ΑρχικήΕπικαιρότηταΤι ίσχυε και τι ισχύει μετά το 2019 για τους παιδεραστές και...

Τι ίσχυε και τι ισχύει μετά το 2019 για τους παιδεραστές και τους βιασμούς ανηλίκων στον Ποινικό Κώδικα

Η υπόθεση του Κολωνού, που έχει συγκλονίσει δικαιολογημένα την ελληνική κοινωνία για όσα ανατριχιαστικά αποκαλύπτονται μέρα με τη μέρα, φέρνει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τις ποινές προβλέπονται για τους βιασμούς ανηλίκων και παρόμοιες αποτρόπαιες πράξεις.

Ας δούμε τι ίσχυε στον Ποινικό Κώδικα μέχρι τον Ιούνιο του 2019, τι ισχύει τώρα με το ισχύον Δίκαιο με την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα με τον ν. 4619/11-6-2019, αλλά και την Προτεινόμενη αλλαγή –Εισήγηση προς την Επιτροπή Παρακολούθησης του Ποινικού Κώδικα  προς αξιολόγηση.

 

Άρθρο 336 ΠΚ- Βιασμός

ΤΙ ΙΣΧΥΕ

Όποιος με σωματική βία ή με απειλή σπουδαίου και άμεσου κινδύνου εξαναγκάζει άλλον σε συνουσία ή σε άλλη ασελγή πράξη ή σε ανοχή της τιμωρείται με Κάθειρξη.

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ

Όποιος με σωματική βία ή με απειλή σοβαρού και άμεσου κινδύνου ζωής ή σωματικής ακεραιότητας εξαναγκάζει άλλον σε επιχείρηση ή ανοχή γενετήσιας πράξης τιμωρείται με κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών.

Προτεινόμενη αλλαγή

Όποιος με σωματική βία ή με απειλή σοβαρού και άμεσου κινδύνου ζωής ή σωματικής ακεραιότητας εξαναγκάζει άλλον σε επιχείρηση ή ανοχή γενετήσιας πράξης τιμωρείται με κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών. Αν ο παθών είναι ανήλικος, επιβάλλεται κάθειρξη ισόβια ή πρόσκαιρη τουλάχιστον δέκα ετών.

 

Άρθρο 337 ΠΚ – Προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας

ΤΙ ΙΣΧΥΕ

1.Όποιος  με  ασελγείς χειρονομίες  ή  προτάσεις που αφορούν ασελγείς πράξεις, προσβάλλει βάναυσα την αξιοπρέπεια άλλου  στο  πεδίο της γενετήσιας  ζωής  του  τιμωρείται  με Φυλάκιση μέχρι ενός έτους ή χρηματική ποινή.

4. Ενήλικος, ο οποίος μέσω διαδικτύου ή άλλου μέσου επικοινωνίας, αποκτά επαφή με πρόσωπο που εμφανίζεται ως ανήλικο κάτω των δεκαπέντε ετών και, με χειρονομίες ή προτάσεις ασελγείς, προσβάλλει την αξιοπρέπεια του στο πεδίο της γενετήσιας ζωής του, τιμωρείται με Φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους. Αν η πράξη τελείται κατά συνήθεια ή αν επακολούθησε συνάντηση με το εμφανιζόμενο ως ανήλικο πρόσωπο, τιμωρείται με Φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών.

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ

1.Όποιος με χειρονομίες γενετήσιου χαρακτήρα, με προτάσεις που αφορούν γενετήσιες πράξεις, με γενετήσιες πράξεις που τελούνται ενώπιον άλλου ή με επίδειξη των γεννητικών του οργάνων, προσβάλλει βάναυσα την τιμή άλλου, τιμωρείται με φυλάκιση έως ένα έτος ή χρηματική ποινή. Για την ποινική δίωξη απαιτείται έγκληση.

4. Όποιος προβαίνει σε χειρονομίες γενετήσιου χαρακτήρα ή διατυπώνει προτάσεις για τέλεση γενετήσιων πράξεων σε πρόσωπο που εξαρτάται εργασιακά από αυτόν ή εκμεταλλευόμενος την ανάγκη ενός προσώπου να εργαστεί, τιμωρείται με φυλάκιση έως τρία έτη ή χρηματική ποινή. Για την ποινική δίωξη απαιτείται έγκληση.

Προτεινόμενη αλλαγή

1.Όποιος με χειρονομίες γενετήσιου χαρακτήρα, με προτάσεις που αφορούν γενετήσιες πράξεις, με γενετήσιες πράξεις που τελούνται ενώπιον άλλου ή με επίδειξη των γεννητικών του οργάνων, προσβάλλει βάναυσα την τιμή άλλου, τιμωρείται με φυλάκιση έως ένα έτος ή χρηματική ποινή. Για την ποινική δίωξη απαιτείται έγκληση. Αν ο παθών είναι ανήλικος, η ποινική δίωξη ασκείται αυτεπαγγέλτως.

 

4. Όποιος προβαίνει σε χειρονομίες γενετήσιου χαρακτήρα ή διατυπώνει προτάσεις για τέλεση γενετήσιων πράξεων σε πρόσωπο που εξαρτάται εργασιακά από αυτόν ή εκμεταλλευόμενος την ανάγκη ενός προσώπου να εργαστεί, τιμωρείται με φυλάκιση έως τρία έτη ή χρηματική ποινή.

Παρατήρηση:

Η δίωξη της πράξης προτείνεται να ασκείται αυτεπαγγέλτως και όχι κατ’ έγκληση.

 

Άρθρο 339 ΠΚ -  Γενετήσιες πράξεις με ανηλίκους ή ενώπιόν τους

 

ΤΙ ΙΣΧΥΕ

1. Όποιος ενεργεί ασελγή πράξη με πρόσωπο νεότερο από 15  ετών ή  το  παραπλανά  με αποτέλεσμα να ενεργήσει ή να υποστεί τέτοια πράξη

τιμωρείται  “αν δεν υπάρχει περίπτωση να τιμωρηθεί βαρύτερα για το έγκλημα του άρθρου 351 Α” ως εξής:

α) αν ο παθών δεν συμπλήρωσε τα δώδεκα έτη, με Κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών,

β) αν ο παθών συμπλήρωσε τα δώδεκα αλλά όχι τα δεκατέσσερα έτη, με Κάθειρξη μέχρι δέκα ετών

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ

Όποιος ενεργεί γενετήσια πράξη με πρόσωπο νεότερο των δεκαπέντε ετών ή το παραπλανά με αποτέλεσμα να ενεργήσει ή να υποστεί τέτοια πράξη τιμωρείται, αν δεν υπάρχει περίπτωση να τιμωρηθεί βαρύτερα με το άρθρο 351Α, ως εξής:

α) αν ο παθών δεν συμπλήρωσε τα δώδεκα έτη, με κάθειρξη,

β) αν ο παθών συμπλήρωσε τα δώδεκα αλλά όχι τα δεκατέσσερα έτη, με κάθειρξη έως δέκα έτη

Προτεινόμενη αλλαγή

1. Όποιος ενεργεί γενετήσια πράξη με πρόσωπο νεότερο των δεκαπέντε ετών ή το παραπλανά με αποτέλεσμα να ενεργήσει ή να υποστεί τέτοια πράξη τιμωρείται, αν δεν υπάρχει περίπτωση να τιμωρηθεί βαρύτερα με το άρθρο 351Α, ως εξής:

α) αν ο παθών δεν συμπλήρωσε τα δεκατέσσερα έτη, με κάθειρξη και  

β) αν ο παθών συμπλήρωσε τα δεκατέσσερα, με κάθειρξη έως δέκα έτη.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ