Το σχέδιο της ΕΛΑΣ για τις συλλήψεις των χρυσαυγιτών – Η απάντηση της εισαγγελέως για τα ελαφρυντικά

25 mins read

H διαδικασία αναμένεται να είναι και σήμερα μακρά στη δίκη της Χρυσής Αυγής, με την εισαγγελέα, Αδαμαντία Οικονόμου, να δίνει την δική της απάντηση για τα ελαφρυντικά στους χρυσαυγίτες.

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο δικαστήριο δεν πρόλαβε να ανακοινώσει ποινές, καθώς ακούστηκαν τα αιτήματα των κατηγορουμένων της εγκληματικής οργάνωσης για να αναγνωριστούν ελαφρυντικά, σε μια διαδικασία από την οποία δεν έλειψε η ένταση.

Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί σήμερα

Σήμερα στις 11 το πρωί θα συνεχιστεί η διαδικασία, όπου θα συζητηθούν εκ νέου τα ελαφρυντικά και θα γίνουν οι αγορεύσεις των συνηγόρων των κατηγορουμένων πρώην βουλευτών. Ακολούθως αναμένεται να ανακοινωθεί η απόφαση για τα ελαφρυντικά και το επόμενο βήμα θα είναι να συζητήσει το δικαστήριο επί των ποινών. Τελευταίο βήμα στη διαδικασία θα είναι η εισήγηση της εισαγγελέως για το ύψος των ποινών και η ανακοίνωσή τους.

Ωστόσο, σύμφωνα με εκτιμήσεις, δεν αποκλείεται το σενάριο να μην ανακοινωθούν και σήμερα οι ποινές, αλλά αυτό να γίνει τη Δευτέρα, τόσο για το ύψος των ποινών, όσο και για το ποιοι θα οδηγηθούν στη φυλακή.

Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. για τις συλλήψεις 

Παράλληλα, η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, παραμένει σε ετοιμότητα για το σχέδιο σύλληψης μόλις ανακοινωθούν οι ποινές και κριθεί ποιοι θα μεταφερθούν στις φυλακές. 

Τα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής γνωρίζουν πλέον τα ωράριά τους, τις συνήθειές τους και τα δρομολόγια τους και περιμένουν να ανακοινωθεί η τελική απόφαση από το δικαστήριο.

Ενδεικτική είναι η δήλωση του Σταύρου Μπαλάσκα της ΠΟΑΣΥ, ο οποίος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και ερωτηθείς αν η αστυνομία είναι έτοιμη να εντοπίσει και να συλλάβει, εφόσον χρειαστεί, τα μέλη και τα στελέχη της Χρυσής Αυγής, είπε: «Η ΕΛ.ΑΣ. είναι στα 5 έως 6 μέτρα κοντά στους χρυσαυγίτες. Με το που θα δοθεί εντολή, οι αστυνομικοί θα είναι στον διπλανό τοίχο».

Μάλιστα, είπε πως εφόσον καταδικαστούν, οι αστυνομικοί, όταν τους εντοπίσουν, θα τους περάσουν χειροπέδες προκειμένου να τους οδηγήσουν στη φυλακή, όπως προβλέπεται σε αυτές τις περιπτώσεις. Πρόσθεσε όμως πως στην περίπτωση που τα μέλη της Χρυσής Αυγής αντισταθούν, τότε θα γίνει βίαιη προσαγωγή.

Ερωτηθείς για το σε ποιες φυλακές θα οδηγηθούν και αν θα δημιουργηθεί ειδική πτέρυγα, ο κ. Μπαλάσκας δεν απάντησε, καθώς τόνισε πως η δουλειά της αστυνομίας σταματάει από τη στιγμή που θα τους μεταφέρουν στο σωφρονιστικό κατάστημα. Το ίδιο αναμένεται να συμβεί και με τα 23 στελέχη που κατηγορούνται για ένταξη στην εγκληματική οργάνωση σε συνεργασία με το τμήμα αναζητήσεων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Η απάντηση της εισαγγελέως για τα ελαφρυντικά

«Παραμένω πιστή στην πρόταση μου στην οποία προέβη κατά συνείδηση με γνώμονα τους κανόνες δικαίου» απάντησε η εισαγγελέας της έδρας στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής, με αφορμή τις «σφοδρές» επιθέσεις που δέχτηκε από τους συνηγόρους υπεράσπισης σχετικά με την πρόταση της για τα ελαφρυντικά.

Η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου, η οποία είχε εισηγηθεί απαλλαγή για την εγκληματική οργάνωση, με την έναρξη της συνεδρίασης ζήτησε το λόγο, προκειμένου να τοποθετηθεί.

«Στη χθεσινή συνεδρίαση δέχτηκα σφοδρή επίθεση από τους συνηγόρους των κατηγορουμένων, παρά το γεγονός ότι η πρόταση μου ήταν απαλλακτική για την διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση. Άφησαν αιχμές περί λιποψυχίας και αλλαγής πλεύσης. Για να μην υπάρχουν σκιές, παραμένω πιστή στην πρόταση μου, στην οποία προέβη κατά συνείδηση με γνώμονα τους κανόνες δικαίου» σημείωσε.

Και συνέχισε: «Ο εισαγγελέας ανεξάρτητα της προτάσης του οφείλει να λαμβάνει υπόψη την απόφαση, να την υιοθετεί και να προτείνει ανάλογα με αυτή. Ήμουν υποχρεωμένη παρά την πρόταση μου να κάνω αυτή την εισήγηση».

 

Facebook Comments