Συναγερμός για τη νέα μετάλλαξη που εμφανίστηκε στην Κρήτη – Ξεκινούν έρευνες

9 mins read

Έντονο προβληματισμό έχει προκαλέσει στους ειδικούς η εμφάνιση ενός νέου στελέχους του κορωνοϊού, το οποίο εντοπίστηκε στην Κρήτη.

Όπως έχει γίνει γνωστό μέχρι στιγμής, πρόκειται για ένα συνδυασμό μεταλλάξεων στην πρωτεΐνη της ακίδας με την ονομασία Β1.1.253 και ήδη έχουν απομονωθεί τρία εγχώρια κρούσματα στο νομό Ηρακλείου που έχουν μπει σε καραντίνα.

Η ενημέρωση του ΕΟΔΥ ήταν άμεση. Η ιχνηλάτηση των επαφών τους βρίσκεται σε εξέλιξη για να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν κι άλλα κρούσματα. Κατά τις πληροφορίες, τα τρία κρούσματα δεν συνδέονται μεταξύ τους, γεγονός που επιτείνει την αγωνία.

Σύμφωνα με το τις πληροφορίες, η νέα μετάλλαξη φέρεται να προέρχεται από τη βόρεια Ευρώπη και έχει κάνει την εμφάνισή της σε Ρωσία και Νορβηγία.

Ο καθηγητής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και επικεφαλής του Ιολογικού εργαστηρίου της Ιατρικής Σχολής, Γιώργος Σουρβίνος, ανέφερε στο Cretalive πως τα δείγματα προέρχονται από τρία κέντρα αναφοράς σε Βενιζέλειο Νοσοκομείο, Εσταυρωμένο, και Βιάννο.

Η εμφάνιση του στελέχους και στη χώρα μας χτύπησε καμπανάκι κινδύνου για την εξάπλωση των μεταλλάξεων, για το εάν θα μπορέσουν να ελεγχθούν, αλλά και για το κατά πόσο καλύπτονται από τα εμβόλια.

Το πόσο μεταδοτικό είναι το νέο στέλεχος και πώς συμπεριφέρεται δεν είναι ακόμη γνωστό στους επιστήμονες, οι οποίοι βρίσκονται σε επιφυλακή.

Facebook Comments

Τελευταία Νέα