Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. για την επέτειο Γρηγορόπουλου:«Καμία ανοχή σε βίαιες ενέργειες»

17 mins read

Η ΕΛ.ΑΣ. βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα εν όψει της αυριανής επετείου της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Σταδιακά από χθες, κλιμακώνονται τα μέτρα της τροχαίας, τα οποία και θα κορυφωθούν αύριο από το πρωί μέχρι τη λήξη όλων των εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν σε 18 πόλεις της Ελλάδας.

Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. έχουν δώσει εντολές προς τους επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων να μην δείξουν «καμία ανοχή σε βίαιες ενέργειες και έκτροπα με καταστροφές περιουσιών και παραπομπή στην δικαιοσύνη όποιων τα προκαλέσουν».

Τι προβλέπει το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ.

Από την ΓΑΔΑ έχει καταρτιστεί σχέδιο για άμεση επέμβαση σε περίπτωση επεισοδίων και συλλήψεις, αλλά ταυτόχρονα, όπως ανέφερε αρμόδιος αξιωματικός, έχουν δοθεί διαταγές, οι αστυνομικοί να δείξουν ψυχραιμία και να μην προκαλέσουν.

Την ίδια στιγμή, έχουν ήδη ληφθεί μέτρα για την προστασία δημόσιων κτιρίων και κυρίως αστυνομικών στόχων, ενώ σε επιφυλακή είναι οι δυνάμεις και λόγω της προγραμματισμένης για αυτή την ώρα συγκέντρωσης στο προαύλιο της ΑΣΟΕΕ.

Ο Μ. Χρυσοχοΐδης στο αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ.

Σειρά επισκέψεων έχουν πραγματοποιηθεί στο αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. για την αξιολόγηση της κατάστασης και την κατάρτιση των σχεδίων, ενώ ο ίδιος ο υπουργός, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, επισκέφθηκε την ΓΑΔΑ προκειμένου να έχει προσωπική άποψη για τα μέτρα για την επέτειο της δολοφονίας Γρηγορόπουλου, και να δώσει κατευθύνσεις.

Για την εφαρμογή των μέτρων θα χρησιμοποιηθούν ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ, που θα παρακολουθούν από κοντά τις πορείες, ενώ σε επιφυλακή θα είναι οι ΟΠΚΕ και η Ομάδα «Δράση».

Επιτηρούνται από την αστυνομία χώροι-ορμητήρια

Παράλληλα, επιτηρούνται από την Ασφάλεια συγκεκριμένοι χώροι που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως ορμητήρια, ενώ θα πραγματοποιείται επιτήρηση και από αέρος με τα drone της Αστυνομίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αύριο λήγει και η προθεσμία που έδωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης για την λήξη των καταλήψεων κτιρίων, είτε με την απομάκρυνση των καταληψιών, είτε με την μίσθωση των κτιρίων από αυτούς που τα χρησιμοποιούν.

Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι η λήξη της προθεσμίας δεν σημαίνει άμεση δράση της Αστυνομίας, ωστόσο, «τρέχουν μηνύσεις κρατικών φορέων και ιδιωτών ιδιοκτητών των υπό κατάληψη κτιρίων και σύντομα θα ξεκινήσουν αστυνομικές επιχειρήσεις, για την απομάκρυνση των καταληψιών».

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Χρυσοχοΐδης έχει διευκρινίσει ότι αλλοδαποί που διαμένουν σε τέτοια κτίρια θα μεταφερθούν σε οργανωμένες δομές.

Facebook Comments