Συγκρατημένος ο Αγγελος Συρίγος για το μέγεθος του κοιτάσματος στον Γλαύκο

9 mins read

Στην εκτίμηση ότι το μέγεθος του κοιτάσματος που ανακαλύφθηκε στον Γλαύκο, στο τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα για διεκδικήσεις από την πλευρά της Τουρκίας, προχώρησε ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου, Άγγελος Συρίγος.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Συρίγος εξήγησε ότι το συγκεκριμένο κοίτασμα συνιστά ένα κοίτασμα μεσαίου μεγέθους, με φυσικό αέριο καλής ποιότητας, ωστόσο, η ποσότητα που έχει βρεθεί δεν φτάνει για να γεμίσει τον αγωγό East Med που θα άλλαζε την γεωστρατηγική θέση της Κύπρου, ενώ δεν φαίνεται να επαρκεί ούτε για την δημιουργία εργοστασίου υγροποιήσεως φυσικού αερίου.

Ως εκ τούτου, ο καθηγητής θεωρεί ότι είναι σχετικά απίθανο η Τουρκία να προσπαθήσει να δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα στη συγκεκριμένη περιοχή, καθώς είναι αρκετά μακριά από την εμβέλεια διεκδικήσεων της. Δεν αποκλείει ωστόσο το ενδεχόμενο η γειτονική χώρα να επιχειρήσει να αυξήσει την ένταση, προκειμένου να περάσει το μήνυμα ότι εκείνη είναι το κράτος με το οποίο οφείλουν να συζητούν οι ενδιαφερόμενες εταιρείες στην ανατολική Μεσόγειο.

Ο κ. Συρίγος εκτιμά μάλιστα ότι η Τουρκία θα επιχειρήσει να το πράξει αυτό με στρατιωτικές ασκήσεις στην περιοχή καθώς επίσης και επιχειρώντας να πραγματοποιήσει γεώτρηση στα τεμάχια 4 και 5 για τα οποία δεν έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον καμία εταιρεία μέχρι σήμερα.

Facebook Comments