ΑρχικήΕπικαιρότηταΣυνελήφθησαν 13 άτομα από το γιοτ που πετούσε πυροτεχνήματα στην Ύδρα

Συνελήφθησαν 13 άτομα από το γιοτ που πετούσε πυροτεχνήματα στην Ύδρα

Στη σύλληψη 13 ατόμων που επέβαιναν στη θαλαμηγό, από όπου έριξαν πυροτεχνήματα και προκάλεσαν φωτιά στην Ύδρα προχώρησαν οι Αρχές.

Οι 13 συλληφθέντες θα οδηγηθούν την Κυριακή (23/6) στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πειραιά.

Σημειώνεται ότι το φερόμενο ως εμπλεκόμενο τουριστικό ενοικιαζόμενο σκάφος «Περσεφόνη» κατέπλευσε το μεσημέρι το Σαββάτου 22/06 στη Βουλιαγμένη.

Καπετάνιος παραπλέοντος σκάφους ειδοποίησε τις Αρχές για την παρουσία του το βράδυ που ξέσπασε η φωτιά.

Το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής ανέλαβε άμεσα δράση και αφού πήρε καταθέσεις από όλους όσους βρίσκονταν στο σκάφος, προχώρησε στη σύλληψη 13 ατόμων.

Μετά τις καταθέσεις τους θα επιληφθεί ο εισαγγελέας ο οποίος με βάση το τι είπαν στην Πυροσβεστική θα αποφασίσει αν θα ασκηθεί δίωξη εναντίον τους και με ποιες κατηγορίες.

Η ανακοίνωση της Πυροσβεστικής:

«Συνελήφθησαν σήμερα, 22 Ιουνίου 2024, από Αξιωματικούς της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.), του Πυροσβεστικού Σώματος, δεκατρείς (13) ημεδαποί, ως υπαίτιοι πρόκλησης πυρκαγιάς σε δασική έκταση, στην περιοχή Μπίστι, στο νησί της Ύδρας, τις βραδινές ώρες, χθες, 21 Ιουνίου 2024.

Οι προαναφερόμενοι θα οδηγηθούν αύριο το πρωί ενώπιον του κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πειραιά».

Υπενθυμίζεται ότι σε εξέλιξη βρίσκεται προανακριτική έρευνα της Πυροσβεστικής σχετικά με τη φωτιά που εκδηλώθηκε το βράδυ της Παρασκευής (21/6) σε δασική έκταση στην περιοχή Μπίστι στην Ύδρα. Η Πυροσβεστική εξετάζει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η πυρκαγιά ξεκίνησε από πυροτεχνήματα που πυροδοτήθηκαν από σκάφος που έπλεε στην περιοχή. Για τον λόγο αυτό, η Πυροσβεστική ζήτησε από το Λιμενικό τα στίγματα των πλοίων που έπλεαν στην περιοχή.

To BBC για τη φωτιά στην Ύδρα

Mε το πύρινο μέτωπο που ξέσπασε στην Ύδρα μετά τα πυροτεχνήματα που έριξαν από γιοτ και πυροδότησαν τη φωτιά στο πευκοδάσος του νησιού, ασχολείται δημοσίευμα του BBC.

«Η αιτία της πυρκαγιάς έχει προκαλέσει οργή στην Ελλάδα, η οποία ήδη μάχεται με πολλές δασικές πυρκαγιές και βρίσκεται αντιμέτωπη με τον πρώτο καύσωνα της χρονιάς», αναφέρει το δημοσίευμα που επικαλείται τις δηλώσεις του δημάρχου της Ύδρας, Γιώργου Κουκουδάκη, στην ΕΡΤ.

«Είμαστε αγανακτισμένοι που κάποιοι ρίχνουν τόσο ανεύθυνα πυροτεχνήματα σε ένα πευκοδάσος», είπε ο δήμαρχος Ύδρας.

Στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι υπήρξε επίσης καταδίκη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αναφέρεται μια ανάρτηση όπου ο χρήσης γράφει: «πλούσιοι άνθρωποι με περισσότερα χρήματα παρά μυαλό».

«Η Ελλάδα βρίσκεται σε συναγερμό για δασικές πυρκαγιές από την Τρίτη και οι αρχές προετοιμάζονται για ένα δύσκολο καλοκαίρι καθώς οι ξηρές συνθήκες, οι ισχυροί άνεμοι και οι υψηλές θερμοκρασίες αναμένεται να συνεχιστούν», αναφέρει το δημοσίευμα του BBC και συνεχίζει αναφέροντας τον θάνατο του 55χρονου εθελοντή πυροσβέστη την περιοχή στην πυρκαγιά της Ηλείας.

«Οι καλοκαιρινές πυρκαγιές είναι συχνές στην Ελλάδα και οι επιστήμονες έχουν συνδέσει την αυξανόμενη συχνότητά τους με την ένταση των ακραίων καιρικών φαινομένων, τους καύσωνες σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή», αναφέρει το BBC προσθέτοντας ότι η Ελλάδα έχει επίσης πρόβλημα με τους εμπρηστές καθώς «τουλάχιστον 79 άτομα συνελήφθησαν τον περασμένο Αύγουστο για φονικές πυρκαγιές».

«Νωρίτερα φέτος, η Ελλάδα εισήγαγε αυστηρότερους νόμους περί εμπρηστών, με τους δράστες να αντιμετωπίζουν τώρα ποινή φυλάκισης έως και 20 ετών και πρόστιμα έως και 200.000 ευρώ», καταλήγει το δημοσίευμα.

Πετούσαν πυροτεχνήματα από το γιοτ

Η φωτιά ξέσπασε γύρω στις 22:45 της Παρασκευής (21/6) στην παραλία Άγιος Νικόλαος, όταν σύμφωνα με πληροφορίες ασυνείδητοι που βρίσκονταν σε σκάφος που έπλεε στην περιοχή, πετούσαν πυροτεχνήματα.

Όαν αντιλήφθηκαν ότι προκάλεσαν πυρκαγιά στην ξηρά, προσπάθησαν να τη σβήσουν και, όταν δεν τα κατάφεραν, απλώς ειδοποίησαν την Πυροσβεστική και έφυγαν από την περιοχή.

«Μας προκαλεί αγανάκτηση ότι κάποιοι τόσο ανεύθυνα ρίχνουν πυροτεχνήματα σε πευκοδάσος» δήλωσε το πρωί του Σαββάτου ο δήμαρχος Ύδρας, Γιώργος Κουκουδάκης.

Ο ίδιος, μάλιστα, είπε ότι ο δήμος θα κινηθεί αστικά κατά αυτών που προκάλεσαν τη φωτιά όταν αυτοί εντοπιστούν από τις Αρχές.

«Είμαστε στο πικ της τουριστικής περιόδου καλό είναι να είνα όλοι υπεύθυνοι για το τι κάνουν» πρόσθεσε ο δήμαρχος Ύδρας μιλώντας στην ΕΡΤ.

Φωτιά στο Μπίστι

Το πρωί του Σαββάτου (22/06) υπήρξε και νέα εστία φωτιάς στην περιοχή Μπίστι, χωρίς να είναι σαφές εάν σχετίζεται με την πρώτη.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος Ένωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος Κώστας Τσίγκας μέσα από την τηλεόραση του OPEN, η φωτιά είναι κοντά η μία με την άλλη.