Νέες προειδοποιήσεις ΕΜΑ για παρενέργειες Pfizer και Moderna – Συστάσεις για AstraZeneca και J&J

8 mins read

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) προειδοποίησε το πρωί της Παρασκευής για νέες παρενέργειες που σχετίζονται με τα εμβόλια mRNA της Pfizer δηλαδή και Moderna.

Η Επιτροπή Ασφαλείας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων συνιστά την προσθήκη της μυοκαρδίτιδας και της περικαρδίτιδας στις εν δυνάμει παρενέργειες των εμβολίων τεχνολογίας mRNA κατά της Covid-19 Pfizer και Moderna.

Σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca η επιτροπή ασφάλειας του Οργανισμού συνιστά να επικαιροποιηθεί το φυλλάδιο οδηγιών ώστε να αναφέρεται πλέον ως πιθανή παρενέργεια το σπάνιο σύνδρομο Γκιγιέν-Μπαρέ. Το συγκεκριμένο σύνδρομο είναι ένα σπάνιο νευρολογικό νόσημα στο οποίο το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού επιτίθεται εναντίον των νεύρων, με αποτέλεσμα ο ασθενής να παρουσιάζει παράλυση και μούδιασμα στα χέρια και τα πόδια. Σε βαριές περιπτώσεις δεν λειτουργούν σωστά οι αναπνευστικοί μύες.

Στην περίπτωση του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson &Johnson, ο ΕΜΑ συνιστά πλέον να μην χορηγείται σε άτομα με σύνδρομο διαρροής των τριχοειδών αγγείων.

Παράλληλα, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ανακοίνωσε ότι είναι πολύ νωρίς για να ορισθεί εάν θα χρειασθεί η χορήγηση περισσότερων των δύο δόσεων που σήμερα απαιτούνται για τα εγκεκριμένα εμβόλια κατά της Covid-19, προσθέτοντας ότι προς το παρόν το ισχύον πρωτόκολλο θεωρείται επαρκές.

Facebook Comments