Τι λένε οι σεισμολόγοι για τον χθεσινό σεισμό που ταρακούνησε την Αττική – Ήταν ο κύριος;

19 mins read

Ο σεισμός που σημειώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε πολλές περιοχές της Αττικής, με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Ευθύμιο Λέκκα, να τονίζει μεν πως η δόνηση δεν φοβίζει αλλά οι αρμόδιες αρχές παρακολουθούν το φαινόμενο.

Ο συγκεκριμένος σεισμός σχετίζεται, σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, είτε με προέκταση του μεγάλου ρήγματος της Πάρνηθας ή προήλθε από το ρήγμα της Πεντέλης.

«Πάντως, σε κάθε περίπτωση επειδή είναι δύσκολο τα ρήγματα να διαχυθούν στον αστικό ιστό, θεωρούμε ότι η εξέλιξη είναι πολύ καλή, και παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου. Του κύριου σεισμού χθες, ακολουθήθηκαν μικροί σεισμοί που δεν έγιναν αντιληπτοί» υποστήριξε, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.

Κατά περιοχές υπάρχει μικρή δραστηριότητα αυτή την περίοδο, επιβεβαίωσε ο κ. Λέκκας, θετικό γεγονός, καθώς εκτονώνεται η ενέργεια.

«Αυτό που έχουμε σαν υπόνοια είναι μήπως εξελιχθεί όλη αυτή η δραστηριότητα σε κάτι μεγαλύτερο. Πάντως στη συντριπτική πλειοψηφία, γίνεται ένας μικρός σεισμός που στη συνέχεια αποσβαίνεται. Μία στις 20 φορές ουσιαστικά χαρακτηρίζεται σαν προσεισμός, δηλαδή είναι ο προάγγελος ενός μεγαλύτερου σεισμού» σημείωσε ο κ. Λέκκας.

Ερωτηθείς για την πιθανότητα μεγαλύτερου σεισμού, απέφυγε να κάνει κάποια πρόβλεψη, «ωστόσο διατύπωση επιστημονικών προσεγγίσεων είναι θεμιτή. Εμείς ως ΟΑΣΠ πρέπει να είμαστε πάντα έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε ό,τι χρειαστεί, οι δομημένος ιστός της χώρας είναι πολύ ανθεκτικός, επομένως έχουμε τη δυνατότητα να διαχειριστούμε μια τέτοια κατάσταση».

Τι ανέφερε ο Γεράσιμος Χουλιάρας

Την ίδια άποψη, ότι τα 3,7 Ρίχτερ που ταρακούνησαν την Αττική, συνδέονται με το ρήγμα της Πάρνηθας, διατύπωσε και ο Διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών Γεράσιμος Χουλιάρας. Ο ίδιος έκανε λόγο για επιφανειακό σεισμό, γεγονός που εξηγεί το γιατί έγινε αισθητός σε πολλές περιοχές.

“Επιφανειακός σεισμός 3,7 Ρίχτερ έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Αθήνα στις 1:08 το μεσημέρι. Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται 11 χιλιόμετρα ΒΒΔ της Αθήνας σε εστιακό βαθος 14,8 χιλιομέτρων.” ανέφερε συγκεκριμένα. «Η πρώτη εκτιμήση είναι ότι ο σεισμός προέρχεται από την συνηθισμένη δραστηριότητα του ρήγματος που έδωσε τον ισχυρό σεισμό το 1999 στην Αθήνα» έγραψε λίγο αργότερα στο Facebook.

Με ανάρτησή του στο Facebook, ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος διευκρίνισε πως το επίκεντρο του σεισμού ήταν μεταξύ Νέας Ιωνίας και Αχαρνών. Μάλιστα και ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε πως ο σεισμός πιθανώς προήλθε από το νότιο τμήμα του ρήγματος της Πάρνηθας.

“Σεισμός αισθητός στην Αθήνα στις 13:08. Μέγεθος 3.7, επίκεντρο μεταξύ Ν.Ιωνίας και Αχαρνών. (Λύση από Πανεπιστήμιο Αθηνών).
Πιθανώς προήλθε από το νότιο τμήμα του ρήγματος της Πάρνηθας. Λογικό να γίνει αισθητός σε πολλές περιοχές της Αθήνας και των προαστίων της. Μη ρωτάτε για τη συνέχεια, είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε. Αλλά ΨΥΧΡΑΜΊΑ!!” έγραψε.

 

Facebook Comments

Τελευταία Νέα