Task Force για κρούσματα σε σχολεία- Τι είπε ο Μαγιορκίνης για υπερμετάδοση σε εργοστάσια

22 mins read

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης για την επιδημιολογική εξέλιξη στη χώρα, 0 υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς μίλησε για τη νέα ομάδα κρούσης στα σχολεία.
Επιπλέον, ο επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης τόνισε τον κίνδυνο των υπερμεταδόσεων.

Χαρδαλιάς: Αίρονται τα μέτρα σε Πάρο και Αντίπαρο
Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς υπενθύμισε πως Πέλλα, Πιερία, Ημαθία και Κιλκίς βρίσκονται σε καθεστώς περιοριστικών μέτρων.
– Απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 07.00 της επομένης.
– Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως πάρτυ, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές κλπ.
– Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.
– Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.
– Υποχρεωτική η χρήση μάσκας τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.
Σημειώνεται ότι σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών για τις επιχειρήσεις που επηρεάζονται, δύναται σε αναστολή σύμβασης εργασίας των εργαζομένων.
Στις παραπάνω περιοχές μεταβαίνουν ειδικά κλιμάκια της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (Ε.Α.Δ) και της ΕΛ.ΑΣ. για εντατικοποίηση των ελέγχων και για την πιστή εφαρμογή και επιτήρηση των μέτρων στους χώρους εποπτείας τους.
Τα παραπάνω περιοριστικά μέτρα ισχύουν για 14 ημέρες από σήμερα, Παρασκευή 11-09-2020 και ώρα 06.00 έως και την Παρασκευή 25-09-2020 και ώρα 06.00.
Εν συνεχεία, ο κ. Χαρδαλιάς επεσήμανε πως η επιδημιολογική εικόνα σε Πάρο και Αντίπαρο έχει βελτιωθεί σημαντικά και τα μέτρα θα αρχίσουν να αίρονται από 15 Σεπτεμβρίου.
Ανέφερε μάλιστα ότι παρατείνονται τα μέτρα στις επιβαρυμένες περιοχές ανάμεσα στις οποίες είναι και η Αττική.
Ομάδα κρούσης στα σχολεία
Ενόψει του ανοίγματος των σχολείων ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι δημιουργείται μια ομάδα διαχείρισης, μια λεγόμενη task force, με τη σύμπραξη των υπουργείων Υγείας, Παιδείας, της Πολιτικής Προστασίας και του ΕΟΔΥ, η οποία θα υποστηρίζει σε καθημερινή βάση κατά το πρώτο διάστημα τους περιφερειακούς διευθυντές υγείας αλλά και τους διευθυντές εκπαίδευσης στη διαχείριση τυχόν κρουσμάτων στα σχολεία.
Η επικοινωνία με την ομάδα διαχείρισης θα είναι δυνατή από τη Δευτέρα το πρωί στις 9 πμ στα τηλέφωνα 2131510984, 0985, και 0986.
Υπερμεταδόσεις 
Για τον κίνδυνο των υπερμεταδόσεων έκανε λόγο ο κ. Μαγιορκίνης μετά τα συνεχή κρούσματα που κατεγράφησαν τα τελευταία 24ωρα σε διάφορες τοπικές περιοχές και κλειστές μονάδες όπως το εργοστάσιο κονσερβών που εκτόξευσε χθες τα κρούσματα στα 372.
Όπως ο ίδιος ανέφερε: «Η υπερμετάδοση του ιού σε συρροές κρουσμάτων μπορεί να ανατρέψει όλη την πορεία της επιδημίας από τη μία μέρα στην άλλη».
Ο επίκουρος καθηγητής σημείωσε ενδεικτικά: «Η αύξηση των κρουσμάτων και η αλλαγή της πορείας του κορονοϊού μας θυμίζει ότι η πανδημία είναι εδώ. Έχει αυξηθεί η ανησυχία από την αύξηση των κρουσμάτων και τον αριθμό των διασωληνωμένων».
«Όταν τα γεγονότα υπερμετάδοσης σχετίζονται με συγκεκριμένους επαγγελματικούς χώρους, τότε η ιχνηλάτηση δύναται να περιχαρακώσει τις επιδημίες πολύ αποτελεσματικότερα, από περιπτώσεις που η υπερμετάδοση δημιουργεί ορφανά κρούσματα», σημείωσε ο κ. Μαγιορκίνης.

Facebook Comments

Τελευταία Νέα