ΑρχικήΕπικαιρότηταΣυνεχίζονται τα πλημμυρικά φαινόμενα στην Λάρισα - Στους 15 οι νεκροί -...

Συνεχίζονται τα πλημμυρικά φαινόμενα στην Λάρισα – Στους 15 οι νεκροί – Δυο αγνοούμενοι

Συνεχίζονται σε όλη την έκταση του νομού Λάρισας και στην πόλη τα πλημμυρικά φαινόμενα καθώς η Λάρισα βιώνει ακόμη μια μέρα αγωνίας.

Σημειώνεται ότι οι απεγκλωβισμοί συνεχίζονται στις πλημμυρισμένες περιοχές των εργατικών κατοικιών στη συνοικίες της Γιάννουλης και της Νέας Σμύρνης,  περιοχές δηλαδή όπου χθες  υπήρξε ενημέρωση για εκκένωση.

Παράλληλα, συνεργεία επιχειρούν να δημιουργήσουν αναχώματα ώστε να μην πλημμυρίσει ο Πηνειός ποταμός μέσα στην πόλη, ενώ επί ποδός είναι άπαντες για την όσο το δυνατόν καλύτερη θωράκιση της περιοχής, με συνεργεία του δήμου να εργάζονται πυρετωδώς, για την εγκατάσταση μηχανημάτων άντλησης στο ύψος της ΔΕΥΑΛ.

Συνεχίζεται και σήμερα η μεταφορά πλημμυροπαθών στις τρεις δομές φιλοξενίας που έχουν δημιουργηθεί στην πόλη. Χωριά έχουν μετατραπεί σε βάλτοι, παντού νερά και λάσπες, με την κυκλοφορία στο δίκτυο της περιοχής να έχει διακοπεί σε πολλά σημεία λόγω της πλημμύρας, προκαλώντας πρόβλημα στη μετακίνηση.

Νεκρός εντοπίστηκε στον Παγασητικό 42χρονος που αγνοείτο από την Αγία Αικατερίνη

Νεκρό άνδρα αγνώστων μέχρι στιγμής στοιχείων, εντόπισε περιπολικό σκάφος του λιμενικού στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή εντός του Παγασητικού Κόλπου.

Το Λιμενικό επιβεβαίωσε ότι πρόκειται για τον 42χρονο που αγνοείτο από 5 Σεπτεμβρίου από την Αγία Αικατερίνη Βόλου.

Οι νεκροί από την κακοκαιρία έφθασαν στους 15 και συνεχίζουν να αγνοούνται δύο άτομα , ένα ζευγάρι Αυστριακών.

Πυροσβεστική: 4.500 διασώσεις μέχρι σήμερα στη Θεσσαλία

Μέχρι σήμερα η Πυροσβεστική έχει επέμβει σε 9.200 συμβάντα και έχει προχωρήσει σε 4.500 διασώσεις πολιτών από επίγειες και ενάεριες δυνάμεις, όπως τόνισε, πριν από λίγο, ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, αντιπύραρχος Ιωάννης Αρτοποιός, σε έκτακτη ενημέρωση από το κέντρο επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος και της Πολιτικής Προστασίας στη Θεσσαλία.

Πρόκειται, σύμφωνα με τον κ. Αρτοποιό, για την μεγαλύτερη επέμβαση της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας σε συνεχή συνεργασία με το ΓΕΕΘΑ. την ΕΛΑΣ, το Λιμενικό Σώμα, το ΕΚΑΒ και την τοπική αυτοδιοίκηση πρώτου και δευτέρου βαθμού.

«Ενδεικτικό αυτού είναι ότι συμμετέχουν και οι 8 ΕΜΑΚ στις επιχειρήσεις. Συνδράμουν εθελοντές και εθελοντικές Ομάδες διασώσεων από όλη την Ελλάδα με προσωπικό και μέσα» είπε ο αντιπύραρχος.

Στην ευρύτερη περιοχή της Καρδίτσας οι επιχειρήσεις αφορούν σε μεταφορές πολιτών, αν και δεν υπάρχει κίνδυνος για την σωματική τους ακεραιότητα όπως επισήμανε ο κ. Αρτοποιός, ενώ πρόσθεσε ότι πολλοί πολίτες παραμένουν εκεί με την θέληση τους.

Παράλληλα σημείωσε ότι με εναέρια μέσα ελικόπτερα και drones αλλά και σωσίβιες λέμβους τους παρέχονται συνεχώς τρόφιμα, νερά, ιατροφαρμακευτικό υλικό και είδη κλινοστρωμνής.

Στη Λάρισα και συγκεκριμένα σε συνοικίες όπως η Γιάννουλη, ο ‘Αγιος Θωμάς, η Νέα Σμύρνη και ο Ιπποκράτης έχουν πραγματοποιηθεί από το πρωί 130 μετακινήσεις πολιτών μας, δήλωσε ο κ Αρτοποιός.

Στο μεταξύ, όπως τόνισε, αν και τα καιρικά φαινόμενα έχουν υποχωρήσει το τελευταίο 48ωρο παρατηρείται υπερχείλιση του Πηνειού ποταμού στις ανατολικές εκβολές του προς περιοχές πλησίον της λίμνης Κάρλα και στην βορειοανατολική πλευρά προς Αμφιθέα.

Αναφορικά με την στάθμη του Πηνειού ποταμού, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΣ σημείωσε ότι παραμένει στα ίδια επίπεδα και τα επιχειρησιακά δεδομένα αξιολογούνται τόσο από το ΕΣΚΕΔΙΚ όσο και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ το οποίο βρίσκεται εντός στρατοπέδου 1ης Στρατιάς στη Λάρισα.

«Οι πολίτες των περιοχών που εξελίσσεται η πλημμυρική δραστηριότητα θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση και να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών. Κυρίες και κύριοι παραμένουμε όλοι στο πεδίο των επιχειρήσεων για όσο χρειαστεί» κατέληξε ο κ. Αρτοποιός.

Μαζική η συμμετοχή εθελοντών για τη βοήθεια στους πληγέντες

Μαζική είναι η συμμετοχή εθελοντών, νέων ανθρώπων και συλλογικοτήτων της Λάρισας που αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για την προστασία των συνανθρώπων τους που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με τις πλημμύρες και έχουν ανάγκη σε τρόφιμα είδη πρώτης ανάγκης.

Το τελευταίο 24ωρο η συμμετοχή εθελοντών για τη δημιουργία οχυρωμάτων που είναι απαραίτητα για την προστασία των κατοικιών είναι μεγάλη, ενώ μεγάλη είναι και η συμμετοχή των εθελοντών που προσφέρουν νερά, τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης, εκφράζοντας την αλληλεγγύης τους,

Οι εθελοντές γεμίζουν από το πρωί σάκους με άμμο στo Φυτώριο της Λάρισας, τα οποία στη συνέχεια οι πολίτες προμηθεύονται και τοποθετούν μπροστά από τα σπίτια τους ή στα σημεία που η στάθμη του νερού αρχίζει να ανεβαίνει επικίνδυνα.

Στη πόλη της Λάρισας ο δήμος Λαρισαίων, όπως και άλλες συλλογικότητες και φορείς της πόλης, συγκεντρώνουν επίσης τρόφιμα και νερά για να παραδοθούν στους πληγέντες της καταστροφικής πλημμύρας. Την ίδια ώρα και οργανώσεις από όλη την Ελλάδα αναλαμβάνουν την πρωτοβουλία να βοηθήσουν, στέλνοντας ό,τι απαραίτητο χρειάζονται οι κάτοικοι της Λάρισας.