Τι σημαίνει άρση πατέντας των εμβολίων- Ποιοι είναι υπέρ και ποιοι κατά

51 mins read

Τσουνάμι εξελίξεων έχει πυροδοτήσει η στήριξη Μπάιντεν στην πρόταση για άρση των εμβολίων. Την ώρα που οι μετοχές των φαρμακευτικών που κατασκευάζουν εμβόλια κατέρρευσαν στο άκουσμα της είδησης, αναλυτές από όλο τον κόσμο κάνουν εκτιμήσεις στο πώς και το πότε.

Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για μία παρτίδα σκάκι για παίκτες με γερά νεύρα, η οποία ακόμα κι αν έχει νικητή τον Μπάιντεν, θα είναι μία χρονοβόρα διαδικασία με σκληρές διαπραγματεύσεις.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Οι μετοχές των Pfizer, BioNTech, Novavax και Moderna καταποντίστηκαν στο αμερικανικό χρηματιστήριο, μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης Μπάιντεν για άρση της πατέντας.Στη συνέχεια, ανήλθαν κοντά στα προηγούμενα τους επίπεδα, αλλά και πάλι χαμηλότερα από την προηγούμενη μέρα.

 

Γιατί είναι σημαντική η πρόταση για άρση της πατέντας για τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού;

 Προς το παρόν, μόνο οι φαρμακευτικές εταιρείες που διαθέτουν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, δηλαδή την πατέντα, έχουν άδεια να παράγουν εμβόλια κατά της Covid-19.  Η άρση της πατέντας θα επιτρέψει την κοινή χρήση των «συνταγών» των εμβολίων και δεν θα υπάρχει πλέον εμπάργκο – βασικά μόλις κοινοποιηθεί ο τύπος του εμβολίου, κάθε εταιρεία που διαθέτει την απαιτούμενη τεχνολογία και υποδομή θα μπορεί να παράγει το εμβόλιο.  Αυτό θα οδηγήσει σε φθηνότερη και πιο μαζική παραγωγή των εμβολίων.  Θα σημαίνει επίσης δύο πράγματα – τα εμβόλια θα είναι πιο προσιτά και αυτό θα είναι ένα μεγάλο βήμα για την αντιμετώπιση της έλλειψης εμβολίων.

Σε μια εποχή όπου εκατομμύρια άνθρωποι στην Ινδία δεν έχουν πρόσβαση σε εμβόλια και ελλείψεις υπάρχουν σε δεκάδες άλλες χώρες, είναι ομόφωνη η άποψη ότι υπάρχει ανάγκη αύξησης της παραγωγής, ενώ πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν να υπάρχει πιο δίκαιη κατανομή των δόσεων εμβολίου.  Για παράδειγμα, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δεκάδες εκατομμύρια εμβόλια AstraZeneca αχρησιμοποίητα (καθώς δεν σκοπεύουν να δώσουν, τουλάχιστον μέσα στο 2021, άδεια για επείγουσα χρήση στην εταιρία), ενώ η Pfizer και η Moderna εκτιμάται ότι θα παραδώσουν 400 εκατομμύρια δόσεις έως το τέλος Μαΐου και 600 εκατομμύρια μέχρι τα τέλη Ιουλίου.  Προσθέτοντας τα 20 εκατομμύρια εμβόλια που η η Johnson & Johnson αναμένεται να παραδώσει μέσα στον Μάιο, οι Ηνωμένες Πολιτείες ενδέχεται να έχουν πλεόνασμα εμβολίων πάνω από 80 εκατομμύρια δόσεις.

Επιστήμονες και οργανώσεις όπως  οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα και η Διεθνής Αμνηστία, έχουν προειδοποιήσει ότι όσο περισσότερο κυκλοφορεί ο κορωνοιός  στις αναπτυσσόμενες χώρες, υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανιστούν πιο ανθεκτικές στο εμβόλιο, θανατηφόρες μεταλλάξεις του ιού.  Μια έκθεση της Oxfam International που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο, αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια μιας έρευνας 77 επιδημιολόγων από 28 χώρες, που διεξήχθη από την The People’s Vaccine Alliance, τα δύο τρίτα εξ αυτών προειδοποίησαν ότι οι μεταλλάξεις θα μπορούσαν να καταστήσουν τα τρέχοντα εμβόλια COVID αναποτελεσματικά σε ένα έτος ή και λιγότερο.

«Αν δεν εμβολιάσουμε τον κόσμο, αφήνουμε ελεύθερο χώρο σε όλο και περισσότερες μεταλλάξεις, οι οποίες θα μπορούσαν να προκαλέσουν παραλλαγές που να μην καλύπτονται από τα εμβόλια και να απαιτηθούν ενισχυτικές δόσεις για την αντιμετώπισή τους… Έχουμε όλοι συμφέρον να διασφαλίσουμε ότι όλοι, σε όλο τον κόσμο, ανεξάρτητα από το πού ζουν έχουν πρόσβαση στα εμβόλια Covid-19», ανέφερε ο Gregg Gonsalves, Αν. Καθηγητής Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Yale.

Η έκθεση ανέφερε περαιτέρω, «Σχεδόν τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων -που περιελάμβαναν επιδημιολόγους, ιολόγους και ειδικούς λοιμώξεων από ιδρύματα όπως τα Johns Hopkins, Yale, Imperial College, London School of Hygiene and Tropical Medicine, Πανεπιστήμιο Cambridge, Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και  Το Πανεπιστήμιο του Κέιπ Τάουν – ισχυρίζονται ότι η κοινή χρήση τεχνολογίας και πνευματικής ιδιοκτησίας θα μπορούσε να αυξήσει την παγκόσμια κάλυψη εμβολίων».  

Ποιος ζητά την άρση της πατέντας για τα εμβόλια;

Πριν ο Μπάιντεν υποστηρίξει την άρση της πατέντας, από τον Οκτώβριο η Ινδία και η Νότια Αφρική υπέβαλαν πρόταση στον WTO (Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου) για αναστολή πατέντας κατά τη διάρκεια της πανδημίας και κοινή χρήση των εμβολίων της AstraZeneca και της Pzifer.  Η πρόταση υποστηρίχθηκε από περισσότερες από 100 χώρες, κυρίως χώρες με χαμηλό εισόδημα, αλλά βρήκε έντονη αντίσταση από ορισμένες από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Tedros Adhanom Ghebreyesus, είχε ζήτησει από τον Μάρτιο να παραιτηθούν οι εταιρίες από τα δικαιώματα ευρεσιτεχνίας εμβολίων έως το τέλος της πανδημίας, τονίζοντας ότι η «άνευ προηγουμένου κατάσταση» δικαιολογεί την κίνηση.  

Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ,Νάνσι Πελόσι, 60 πρώην αρχηγοί κρατών, 100 βραβευμένοι με Νόμπελ επιστήμονες και ΜΚΟ, έχουν επισήμως ζητήσει άρση της ευρεσιτεχνίας για τα εμβόλια Covid.  

Ο Abdul Muktadir, διευθύνων σύμβουλος της ινδικής εταιρείας φαρμακευτικών προϊόντων Incepta, είχε στείλει email στους επικεφαλής της Moderna, της Johnson & Johnson και της Novavax, ζητώντας να παράξει εμβόλια το εργοστάσιο του, χωρίς να βρει ανταπόκριση.  Σύμφωνα με πληροφορίες, η Incepta έχει τη δυνατότητα να παράγει 600-800 εκατομμύρια δόσεις ετησίως για διανομή σε ολόκληρη την Ασία.

Η Biolyse Pharma, μία μικρή καναδική φαρμακευτική εταιρία, απευθύνθηκε στην Johnson & Johnson ζητώντας άδεια για την παραγωγή του εμβολίου της.  Η Biolyse, έχει δυνατότητα παραγωγής 20 εκατομμυρίων δόσεων ετησίως, ωστόσο, η Johnson & Johnson δεν ενδιαφέρθηκε – ήθελε τα εμβόλια της να παράγονται μόνο από τις 11 εταιρείες με τις οποίες είχε συνάψει συμφωνία.  


Ποιοι αντιτίθενται στην άρση της πατέντας και γιατί;

Οι φαρμακευτικές που παράγουν τα εμβόλια, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ευρώπη αντιτίθενται σθεναρά στην άρση της πατέντας. 

Η φαρμακευτική βιομηχανία υποστηρίζει ότι η καινοτομία, καθώς και η ποιότητα και η ασφάλεια των εμβολίων εξαρτώνται από τη διατήρηση αποκλειστικών δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας.  Επίσης, υποστηρίζουν ότι τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας είναι σημαντικά λόγω της τεράστιας οικονομικής επένδυσης που έχει γίνει  και της προσπάθειας που γίνεται στην έρευνα και την ανάπτυξη. Εκτιμούν ότι η άρση τις πατέντας θα αποτελούσε αποτρεπτικό παράγοντα για  μεγάλες επενδύσεις στην ανάπτυξη εμβολίων στο μέλλον.

Έχουν επίσης επισημάνει ότι η άρση της πατέντας θα αποτελούσε συμβιβασμό στον έλεγχο των προτύπων ασφάλειας και της ποιότητας στην παρασκευή εμβολίων.  Τα στελέχη των φαρμακευτικών κολοσσών υποστηρίζουν ότι η κίνηση αυτή θα επιτρέψει σε χώρες όπως η Ρωσία και η Κίνα να εκμεταλλευτούν την τεχνολογία mRNA προς όφελός τους.

 Σε πρόσφατη επιστολή προς τον Πρόεδρο Joe Biden, η Ένωση Αμερικάνικων Φαρμακευτικών αντιτάχθηκε στην άρση των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας για τα εμβόλια, αναφέροντας:  «Κάτι τέτοιο θα μπορούσε ενδεχομένως να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη του κοινού στην ασφάλεια των εμβολίων και να δημιουργήσει εμπόδια στη συλλογή πληροφοριών.  Το πιο σημαντικό, είναι ότι η άρση δεν θα επιταχύνει την παραγωγή». 

Τον Μάρτιο, τέσσερις Ρεπουμπλικανικοί γερουσιαστές –Mike Lee, Tom Cotton, Joni Ernst και Todd Young– έγραψαν επιστολή στον Πρόεδρο Μπάιντεν, προτρέποντάς του να μην αποδεχτεί την άρση της πατέντας.  «Η παραίτηση από όλα τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας θα βλάψει την καινοτομία και θα σταματήσει την ανάπτυξη νέων εμβολίων ή νέων ενισχυμένων δόσεων για την αντιμετώπιση παραλλαγών του ιού… Η άρση της πατέντας μπορεί επίσης να οδηγήσει σε  μεγάλα προβλήματα ποιοτικού ελέγχου », έγραψαν στην επιστολή.

 Η Moderna γνωστοποίησε τον Φεβρουάριο ότι το εμβόλιο της αναμένεται να της αποφέρει 18,5 δισ. δολάρια  φέτος.  Η Pfizer δήλωσε ότι σύμφωνα με τις συντηρητικές της εκτιμήσεις, θα κέρδιζε 15 δισεκατομμύρια δολάρια από τις πωλήσεις.  Αντιμέτωποι με την πιθανότητα απώλειας των περιθωρίων κέρδους τους και του μονοπωλίου, οι εταιρείες πιέζουν την αμερικανική κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην άρση. 

Facebook Comments

Τελευταία Νέα