ΑρχικήΕπικαιρότηταΣυνέντευξη Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. για τις καταγγελίες περί «αυθαιρεσίας» - Με παραίτηση...

Συνέντευξη Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. για τις καταγγελίες περί «αυθαιρεσίας» – Με παραίτηση απειλεί ο Ν. Αλιβιζάτος

Η ΕΛ.ΑΣ. παραχώρησε έκτακτη συνέντευξη Τύπου για την εκκένωση της κατάληψης στο Κουκάκι, στις 3 το μεσημέρι, στον απόηχο των καταγγελιών για αστυνομική βία, ενώ πηγές της ΕΛ.ΑΣ.  διευκρινίζουν ότι όλα έγιναν σύμφωνα με τον νόμο.

Παράλληλα,  εντύπωση προκαλούν οι εικόνες που είδαν το φως της δημοσιότητας με πόρτα-παγίδα γεμάτη καρφιά σε εξωτερικό χώρο σκάλας εισόδου στην κατάληψη.

Σημειώνεται δε, όπως αναφέρει το thetoc.gr,  ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής για την Διερεύνηση της Αστυνομικής Βίας, Νίκος Αλιβιζάτος, απειλεί  με παραίτηση με αφορμή την σημερινή εκκένωση της κατάληψης στο Κουκάκι, αλλά και την αύξηση περιστατικών αστυνομικής βίας, ενώ βολές εναντίον της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο ΣΥΡΙΖΑ τόσο εντός όσο και εκτός Βουλής.

Η επιστολή Αλιβιζάτου στον Μ. Χρυσοχοΐδη

«Ένα ακόμη περιστατικό αστυνομικής βίας περιήλθε σε γνώση μου: για την εκκένωση υπό κατάληψη κτιρίου στο Κουκάκι, σήμερα το πρωί, τα ΜΑΤ εισήλθαν χωρίς εντολή εισαγγελέα σε παρακείμενη κατοικία και κακοποίησαν άγρια τον πατέρα και τους δυο γιούς του.

Και αυτό, με το πρόσχημα ότι δεν επέτρεψαν την χρησιμοποίηση του ιδιωτικού χώρου τους από τις αστυνομικές δυνάμεις, χωρίς επίδειξη εισαγγελικής εντολής.

Κοινοποιώ την παρούσα στον Συνήγορο του Πολίτη για να επιληφθεί πάραυτα της υπόθεσης, σύμφωνα με τον νόμο. Σας καλώ, εν τούτοις, να διατάξετε άμεσα και τη διεξαγωγή ΕΔΕ.

Κύριε Υπουργέ, διαπιστώνω με λύπη μου ότι η σύσταση της υπό την προεδρία μου Επιτροπής συμπίπτει με την αύξηση των περιστατικών αυθαίρετης αστυνομικής βίας. Η εν λόγω Επιτροπή δεν μπορεί να λειτουργήσει στην πράξη ως άλλοθι για τέτοιου είδους απαράδεκτες συμπεριφορές. Επιβάλλεται ως εκ τούτου να λάβετε κάθε αναγκαίο μέτρο ώστε αυτές να σταματήσουν.

Επί του παρόντος, δεν υποβάλλω την παραίτησή μου από την εν λόγω Επιτροπή, διότι πιστεύω στη χρησιμότητά της. Επί πλέον, γνωρίζοντας την ευαισθησία σας, είμαι βέβαιος για την άμεση αντίδρασή σας».

Εκπρόσωπος Αστυνομίας: «Οι εικόνες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο είναι παραπλανητικές»

Ο Εκπρόσωπος της Ελληνικής Αστυνομίας, κ. Χρονόπουλος, μιλώντας στον ALPHA, έδωσε άλλη διάσταση στις καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας σήμερα το πρωί κατά την εκκένωση του κτηρίου στην οδό Ματρόζου 45 στο Κουκάκι όπου υπήρξε και ένταση καθώς μέσα στο κτήριο βρίσκονταν αντιεξουσιαστές.

Όσον αφορά λοιπόν την προσαγωγή του πατέρα με τους δύο του γιους, ο εκπρόσωπος της ΕΛΑΣ ξεκαθάρισε πως «τα δύο αδέρφια συμμετείχαν στην κατάληψη και επιχείρησαν να διαφύγουν σε γειτονικό κτήριο το οποίο εν συνεχεία αποδείχτηκε ότι ήταν το πατρικό τους σπίτι. Εκεί μάλιστα, ο πατέρας επιχείρησε να αρπάξει το όπλο αστυνομικού που συμμετείχε στην επιχείρηση».

Χαρακτηριστικά, είπε «Οι αστυνομικοί κατά την είσοδό τους δέχτηκαν επίθεση αρχικά από ένα άτομο και στη συνέχεια από ένα δεύτερο με πέτρες, τούβλα, μεταλλικά αντικείμενα και πυροσβεστήρες.

Μετά την είσοδο των αστυνομικών δυνάμεων τα άτομα προσπάθησαν να διαφύγουν σε γειτονικό κτήριο και, όπως αποδείχθηκε, ήταν το πατρικό τους σπίτι. Εκεί εμφανίστηκε ένα τρίτο άτομο το οποίο αποπειράθηκε να πάρει το όπλο άνδρα της αστυνομικής δύναμης. Τα τρία άτομα ακινητοποιήθηκαν και συνελήφθησαν στην ταράτσα.

Οι εικόνες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο είναι παραπλανητικές. Δεν υπάρχουν κουκούλες, ούτε γυναικεία παρουσία ούτε αναιτιολόγητη βία. Οι τρεις άντρες έχουν συλληφθεί και προσήχθησαν στην ασφάλεια Αττικής. Τα ευρήματα στην κατάληψη είναι πολύ σοβαρά θα ακολουθήσει αναλυτική παρουσίαση από την ΕΛΑΣ».

Σύζυγος και μητέρα προσαχθέντων: «Ήταν αθλία κατάχρηση εξουσίας»

Η σύζυγος και μητέρα των προσαχθέντων μίλησε στο protothema.gr, δίνοντας άλλη διάσταση στα σημερινά γεγονότα.

Συγκεκριμένα είπε: «Είναι η δεύτερη φορά που ξυπνήσαμε σε κατάσταση εμπόλεμη. Κοιτάζαμε από τα παράθυρα και είδαμε ότι γινόταν χαμός από δακρυγόνα, κρότου λάμψης και κάποια στιγμή μας χτύπησαν το κουδούνι. Κατέβηκε κάτω ο σύζυγός μου και του ζήτησαν τα ΜΑΤ να περάσουν μέσα στο σπίτι για να πάνε στη διπλανή κατοικία.

Τους ζήτησε ο σύζυγός μου χαρτί από εισαγγελέα και του είπαν τα ΜΑΤ ότι δεν έχουν. Τότε ο άντρας μου τους είπε: “αν μου φέρετε χαρτί από τον εισαγγελέα, θα σας αφήσω να περάσετε”. Και τα ΜΑΤ συμφώνησαν. Στη συνέχεια κι ενώ κοιτάζαμε από τα παράθυρα ακούμε βήματα στην ταράτσα. Ανέβηκαν τα παιδιά μου κι ο άντρας μου στη δική μας ταράτσα για να δουν τι συμβαίνει. Και βλέπουν τα ΜΑΤ. Και τους ρωτάει ο άντρας μου “πώς ανεβήκατε χωρίς χαρτί εισαγγελέα;”. Και εκείνη τη στιγμή τα ΜΑΤ πιάνουν τον άντρα μου και τα παιδιά μου και τους πλακώνουν στο ξύλο. Εγώ ανέβηκα να δω τι γίνεται και με απείλησαν. Συγκεκριμένα, μου είπαν “μπες μέσα γιατί θα σε πετάξουμε από τη σκάλα” κι εγώ δεν ήξερα τι να κάνω. Είμαστε ξεχωριστή ιδιοκτησία, δεν έχουμε καμία σχέση με τη διπλανό κατειλημμένο κτήριο, και οι άντρες των ΜΑΤ ήθελαν να περάσουν μέσα από το σπίτι μας χωρίς χαρτί εισαγγελέα για να πάνε στο διπλανό κτήριο. Αφού έγιναν αυτά τα επεισόδια, ήρθε εισαγγελέας κι έκαναν έρευνα μέσα στο σπίτι μας για να δουν αν κρύβουμε καταληψίες. Δεν βρήκαν τίποτα κι έφυγαν.

Τον άντρα μου και τα παιδιά μου τους πήγαν δεμένους στη ΓΑΔΑ. Είναι 55 χρόνων ο άντρας μου και οι γιοί μου 26 και 23 ετών, και τους έσερναν. Μιλάμε για κατάχρηση εξουσίας αθλία. Δεν φανταζόμουν ποτέ ότι θα ζούσα αυτή τη βία μέσα στο σπίτι μου».

 

Νωρίτερα

Η μεγάλη τριπλή αστυνομική επιχείρηση, τα ξημερώματα της Τετάρτης, για την εκκένωση καταλήψεων στο Κουκάκι, που οδήγησε στην προσαγωγή οκτώ ατόμων από τις καταλήψεις και δύο κατοίκων (πατέρας και γιος), προκάλεσαν αντιδράσεις, με τον ΣΥΡΙΖΑ να κάνει λόγο για «ατελείωτες αστυνομικές αυθαιρεσίες».

Στην επιχείρηση που έγινε στην οδό Ματρόζου, προσήχθησαν και ένας πατέρας με τον γιο του από την ταράτσα του διπλανού κτιρίου (αριθμός 47), στο οποίο διαμένουν. Οι αστυνομικοί τούς αντιλήφθηκαν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης και -όπως λένε- τους είδαν να αντιδρούν στην επιχείρηση. Οι άνδρες της αστυνομίας προσπάθησαν να μπουν στο κτήριο, αλλά δεν τους άνοιξε κανείς. Τελικά, παρουσία εισαγγελέα συνελήφθησαν, ενώ αντιδράσεις σημειώθηκαν και από τη μάνα, όταν είδε τον σύζυγο και τον γιο της με χειροπέδες.

Η ανακοίνωση του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ.

Η ΕΛ.ΑΣ. εξέδωσε ανακοίνωση αναφορικά με την σημερινή επέμβαση της στις καταλήψεις, όπου αναφέρουν ότι  «Όλα έγιναν νόμιμα με την παρουσία εισαγγελικών λειτουργών στην κατάληψη της οδού Ματρόζου».

Αναφορικά με τις καταγγελίες περί κατάχρησης εξουσίας κατά τη σύλληψη ενός άνδρα και των δύο γιών του, το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. τονίζει ότι «οι αστυνομικοί κατά την είσοδό τους δέχθηκαν επίθεση καταρχάς από ένα άτομο και στη συνέχεια από ένα δεύτερο με πέτρες, τούβλα, μεταλλικά αντικείμενα, χρώματα και πυροσβεστήρες».

Ακόμη,  από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. επισημαίνουν  ότι «μετά την είσοδο των αστυνομικών δυνάμεων τα άτομα προσπάθησαν να διαφύγουν σε γειτονικό κτίριο, όπου όπως αποδείχτηκε ήταν το πατρικό τους σπίτι. Εκεί εμφανίστηκε τρίτο άτομο, το οποίο αποπειράθηκε να πάρει το όπλο άνδρας της αστυνομικής δύναμης. Τα τρία άτομα ακινητοποιήθηκαν και συνελήφθησαν στην ταράτσα».

Και προσθέτουν ότι οι εικόνες που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο και εμφανίζουν έναν άνδρα καθισμένο στην ταράτσα με χειροπέδες ο οποίος φέρεται να φοράει κάτι που μοιάζει με κουκούλα, «είναι παραπλανητικές» και πως «δεν υπάρχουν κουκούλες, ούτε γυναικεία παρουσία, ούτε αναιτιολόγητη βία».

Επίσης, ενημερώνουν  από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. ότι «οι τρεις άνδρες έχουν συλληφθεί και προσήχθησαν στην Ασφάλεια Αττικής. Τα ευρήματα στην κατάληψη είναι σοβαρά θα ακολουθήσει παρουσίαση από την ελληνική αστυνομία».

 

ΣΥΡΙΖΑ: «Ατελείωτες αστυνομικές αυθαιρεσίες  σε βάρος πολιτών»

Νωρίτερα, ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία φερόταν κατά της κυβέρνησης,  με αφορμή την σημερινή αστυνομική επέμβαση.

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει τα εξής:

Μετά τις καταγγελίες για ξεγύμνωμα 20χρονης φοιτήτριας στη μέση της Πατησίων από άνδρες των ΜΑΤ, ο κ. Χρυσοχοΐδης σήμερα απολαμβάνει ακόμα μία επιτυχία του.

Γυναίκα καταγγέλλει επώνυμα πως χτύπησαν και προσήγαγαν μέσα στο σπίτι τους τον σύζυγο και τους γιους της, επειδή τόλμησαν να ζητήσουν εισαγγελική παραγγελία από άνδρες των ΜΑΤ για να τους επιτρέψουν την είσοδο. Την ίδια στιγμή, η εικόνα πολίτη δεμένου πισθάγκωνα σε ταράτσα πολυκατοικίας και με κουκούλα στο κεφάλι, θυμίζει στρατιωτική επιχείρηση σε χώρες εμπόλεμης ζώνης.

Ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Χρυσοχοΐδης είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για τις ατελείωτες αστυνομικές αυθαιρεσίες σε βάρος πολιτών και κυρίως της νεολαίας, αφού αυτοί τους επιτρέπουν να λειτουργούν «με λυμένα τα χέρια».

Το δόγμα “νόμος και τάξη” που ξεδιπλώνουν ουδεμία σχέση έχει με την ασφάλεια των πολιτών. Το μόνο που εξυπηρετεί αυτός ο ολισθηρός κατήφορος είναι να λειτουργήσει ως αντιπερισπασμός στις παλινωδίες της κυβέρνησης. Και τελικά το μόνο που καταφέρνει είναι παραβιάζει βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και να διαταράσσει την κοινωνική συνοχή και ειρήνη.