Την πρώτη θέση κατέκτησε ο γύρος στην νέα λίστα του διάσημου οίκου παγκόσμιας γαστρονομίας Taste Atlas με τίτλο «Τα 20 καλύτερα τυλιχτά στον κόσμο».
Ωστόσο, τα μισά από τα δέκα καλύτερα τυλιχτά στον κόσμο είναι από το Μεξικό, όπως τα πιάτα εντσιλάδας και μπουρίτο. Γράφει το Taste Atlas για τοn γύρο: «Ο γύρος είναι ένα από τα πιο δημοφιλή ελληνικά street food πιάτα. Παρασκευάζεται από κρέας, όπως χοιρινό και κοτόπουλο (στην Ελλάδα) ή αρνί και μοσχάρι (που προτιμώνται σε άλλες χώρες), το οποίο ψήνεται σε κάθετα σε σούβλα. Το κρέας κόβεται σε λεπτές φέτες και συνήθως τοποθετείται μέσα σε πίτα, μαζί με σάλτσες όπως το τζατζίκι και λαχανικά όπως ντομάτα, κρεμμύδι, μαρούλι και αγγούρι».
Συνεχίζει: «Η λέξη ”γύρος” προέρχεται από το ελληνικό ρήμα ”γυρίζω”, που σημαίνει περιστρέφω, αναφερόμενη στη συνεχή περιστροφή της κάθετης σούβλας όπου ψήνεται το κρέας. Κάποιοι πιστεύουν ότι ο γύρος έχει τις ρίζες του στην εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, όταν οι στρατιώτες του περνούσαν κομμάτια κρέατος στα σπαθιά τους και τα έψηναν στη φωτιά», καταλήγει.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

