ΑρχικήΕπικαιρότηταΤο απόγευμα ανοίγει η πλατφόρμα για 15-17 ετών - Γιατί θα ανανεώνεται...

Το απόγευμα ανοίγει η πλατφόρμα για 15-17 ετών – Γιατί θα ανανεώνεται κάθε 15 μέρες

Ανoιχτή θα είναι από σήμερα το απόγευμα η πλατφόρμα για να κλείσουν ραντεβού για εμβολιασμό οι έφηβοι από 15 έως 17 ετών.

Διευκρινίσεις  έδωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Με ένα tweet του το πρωί της Πέμπτης, ο κ. Θεμιστοκλέους ενημέρωσε πως «Η πλατφόρμα για τους εφήβους 15-17 ετών θα ανοίξει σήμερα το απόγευμα. Συμπεριλαμβάνονται όσοι έχουν κλείσει τα 15 (γεννημένοι έως 15/07/2006). Κάθε 15 ημέρες θα ανανεώνεται και θα εντάσσονται όσοι έχουν κλείσει τα 15», σχολίασε στο προφίλ του στο Twitter.

Μετά και την έγκριση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για εμβολιασμό των παιδιών που είναι γεννημένα μέχρι και 31/12/2005, οι γονείς των παιδιών αυτών μπορούν από σήμερα να κλείνουν ραντεβού για αυτά, με το εμβόλιο της Pfizer.

Το ραντεβού για τον εμβολιασμό των παιδιών θα μπορεί να γίνεται από την πλατφόρμα emvolio.gov.gr με κωδικούς Taxisnet και το ραντεβού θα μπορεί να το κλείσει οποιοσδήποτε από τους γονείς που ανήκει στην ίδια οικογενειακή μερίδα με το παιδί. Επίσης, το ραντεβού του παιδιού θα μπορεί να κλειστεί στα ΚΕΠ ή στα φαρμακεία, προσκομίζοντας ο γονέας τα ταυτοποιητικά στοιχεία τα δικά του και του παιδιού.

Θεοδωρίδου: Τα δεδομένα που αξιολογούνται για τον εμβολιασμό του πληθυσμού κάτω των 18 ετών

Κατά την ίδια ενημέρωση, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου επεσήμανε ότι η Επιτροπή λαμβάνοντας υπόψη τα επιστημονικά δεδομένα, διατυπώνει την θετική της γνώμη για τον εθελοντικό εμβολιασμό των εφήβων ηλικίας 15-17 ετών, υπογραμμίζοντας την ανάγκη της γονικής συναίνεσης μετά από ενημέρωση. Παράλληλα θα παρακολουθεί και θα επικαιροποιεί όποιο θέμα ανακύπτει σχετικά με τον εμβολιασμό.

“Ο εμβολιασμός των εφήβων είναι ένα ασφαλές βήμα προς την κανονικότητα της εκπαίδευσης και της κοινωνικής ζωής“, δήλωσε η κα. Θεοδωρίδου.

Η καθηγήτρια αναφέρθηκε στα δεδομένα που αξιολογούνται για τον εμβολιασμό του πληθυσμού κάτω των 18 ετών. Εξήγησε ότι τα παιδιά και οι έφηβοι έχουν μικρό, αλλά υπαρκτό κίνδυνο νόσησης. Αποτελούν σύμφωνα με τα στοιχεία, το 14,1% του συνόλου των περιπτώσεων και σπάνια μπορούν να παρουσιάσουν το πολυσυστημικό φλεγμωνώδες σύνδρομο με θνητότητα 1,2%, ενώ είναι υπό διερεύνηση και οι βλαπτικές επιπτώσεις της covid-19 μετά από την νόσηση.

Η συχνότητα εισαγωγής στο νοσοκομείο παιδιών από 12 έως 17 ετών, είναι 2,5 έως 3 φορές μεγαλύτερη από την συχνότητα των εισαγωγών από την συνήθη εποχική γρίπη.

“Στο τραπέζι” ο εμβολιασμός παιδιών 12 – 15 ετών 

Μετά από την ηλικιακή ομάδα 15 με 17 εξετάζεται ο εμβολιασμός των παιδιών 12 έως 15 ετών. Είναι ένα θέμα το οποίο θα αξιολογήσει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών τις επόμενες ημέρες.

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, σημείωσε πως υπάρχουν αρκετά δεδομένα ασφαλείας ώστε η Εθνική Επιτροπή να προχωρήσει σε μια τέτοια σύσταση. Αντίθετα, εμφανίστηκε επιφυλακτική για εμβολιασμό παιδιών μικρότερων των 12 ετών, σημειώνοντας πως χρειάζονται ακόμα αρκετά δεδομένα ασφαλείας.

Υπογράμμισε παράλληλα ότι οι έρευνες θα δείξουν και με πόσες δόσεις πρέπει να εμβολιάζονται τα παιδιά κάτω των 12 ετών εκτιμώντας πως αν προχωρήσουν τέτοιοι εμβολιασμοί θα γίνονται με μια ή και με μισή δόση του εμβολίου.

Συγκεκριμένα, η Βάνα Παπαευαγγέλου ανέφερε:

«Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών όταν βγήκε η αδειοδότηση του εμβολίου της Pfizer πρώτα στις ΗΠΑ και μετά και στην Ευρώπη, ήταν αρκετά επιφυλακτική γιατί δεν είχε αρκετά στοιχεία ασφάλειας. Πλέον έχουμε πολύ καλά δεδομένα ασφάλειας. Έχουν χορηγηθεί εκατομμύρια εμβόλια και τα δεδομένα ασφάλειας αφορούν συνολικά την ομάδα 12 με 17 ετών.

Συνεπώς έχουμε πολύ καλύτερα δεδομένα για να προχωρήσουμε και σε αυτό το βήμα. Δεν είμαστε ακόμα έτοιμοι. Πρέπει πρώτα να εμβολιάσουμε τα παιδιά 15 με 17 ετών και αμέσως μετά θα προχωρήσουμε πιθανώς (σ.σ και στουτς άνω των 12 ετών). Είναι κάτι το οποίο συζητείται εξαρτάται και από την πορεία της επιδημίας.

Όλες οι αποφάσεις εξαρτώνται και από το επιδημιολογικό φορτίο της χώρας. Για τα παιδιά κάτω των 12 ετών, είμαστε ακόμα επιφυλακτικοί γιατί δεν έχουμε ακόμα αρκετά δεδομένα ασφάλειας. Το πρώτο μας μέλημα είναι η ασφάλεια. Θα γίνουν κι άλλες μελέτες για τα μικρότερα παιδιά για το αν χρειάζονται μια δόση, ίσως και μισή δόση».