ΑρχικήΕπικαιρότηταΣτους 17 οι νεκροί στην Κίνα από τον κοροναϊό - Ο Π.Ο.Υ....

Στους 17 οι νεκροί στην Κίνα από τον κοροναϊό – Ο Π.Ο.Υ. πιθανόν να κηρύξει παγκόσμιο συναγερμό

Αύριο Πέμπτη, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα αποφασίσει αν θα κηρύξει παγκόσμιο συναγερμό για το ξέσπασμα ενός νέου κοροναϊού στην Κίνα.

Σημειώνεται ότι αν εν τέλει ληφθεί αυτή η απόφαση, θα αποτελέσει έκτη φορά που κηρύσσεται διεθνής συναγερμός για επιδημία την τελευταία δεκαετία.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους, δήλωσε ότι δεν είναι έτοιμος σε αυτή τη φάση να αποφασίσει και για αυτό θα παρατείνει για μία ημέρα τις συζητήσεις των ειδικών της επιτροπής που εξετάζει την υπόθεση.

Και σημείωσε ότι «η απόφαση του να κηρυχθεί ή όχι ”επείγουσα κατάσταση για τη δημόσια υγεία διεθνούς εμβέλειας” είναι μια απόφαση που θα ληφθεί με μεγάλη σοβαρότητα και δεν είμαι έτοιμος αυτή τη στιγμή, παρά μόνο όταν λάβω τις διαθέσιμες αποδείξεις».

Μέχρι τώρα, οι θάνατοι από τον νέο κοροναϊό ανέρχονται στους 17, με περισσότερα από 540 επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Κίνα και σε ορισμένες άλλες χώρες, όπως στις ΗΠΑ.

Τι δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ Δρ. Τέντρος Αντχάνομ

Κίνα: Η πόλη Βουχάν σε καραντίνα

Η πόλη απ’ όπου ξεκίνησαν όλα, η πόλη Βουχάν, κλείνει τα δίκτυα συγκοινωνιών της και συστήνει στους περίπου 9 εκατ. πολίτες της να μην φεύγουν από την πόλη, όπως μεταδίδουν κρατικά ΜΜΕ.

Τα δρομολόγια σε λεωφορεία, μετρό, φέριμποτ και στα δίκτυα επιβατικών μέσων μεγάλων αποστάσεων θα ανασταλούν από τις 10 το πρωί τοπική ώρα αύριο 23 Ιανουαρίου, ενώ οι σταθμοί του αεροδρομίου και των τρένων θα κλείσουν για τους εξερχόμενους επιβάτες, σημειώνει το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο.

Η κυβέρνηση ζητά από τους πολίτες να μην φύγουν από την πόλη, παρά μονάχα υπό ειδικές συνθήκες, προσθέτουν κρατικά ΜΜΕ, επικαλούμενα το κυβερνητικό κλιμάκιο που ασχολείται με τον ιό.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας, την ίδια ώρα, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία συστήνει στους πολίτες της να αποφεύγουν τα ταξίδια, παρά μόνο αν είναι απαραίτητο.

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση αναφέρει ότι «Δεδομένων των τελευταίων ιατρικών πληροφοριών, μεταξύ αυτών πληροφοριών σχετικά με μετάδοση (του ιού) από άνθρωπο σε άνθρωπο και των συστάσεων των κινεζικών αρχών, συστήνουμε να πραγματοποιούνται μονάχα τα ταξίδια που είναι απαραίτητα στην Βουχάν».

Ο αριθμός των θανάτων στην Κίνα από τον Κοροναϊό

Η επαρχία Χουμπέι έκανε λόγο το απόγευμα για 17 νεκρούς και 444 επιβεβαιωμένα κρούσματα του κοροναϊού -ο οποίος πρωτοεμφανίστηκε στην πρωτεύουσά της Ουχάν- τα οποία καταμετρήθηκαν μέχρι τις 8 το βράδυ τοπική ώρα (14.00 ώρα Ελλάδας).

Ο γενικός διευθυντής του Κέντρου Ελέγχου και Πρόλησης Ασθενειών της Κίνας, Γκάο Φου, τόνισε ότι είναι δύσκολος ο έλεγχος του κοροναϊού που έχει προκαλέσει μέχρι στιγμής το θάνατο εννέα ανθρώπων και εκατοντάδες κρούσματα σε αρκετές χώρες πυροδοτώντας παγκόσμια ανησυχία και αυτό γιατί προσαρμόζεται και μεταλλάσσεται.

Ο Γκάο Φου τόνισε ότι «Ο ιός μεταλλάχθηκε βαθμιαία μία φορά όταν μεταδόθηκε από ζώα σε ανθρώπους και χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο για μελέτη», υπογραμμίζοντας ότι προς το παρόν τα παιδιά και οι νέοι άνθρωποι δεν δείχνουν να είναι ευάλωτοι στον κοροναϊό.

Τα μέτρα πρόληψης στα αεροδρόμια της Ευρώπης

Παράλληλα, Βρετανία και Ιταλία, όπως και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ανακοίνωσαν μέτρα προστασίας από ενδεχόμενη εξάπλωση του κοροναϊού.

Οι βρετανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι αναπτύσσουν ιατρικές ομάδες προκειμένου να υποδεχθούν τις απευθείας πτήσεις από την Βουχάν, την πόλη στην κεντρική Κίνα όπου εμφανίστηκε ο νέος κοροναϊός, την ώρα που η Ιταλία θα ελέγχει τη θερμοκρασία των επιβατών. Ως το απόγευμα της Τετάρτης έχουν ανακοινωθεί 17 θάνατοι από τον κοροναϊό στην Κίνα.

Από την Πέμπτη, το ιταλικό υπουργείο Υγείας εγκαθιστά «έναν υγειονομικό χώρο όπου θα γίνεται έλεγχος της θερμοκρασίας μέσω ενός σκάνερ» με στόχο την πρόληψη από τον κοροναϊό στο αεροδρόμιο Φιουμιτσίνο της Ρώμης, το οποίο συνδέεται με την πόλη Βουχάν με τρεις απευθείας πτήσεις την εβδομάδα.