ΑρχικήΕπικαιρότηταΒόμβα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας- Ουσία που όλοι καταναλώνουμε προκαλεί καρκίνο!

Βόμβα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας- Ουσία που όλοι καταναλώνουμε προκαλεί καρκίνο!

Ένα από τα πιο κοινά τεχνητά γλυκαντικά στον κόσμο πρόκειται να κηρυχθεί πιθανό καρκινογόνο τον επόμενο μήνα από τον ερευνητικό βραχίονα του ΠΟΥ για τον καρκίνο. 

Σύμφωνα με το Reuters, το οποίο επικαλείται δύο πηγές με γνώση της διαδικασίας, στο στόχαστρο μπαίνει η ασπαρτάμη. Η ουσία αυτή βρίσκεται σε εκατοντάδες χιλιάδες προϊόντα τα οποία καταναλώνουμε σε καθημερινή βάση: Γλυκίσματα, καραμέλες, τσίχλες, αναψυκτικά, ποτά…

 

Τι είναι η ασπαρτάμη;
Η ασπαρτάμη είναι μία τεχνητή, μη θρεπτική, γλυκαντική ουσία, η οποία κυκλοφορεί στην αγορά με διάφορα εμπορικά ονόματα και χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο της ζάχαρης. Στον οργανισμό η ασπαρτάμη διασπάται σε αμινοξέα (ασπαρτικό οξύ και φαινυλαλανίνη) και σε ίχνη μεθανόλης. Τα συστατικά αυτά βρίσκονται φυσικά και σε διάφορα άλλα τρόφιμα τα οποία καταναλώνουμε στην καθημερινότητά μας όπως, το κρέας, το γάλα, τα φρούτα και τα λαχανικά. Η ασπαρτάμη, όπως και η ζάχαρη, αποδίδει περίπου 4 kcal/g.

Η βασική διαφορά της ασπαρτάμης είναι ότι η γλυκύτητά της ξεπερνάει κατά περίπου 200 φορές αυτή της ζάχαρης, με αποτέλεσμα να απαιτείται εξαιρετικά μικρή ποσότητα ασπαρτάμης για να αποδοθεί η ίδια γλυκιά γεύση με τη ζάχαρη. Για το λόγο αυτό, στην πράξη, η θερμιδική αξία της ασπαρτάμης είναι μηδαμινή.Η ασπαρτάμη χρησιμοποιείται εκτενώς για περισσότερα από 20 χρόνια στη βιομηχανία τροφίμων και ποτών για να προσδώσει τη γλυκιά γεύση σε διάφορα προϊόντα όπως τα αναψυκτικά, τα επιδόρπια γιαουρτιού, τις τσίχλες και πολλά άλλα, καθώς και σε μία πληθώρα προϊόντων μειωμένων θερμίδων (light). Μπορείτε εύκολα να αναγνωρίσετε την ύπαρξή της μέσα στα τρόφιμα, καθώς η παρουσία της υποδηλώνεται είτε με την ονομασία της είτε με τον αριθμό Ε 951 στα συστατικά του τροφίμου.