Βατόπουλος: «Δεν είναι μαγκιά να μην εμβολιάζεσαι – Υπάρχουν και νέοι στις ΜΕΘ»

15 mins read

Για την σημασία του εμβολίου, που λειτουργεί σαν εργαλείο για την μείωση των μεταλλάξεων αλλά και την απειλή του ιού προς τους νέους, μίλησε ο καθηγητής μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

Κάνοντας μια αποτίμηση της τωρινής κατάστασης τόνισε πως «Έχουμε αγώνα δρόμου ανάμεσα στον εμβολιασμό και την ικανότητα του ιού να μεταλλάσσεται. Η γρηγορότερη μετάδοση της μετάλλαξης Δ καθιστά αναγκαία την επίσπευση του εμβολιασμού».

Ανέφερε δε πως αυξάνοντας τα ποσοστά του εμβολιασμού ο ιός πρόκεται να σταματήσει να μεταλλάσσεται και να εξαφανιστεί «Όσο πιο πολλοί εμβολιάζονται, τόσο θα μειώνονται οι μεταλλάξεις, θα ελαττώνεται ο ιός και θα εξαφανιστεί. Δεν έχει νόημα να περιμένουμε ένα εμβόλιο το οποία θα παρέχει ανοσία σε όλες τις μεταλλάξεις. Πρέπει να εκμεταλλευτούμε τα εργαλεία που έχουμε για να επιστρέψουμε στην κανονικότητα», τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

Για το ενεχόμενο επιβολής πρόσθετων μέτρων με την «συνταγή» της Μυκόνου είπε πως «Προφανώς θα μπορούσαν να παρθούν μέτρα για άλλες περιοχές, όπως αυτά στη Μύκονο».

Ενώ για την κατάσταση στις περιοχές με πολλά κρούσματα και κυρίως στα νησία «Το τεστ δεν είναι 100% ασφαλές όπως έχουμε ξαναπεί. Σήμερα είναι αρνητικό , αύριο μπορεί να είναι θετικό. Όλο αυτό έπαιξε ρόλο στην διασπορά του ιού στα νησιά.»

 

Για τις προβλέψεις των ειδικών περί διπλασιασμού των κρουσμάτων, ανέφερε πως κάτι τέτοιο είναι ένα υπαρκτό σαν σενάριο ωστόσο διευκρίνισε ότι «δεν είναι μετεωρολογική πρόβλεψη τα κρούσματα».

Αναφορικά με την επιβολή γενικευμένου λοκντάουν, ξεκαθάρισε ότι δεν έχει φύγει από το τραπέζι. «O μεγάλος αριθμός των ανόσων (εμβολιασμένοι και νοσήσαντες) θα μας προστατέψει από μια μεγάλη διασπορά και την επιβολή αυστηρών μέτρων».

Σχετικά με τις νεότερες ηλικίες και την επιλογή κάποιων νέων να μην εμβολιάζονται δήλωσε τα εξής «Τα νεαρά άτομα, όπως οι 18ρηδες, νομίζω δεν εμβολιάζονται σαν αντίδραση και όπως είπε δεν είναι »μαγκιά» να μην εμβολιάζεσαι. Βλέπουν διαφορετικά τα πράγματα από τους μεγαλύτερους.». Επίσης προειδοποίησε ότι ήδη έχουμε ασθενείς σε ΜΕΘ μικρούς σε ηλικία. «Ήδη έχουμε νέους στις ΜΕΘ, ελάχιστους, αλλά έχουμε.»

Τέλος εξέφρασε την φιλοδοξία του να λειτουργήσουν δια ζώσης τα πανεπιστήμια και τα σχολεία, ενώ σχολίασε ότι αυτό είναι ρεαλιστικό σενάριο.

 

Facebook Comments