ΑρχικήΕπικαιρότηταΒασιλακόπουλος: «Πώς ξεκίνησε η συνωμοσιολογία για το εμβόλιο»

Βασιλακόπουλος: «Πώς ξεκίνησε η συνωμοσιολογία για το εμβόλιο»

«Η επιδημία τιθασεύεται με βραδύτερους ρυθμούς από ότι θα θέλαμε» είπε στην εκπομπή του Briefing του Γιώργου Πιέρρου στο Action24 o καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, και απέδωσε τα αίτια σε τρεις λόγους.

Ο πρώτος είναι το ψύχος, που διευκολύνει τη μετάδοση του ιού, ο δεύτερος είναι η κόπωση του κόσμου και τρίτον η μη πιστή εφαρμογή των μέτρων από τους πολίτες.

«Το δεύτερο λοκντάουν δεν έχει καμία σχέση με το πρώτο καθώς ένα σημαντικό ποσοστό των ανθρώπων, που κυκλοφορούν μέσω λοκντάουν, δεν τηρούν αυστηρά τα μέτρα προστασίας. Ακόμα και στους εργασιακού χώρους, το γεγονός ότι όλοι οι συνάδελφοι έχουν οικειότητα οδηγεί σε μια χαλαρότητα, η οποία οδηγεί στη μετάδοση του ιού.

Αναφορικά με τη μείωση των κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη αλλά όχι στην Αθήνα, απάντησε ότι η καταγραφή των κρουσμάτων δεν προκύπτει από τυχαία δειγματοληψία  και δεν αποτυπώνει επακριβώς την ορθή εικόνα των κρουσμάτων. «Αυτή τη στιγμή, η ιχνιλάτηση γίνεται από όσους συμπτωματικούς αποφασίζουν κατά το δοκούν να πάνε να κάνουν τα τεστ. Στη περίπτωση αυτή, γίνεται αντιληπτό ότι όσοι διακρίνουν συμπτώματα αλλά δεν είναι τόσο ευσυνείδητοι δεν πηγαίνουν να κάνουν το τέστ με αποτέλεσμα να μην καταγράφονται στα συνολικά κρούσματα».

Στο ερώτημα εάν έχει κάποια επιφύλαξη για το εμβόλιο απάντησε ότι κάθε εμβόλιο πριν τη διάθεση του δοκιμάζεται σε κλινικές μελέτες από ανεξάρτητους επιστήμονες που, κρίνουν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του.

Τέλος, αναφορικά με τους αρνητές του εμβολίου σχολίασε ότι  παρουσιάζουν μια συνολική άρνηση, όχι μόνο στο εμβόλιο αλλά και σε κάθε μέτρο απέναντι στη διαχείριση της πανδημίας. Χαρακτηριστικά είπε πως «Τα επιχειρήματα των αρνητών στερούνται επιστημονικής σοβαρότητας. Το επιχείρημα ότι το εμβόλιο θα μου τροποποιήσει το γενετικό υλικό δεν ευσταθεί καθώς ο ανθρώπινος οργανισμός δεν έχει το ένζυμο να μετατρέψει το εμβόλιο από τύπου RNA σε DNA, που είναι το γενετικό μας υλικό. Η ανησυχία των αρνητών ξεκίνησε από ένα άτυπο newsletter του ΜΙΤ, στο οποίο σχολίαζαν ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε σε ένα περιοδικό, που έλεγε ότι για να μπορούμε να ξέρουμε, εάν έχουν εμβολιαστεί οι πληθυσμοί σε χώρες, που δεν έχουν καλή μεταγραφή στους πληθυσμούς τους, έκαναν πειράματα με ποντίκια. Πήραν, λοιπόν, μερικά ποντίκια και τους έβαλαν κάτω από το δέρμα μια χρωστική για να ανιχνεύσουν εάν έχουν εμβολιασθεί ή όχι. Από την ιστορία αυτή ξεκίνησε το επιχείρημα όλων των αρνητών – συνωμοσιολόγων».

Επιμέλεια: Αλέξανδρος Τζάσερ