ΑρχικήΕπικαιρότηταΣύσκεψη σήμερα στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό - Τα μέτρα που «κλειδώνουν»

Σύσκεψη σήμερα στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό – Τα μέτρα που «κλειδώνουν»

Υπό την προεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη, σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου πραγματοποιείται νέα σύσκεψη προκειμένου να «κλειδώσουν» τα μέτρα για την αναχαίτιση του νέου κύματος της πανδημίας.

Αύριο θα συζητηθεί η επιδημιολογική εικόνα και τα πιθανά μέτρα για τη βελτίωσή της στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να προχωρήσει σε προσαρμογές που κρίνονται πλέον αναγκαίες και οι συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου είναι συνεχείς.

Τα μέτρα που είναι στο τραπέζι

Αρχικά, η ενίσχυση του ΕΣΥ με προσέλκυση ιδιωτών γιατρών, μέσω των κινήτρων που περιλαμβάνονται σε τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή και αν δεν υπάρξει ανταπόκριση είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο της επίταξης. Παράλληλα, θα γίνει αναδιάρθρωση του προσωπικού από κέντρα υγείας και εμβολιαστικά κέντρα ώστε να καλυφθούν θέσεις σε νοσοκομεία που δέχονται την μεγαλύτερη πίεση αυτή τη στιγμή και αφορά κυρίως την Βόρεια Ελλάδα. Επίσης, όπου κρίνεται αναγκαίο θα υπάρχει συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, με στόχο να μην γίνει ξανά το ΕΣΥ αποκλειστικά για covid περιστατικά.

Δεύτερη στόχευση είναι η ενίσχυση με κάθε τρόπο των εμβολιασμών. Μεγάλη βαρύτητα θα δοθεί και στην πραγματοποίηση της τρίτης δόσης, ειδικά για όσους έχει περάσει το εξάμηνο από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού. Η επιτάχυνση της αναμνηστικής δόσης θεωρείται κρίσιμη, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι όσοι εμβολιασμένοι καταλήγουν στο νοσοκομείο έχουν ξεπεράσει τους έξι μήνες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού.

Ο τρίτος άξονας αφορά τα νέα μέτρα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου υποστήριξε ότι «οι προσαρμογές αυτές δεν μπορεί παρά να αφορούν κυρίως τους ανεμβολίαστους». Η κυβέρνηση σκοπεύει να εντείνει την ιχνηλάτηση των κρουσμάτων σε ανεμβολίαστους και αύξηση των υποχρεωτικών τεστ στα οποία υποβάλλονται για την εργασία τους. Στο τραπέζι, χωρίς να έχει ληφθεί ακόμα οριστική απόφαση, είναι και ο αποκλεισμός από περισσότερες δραστηριότητες. Αυτό θα γίνει με μείωση των μεικτών χώρων που λειτουργούν σήμερα, όπως τα θέατρα και οι κινηματογράφοι.

Ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι

Όσοι δεν έχουν κάνει το εμβόλιο και θέλουν να συνεχίσουν να εργάζονται, να συναλλάσσονται δια ζώσης με το δημόσιο ή τις τράπεζες κλπ, θα πρέπει να επιδεικνύουν περισσότερα rapid test εβδομαδιαίως και σε κάποιες περιπτώσεις και μοριακά. Το κόστος θα επιβαρύνει τους ίδιους. 

Πλεύρης: «Αποκλείω το lockdown»

«Ήδη πήγε sms στους συμπολίτες μας για την αναμνηστική δόση και φάνηκε ότι είχε μια απήχηση», ανέφερε ο υπουργός Υγείας, εξηγώντας πως τα στοιχεία δείχνουν ότι οι εμβολιασμένοι που νοσούν είναι όσοι έχει περάσει το εξάμηνο από τον εμβολιασμό τους

«Η διαρροή που έχει υπάρξει για τα sms στους ανεμβολίαστους δεν ισχύει έτσι όπως έχει βγει. Εξετάζεται το ενδεχόμενο να μπορέσει να γίνει χρήση των ΑΜΚΑ των ανεμβολίαστων για την αποστολή ενός μηνύματος που θα τους εξηγεί την κατάσταση» σημείωσε ο κ. Πλεύρης, υποστηρίζοντας ότι το υπουργείο θα εξαντλήσει τις δυνατότητες που έχει.

«Θα εξαντλήσουμε όλα τα μέσα για να τους πείσουμε» συμπλήρωσε ο Θάνος Πλεύρης, τονίζοντας ότι «είναι δουλειά της πολιτείας να προσπαθήσει να πείσει, αλλά δεν μπορεί να γυρνάει με μια βελόνα στο χέρι και να εμβολιάζει τον κόσμο».

«Η Πολιτεία έχει θωρακίσει το σύστημα υγείας, παρακολουθούμε την πανδημία και η βούλησή μας είναι να μην αντιμετωπιστεί με οριζόντια μέτρα» πρόσθεσε ο κ. Πλεύρης, τονίζοντας με κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν υπάρχει ζήτημα lockdown. «Το lockdown σας το αποκλείω» σημείωσε ξεκάθαρα ο υπουργός Υγείας.