ΑρχικήΕπικαιρότηταΣύψας: «Το καλοκαίρι ο κορωνοϊός δεν έχει μεγάλη μεταδοτικότητα»

Σύψας: «Το καλοκαίρι ο κορωνοϊός δεν έχει μεγάλη μεταδοτικότητα»

Αισιόδοξος είναι ο καθηγητής λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ, Νίκος Σύψας, για την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα.

Όπως επεσήμανε ο κ. Σύψας, το καλοκαίρι ο κορωνοϊός δεν έχει μεγάλη μεταδοτικότητα, κάτι που θα δώσει χρόνο στους επιστήμονες ενόψει φθινοπώρου.

«Πετύχαμε να μη γίνουμε Ιταλία» ανέφερε ο καθηγητής μιλώντας στο Open και πρόσθεσε: «Πετύχαμε να μην έχουμε κι εμείς αυτές τις δραματικές εικόνες».

Ο Νίκος Σύψας σχετικά με την πορεία του Covid-19 στη χώρα μας υπογράμμισε επίσης ότι «χρειάζεται λίγο ακόμα να μείνουμε στα σπίτια μας για να μην έχουμε διασπορά και να μην έχουμε πρόβλημα τον Μάιο και από εκεί και πέρα κοιτάμε το μέλλον με αισιοδοξία».

Το σημαντικό, όπως τόνισε ο καθηγητής, είναι να βλέπουμε συνεχή πτώση στην καμπύλη των κρουσμάτων, των θανάτων αλλά και των διασωληνωμένων ασθενών.

Παράλληλα, ο κ. Σύψας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, χτύπησε καμπανάκι προς όλους όσοι έχουν χαλαρώσει εξαιτίας των καλών επιδόσεων της Ελλάδας στην αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού.

«Ο ιός δεν συγχωρεί λάθη, θα μας χτυπήσει ανελέητα αν κάνουμε λάθος και χαλαρώσουμε» είπε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε «αρκεί ένα 5% ή 10% των πολιτών να μην πειθαρχήσει και θα μας βάλει αυτογκόλ». 

Επίσης, επανέλαβε ότι «πρέπει να τηρήσουμε τα μέτρα με θρησκευτική ευλάβεια για να μπορέσουμε να μπούμε στην επόμενη φάση».

Με αφορμή, δε, τις ανακοινώσεις για μόλις 17 νέα κρούσματα την Μεγάλη Παρασκευή ο κ. Σύψας σημείωσε ότι «αν χαλαρώσουμε τα 17 μπορεί να γίνουν 117 και 227 σε 10 ημέρες» και τότε «δεν θα μιλάμε για άρση αλλά για παράταση των μέτρων».

Ερωτηθείς για τη χρήση μασκών είπε ότι «θα αναθεωρήσουμε την οδηγία. Σίγουρα θα δούμε αποστάσεις και απολύμανση των χρειών και ενδεχομένως μάσκες σε χώρους με πολύ συνωστισμό» προσθέτοντας ότι «είναι πάνω στο τραπέζι η πρόταση για μάσκες στα σχολεία».