να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός Covid-19 για τους άνω των 60 ετών εξέφρασε σήμερα ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, τονίζοντας ότι οποιοδήποτε μέτρο μειώνει την πιθανότητα μετάδοσης, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.

Μιλώντας στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA, ο καθηγητής Πνευμονολογίας- Εντατικής Θεραπείας επισήμανε ότι το σύστημα από πλευράς εργατικού δυναμικού έχει εξαντληθεί. «Πριν ξεκινήσει η πανδημία είχαμε 560 κλίνες εντατικής θεραπείας στην Ελλάδα. Τώρα έχουμε πάνω από 1200. Οι 560 τότε ήταν υποστελεχωμένες, και από γιατρούς και από νοσηλευτές.

Μέσα στην πανδημία υπερδιπλασιάσαμε τις κλίνες εντατικής θεραπείας. Αλλά το σύστημα από πλευράς εργατικού δυναμικού έχει εξαντληθεί τελείως. Δεν υπάρχουν διαθέσιμοι εντατικολόγοι. Πρέπει να πάμε πριν τις ΜΕΘ. Ακόμα και αν είχαμε 10.000 ΜΕΘ, κάποιοι ασθενείς θα πέθαιναν. Πρέπει να μειώσουμε τον αριθμό των ανθρώπων που πάνε στο νοσοκομείο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βασιλακόπουλος.

«Η άποψή μου είναι ότι πρέπει να υπάρξουν αυστηρότερα μέτρα και να αυξηθεί με κάποιο τρόπο το ποσοστό εμβολιασμού. Έχω πει πολλές φορές να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός. Να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για τους άνω των 60 ετών. Οποιοδήποτε μέτρο μειώνει την πιθανότητα μετάδοσης, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Το αρνητικό rapid test μια εποχή με μεγάλη έξαρση, δε μας εξασφαλίζει ότι κάποιος δε μεταδίδει. Δεν μπορούμε να εξισώσουμε το τεστ με το εμβόλιο», σημείωσε ο κ. Βασιλακόπουλος.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ