ΑρχικήΕπικαιρότηταΤο χρονοδιάγραμμα μέχρι τις εκλογές- Οι ημερομηνίες-σταθμοί

Το χρονοδιάγραμμα μέχρι τις εκλογές- Οι ημερομηνίες-σταθμοί

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πριν ανακοινώσει τον ακριβή χρόνο των εκλογών ενημέρωσε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Από εδώ και πέρα, η Βουλή θα συνεχίσει κανονικά τις εργασίες της μέχρι την ημέρα που θα κλείσει για το Πάσχα, δηλαδή στις 11 Απριλίου (Μεγάλη Τρίτη). Το νομοσχέδιο με το οποίο θα πέσει η αυλαία θα είναι το ερανιστικό του υπουργού Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη.

Δηλαδή, το νομοθετικό έργο θα συνεχιστεί μέχρι τις πρώτες ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας και στη συνέχεια η Βουλή θα διαλυθεί εντός των προβλεπόμενων από το σύνταγμα χρονικών ορίων.

H διάλυση του κοινοβουλίου θα γίνει έως τις 22 Απριλίου όταν θα θυροκολληθεί το Προεδρικό Διάταγμα στην είσοδο της Βουλής.

Στις 5 Μαΐου το Α΄ Τμήμα του Αρείου Πάγου αναμένεται να ανακηρύξει τους εκλογικούς συνδυασμούς και να αποφασίσει εάν ο φυλακισμένος πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Κασιδιάρης, είναι ο πραγματικός αρχηγός του «Εθνικού Κόμματος – Έλληνες».

Επικρατέστερη ημερομηνία για τις δεύτερες κάλπες εκτιμάται ότι είναι η 2α Ιουλίου. Ωστόσο, ανοικτό είναι το ενδεχόμενο οι δεύτερες εκλογές με την ενισχυμένη αναλογική να γίνουν ακόμα και στις 25 Ιουνίου καθώς θα έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί οι πανελλαδικές και θα υπάρχει μόνο η εξέταση λίγων ειδικών μαθημάτων που δεν θα δημιουργεί προσκόμματα στην λειτουργία των εκλογικών κέντρων.