ΑρχικήΕπικαιρότηταΤζανάκης: «Στατιστικά αδικαιολόγητα τα περιστατικά θρομβώσεων στην Κρήτη» (video)

Τζανάκης: «Στατιστικά αδικαιολόγητα τα περιστατικά θρομβώσεων στην Κρήτη» (video)

Οι επιστήμονες συνδέουν με το εμβόλιο της AstraZeneca, προς το παρόν, μόνο το περιστατικό με τον 35χρονο από την Ιεράπετρα της Κρήτης που υπέστη δύο θρομβώσεις, ενώ τηρούν στάση αναμονής για τις δύο γυναίκες 44 και 47 ετών για τις οποίες συνεχίζεται ο διαγνωστικός έλεγχος.

«Στον 35χρονο, το πρώτο περιστατικό, έγινε όλος ο διαγνωστικός έλεγχος. Γνωρίζουμε τι έγινε. Υποβλήθηκε ο φάκελος στον ΕΟΦ μαζί με την κίτρινη κάρτα. Αναμένεται να ταξινομηθεί το περιστατικό σαν πιθανή επιπλοκή από το εμβόλιο» τόνισε στο MEGA ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης.

Όπως ανέφερε, η διάγνωση του νοσοκομείου για τον 35χρονο είναι θρομβωτικό επεισόδιο, πιθανότατα επεισόδιο που συνδέεται με το εμβόλιο. «Τα άλλα δύο περιστατικά είναι σε διαδικασία διαγνωστικού ελέγχου. Μοιάζουν πιο περιπλεγμένα» σημείωσε.

Ο Ν. Τζανάκης κράτησε αποστάσεις από τη θεωρία περί προβληματικής παρτίδας. Είναι «υπόθεση εργασίας που μου φαίνεται πολύ απομακρυσμένη ή δύσκολη το να είχε πρόβλημα η παρτίδα των AstraZeneca που ήρθαν στην Κρήτη. Δεν ξέρω ποιος γέννησε αυτή την υπόθεση» επισήμανε και πρόσθεσε ότι δεκάδες άλλα αίτια μπορεί να οδηγήσουν στα ίδια αποτελέσματα. 

«Να ξέρετε ότι στην πνευμονολογική κλινική νοσηλεύουμε κάθε μήνα 5-10 πνευμονικές εμβολές και προ εμβολίου εποχής. Και θα συνεχίσουμε» εξήγησε. Όπως είπε, υπάρχουν πολλές αιτίες που προκαλούν θρομβώσεις «είτε πρόκειται για ένα ανοσολογικό περιστατικό, είτε πρόκειται για μια κληρονομικότητα ή και από φάρμακα, όπως τα αντισυλληπτικά που παίρνουν οι γυναίκες».

«Δεν ξέρω καν να ερευνάται αυτή η υπόθεση. Ούτε γνωρίζω στην βιβλιογραφία ότι υπάρχουν προβληματικές παρτίδες να συνδέονται μ’ αυτό το γεγονός» σημείωσε ακόμη. «Αν αποδειχθούν και τα άλλα δύο περιστατικά, στατιστικά μοιάζει αδικαιολόγητο. Τα περιστατικά θρομβώσεων είναι ένα στις 600.000 και στην Κρήτη θα είναι 1 στις 50.000» πρόσθεσε.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας στάθηκε όμως και στο γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα πέθαναν από κορωνοϊό στην Κρήτη 168 άνθρωποι, που δεν είχαν εμβολιαστεί, γιατί βέβαια δεν υπήρχαν τότε εμβόλια. «Ο νεαρός πήρε χθες εξιτήριο. Και οι δύο γυναίκες πιθανώς θα γίνουν καλά. Συζητάμε για τρία, δύο ενδεχόμενα περιστατικά ενώ ξέρουμε ότι έχουν πεθάνει 168 που θα ζούσαν αν είχαν εμβολιαστεί. Αυτή είναι η μεγάλη εικόνα» υπογράμμισε.

Εξιτήριο για τον 35χρονο – Σε σταθερή κατάσταση οι δύο γυναίκες

Για την κατάσταση της υγείας του 35χρονου και των δύο γυναικών, μίλησε στο OPEN ο διοικητής του ΠΑΓΝΗ Γ. Χαλκιαδάκης.

Όπως είπε, ο 35χρονος έλαβε εξιτήριο χθες «χωρίς κανένα πρόβλημα και είναι σε πολύ καλή κατάσταση». Η μία από τις γυναίκες, που μεταφέρθηκε στο ΠΑΓΝΗ από το Βενιζέλειο Νοσοκομείο, πέρασε τη νύχτα πολύ καλά και σήμερα έχει μια ελαφρά κεφαλαλγία και είναι υπό παρακολούθηση.

Όσο για τη δεύτερη, που έχει θρόμβωση στις καρωτίδες, ανέφερε ότι είναι σε σταθερή κατάσταση. Εξέφρασε δε την ελπίδα οι βλάβες τις οποίες έχει υποστεί να αναστραφούν κάποια στιγμή και μετά από φυσιοθεραπεία να αναστραφούν.

Στην ερώτηση αν εκτιμά ότι τα περιστατικά των δύο γυναικών συνδέονται με το εμβόλιο της AstraZeneca, ο Γ. Χαλκιαδάκης σημείωσε ότι είναι πολύ νωρίς να το πει κανείς αυτό, καθώς οι εξετάσεις τους έχουν σταλεί σε ειδικά κέντρα στην Αθήνα και τα αποτελέσματα αναμένονται στα μέσα επόμενης εβδομάδας.

«Υπάρχει ένα τυπικό σύνδρομο, το οποίο ότι αν υπάρχουν ορισμένες προϋποθέσεις μπορεί να πει κανείς με περισσότερη σιγουριά ότι το εμβόλιο είναι αιτία. Μέχρι τότε τίποτα δεν μπορούμε να πούμε, όλα είναι υποθέσεις. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και επιφυλακτικοί» τόνισε ο διοικητής του ΠΑΓΝΗ.