ΑρχικήΕπικαιρότηταΤέλος οι βόθροι στην Αττική: Νέο δίκτυο αποχέτευσης 900χλμ

Τέλος οι βόθροι στην Αττική: Νέο δίκτυο αποχέτευσης 900χλμ

Μέχρι και το 2021 θα έχει κατασκευαστεί το δίκτυο αποχέτευσης στα Γλυκά Νερά και την Παιανία. Τα έργα ξεκίνησαν τον περασμένο Μάιο. Ακολουθούν 180 χιλιόμετρα δικτύων στον Δήμο Παλλήνης (ο σχεδιασμός βρίσκεται σήμερα στη φάση ανάθεσης αναδόχου) και σειρά παίρνουν τα έργα σε Ραφήνα και Μαραθώνα, όπου στις αρχές του επόμενου έτους αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι σχετικοί διαγωνισμοί.

Σύμφωνα με Τα Νέα ο σχεδιασμός παρουσιάστηκε προχθές από τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΥΔΑΠ Χάρη Σαχίνη και τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο Αναστάσιο Τόσιο. Οπως επεσήμαναν και οι δυο τους, η έλλειψη αποχετευτικού δικτύου στην Ανατολική Αττική όπου κατοικούν 250 χιλιάδες άνθρωποι έχει ως αποτέλεσμα να πληρώσουμε ως χώρα σε πρόστιμα (έπειτα από καταδίκη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο) 23,5 εκατ. ευρώ και κάθε χρόνο (μέχρι να υλοποιηθούν τα έργα) 4,8 εκατ. ευρώ.

Συνολικά, πρόκειται για 900 χιλιόμετρα νέων δικτύων αποχέτευσης από τον Μαραθώνα έως τον Δήμο Σαρωνίδας με το κόστος της υλοποίησης των έργων να ανέρχεται σε 600 εκατομμύρια ευρώ. Τα έργα θα υλοποιηθούν με το μοντέλο της συγχρηματοδότησης όπου το 90% των χρημάτων θα προέλθει από ευρωπαϊκά κονδύλια.

Στο μεταξύ, η Ανατολική Αττική εξακολουθεί να παραμείνει το βασίλειο των λυμάτων. Στην περιοχή εκτιμάται ότι λειτουργούν περίπου 150 χιλιάδες βόθροι, με συνέπεια η ρύπανση από τα βοθρολύματα που ρίχνονται ανεξέλεγκτα σε ρεματιές και δρόμους να έχει χτυπήσει κόκκινο. Και το πρόβλημα επιδεινώθηκε ακόμη περισσότερο εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

Οι διαφωνίες για τη χωροθέτηση, οι ενστάσεις και οι δικαστικές προσφυγές είναι οι βασικές αιτίες που δεν προχώρησαν οι εργασίες. Επιπλέον, γύρω από αυτό το πρόβλημα έχει στηθεί μια ολόκληρη βιομηχανία που ασχολείται με την εκκένωση των βόθρων.