ΑρχικήΚόσμοςΚοίτασμα «Κρόνος»: Ο Τσαβούσογλου θέλει το 50% των εσόδων να δοθεί στα...

Κοίτασμα «Κρόνος»: Ο Τσαβούσογλου θέλει το 50% των εσόδων να δοθεί στα Κατεχόμενα

Δεν σταματά να προκαλεί εντάσεις η Άγκυρα, με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου να κάνει για ακόμη μια φορά προκλητικές δηλώσεις, αυτή τη φορά για το κοίτασμα στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Συγκεκριμένα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ δήλωσε στο τουρκικό δίκτυο Haber Global ότι «πράγματι η υφαλοκρηπίδα μας εκτείνεται μέχρι και αυτά τα τεμάχια, όμως το σημείο αυτό που γίνονται γεωτρήσεις είναι νοτιότερα από το νότιο όριο της υφαλοκρηπίδας μας. Ήδη εμείς δεν επιτρέπουμε να μπουν στην υφαλοκρηπίδα μας».
«Ως αποτέλεσμα τα νότια και τα δυτικά όρια της υφαλοκρηπίδας μας είναι φανερά. Δυτικά αφήσαμε στα ελληνικά νησιά και χωρικά ύδατα 6 μιλίων. Λειτουργούμε σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Kαι εντός της υφαλοκρηπίδας μας συνεχίζουμε τις γεωτρήσεις και τις σεισμικές έρευνες» πρόσθεσε. Είπε, επίσης, ότι «υπάρχουν επίσης οι περιοχές που μας έχει αδειοδοτήσει η “ΤΔΒΚ”. Στο παρελθόν έχουμε κάνει εργασίες εκεί και στο μέλλον θα γίνουν».

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστήριξε μάλιστα ότι «όμως η λύση του ζητήματος της Ανατολικής Μεσογείου στην πραγματικότητα εξαρτάται από το μοίρασμα των εσόδων στην Κύπρο. Δηλαδή το 50% του ζητήματος. Η δίκαιη κατανομή των εσόδων».

Παράλληλα, δεν παρέλειψε να επιτεθεί στην Ελλάδα λέγοντας ότι «πρώτα πρέπει να σταματήσει να κάνει μαύρη προπαγάνδα και να μιλάει εναντίον της Τουρκίας. Κάνει συνέχεια λόμπι εναντίον των F-16». Είπε επιπλέον ότι «όλο κάνουν αναφορά για διεθνές δίκαιο όμως οι “Τούρκοι της Δυτικής Θράκης” καταδιώκονται και παραβιάζονται τα δικαιώματα τους».

Ο κ. Τσαβούσογλου έκανε επίσης λόγο για παραβίαση του καθεστώτος αποστρατιωτικοποίησης των νησιών. «Τα κάνουν αυτά βασιζόμενοι στην Ε.Ε. όμως και τα δικά μας χέρια δεν είναι άδεια. Η Ελλάδα πρέπει να σταματήσει αυτές τις πολιτικές» πρόσθεσε.

Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι «όσο η Ελλάδα ασκεί αυτή την πολιτική δεν έχει νόημα να χαλαρώσουμε απέναντι τους. Με την Ελλάδα δεν τσακωνόμαστε κάθε ημέρα όμως δεν υπάρχει ειλικρίνεια. Δεν υπάρχει κανένα όφελος στον διάλογο όταν δεν υπάρχει ειλικρίνεια»