Χάος στη Μόρια μετά τη φωτιά – Στους δρόμους χιλιάδες μετανάστες

27 mins read

Η ανησυχία κυβέρνησης και υγειονομικών Αρχών για τη Μυτιλήνη εντείνεται, μετά τη νύχτα – «κόλαση» εξαιτίας της τεράστιας έκτασης φωτιάς που ξέσπασε στο Κ.Υ.Τ. της Μόριας στη Μυτιλήνη.
Ειδικότερα, ενώ ο κίνδυνος από τις φλόγες έχει εξαλειφθεί, οι αρμόδιες Αρχές ανησυχούν ιδιαιτέρως για τη διασπορά του κορωνοϊού στο νησί, καθώς πάνω από 30 πρόσφυγες και μετανάστες -που τώρα βρίσκονται στον δρόμο μαζί με δεκάδες χιλιάδες ακόμη- είχαν διαγνωστεί θετικοί.
Τα μέχρι στιγμής δεδομένα μετά την φωτιά στο Κ.Υ.Τ.
-Διμοιρίες ΜΑΤ στη Λέσβο και από άλλα νησιά
-Η Αστυνομία αναζητά τους υπεύθυνους της φωτιάς -Δόθηκε εντολή να ενεργοποιηθεί το δίκτυο πληροφοριών της ΕΥΠ
-Επί τόπου κυβερνητικό κλιμάκιο
-Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 4 μήνες η Λέσβος
-Πιθανό το σενάριο να έβαλαν φωτιά οι μετανάστες που αντιδρούσαν να μπουν σε απομόνωση λόγω κορωνοϊού
-Πληροφορίες του DP ότι δεν θα μετακινηθούν σε άλλο νησί ή στην ενδοχώρα οι χιλιάδες μετανάστες
Έκτακτη σύσκεψη, υπό τον πρωθυπουργό, για την κατάσταση στη Μόρια
Έκτακτη διυπουργική σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στις 09:30 στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με τη συμμετοχή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου Νότη Μηταράκη, του αναπληρωτή υπουργού Γιώργου Κουμουτσάκου, του διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντα και του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου.
Θα εξεταστεί η κατάσταση στη Μόρια και τα μέτρα που θα ληφθούν για την αντιμετώπισή της.
Πέτσας: Άμεση κήρυξη της Μυτιλήνης σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης
Το νησί θα κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, τόνισε στην ΕΡΤ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.
Επίσης, σύμφωνα με τον ίδιο, θα απαγορευτεί η απομάκρυνση από το νησί όσων διέμεναν στη Μόρια για την αποφυγή διασποράς του κορωνοϊού στον πληθυσμό.
Όπως είπε ο κ. Πέτσας, μιλώντας στην ΕΡΤ, θα υπάρξει άμεση μέριμνα για να στεγαστούν οι χιλιάδες άνθρωποι, με ιδιαίτερη προσοχή για την προστασία των πιο ευάλωτων.
Στη Μυτιλήνη ο γ.γ. του υπουργείου Μετανάστευσης
Στη Μυτιλήνη μεταβαίνει αυτή την ώρα ο γενικός γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο του υπουργείου Μετανάστευσης, Μάνος Λογοθέτης.
Όπως δηλώνει ο κ. Λογοθέτης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η καταστροφή στο ΚΥΤ της Μόριας «είναι μάλλον ολική» και επισημαίνει: «Με εντολή του υπουργού Μετανάστευσης μεταβαίνω στο νησί. Πάμε να εκτιμήσουμε την κατάσταση. Πρέπει να δούμε σε συνεργασία με όλους τους φορείς τι λύσεις μπορούμε να δώσουμε για την προσωρινή και μακροχρόνια φιλοξενία των διαμενόντων εκεί. Για όλους είναι πρώτη προτεραιότητα».
Το χρονικό της φωτιάς
Μετά τα μεσάνυχτα μεγάλη φωτιά ξέσπασε στον καταυλισμό της Μόριας, μεγάλο μέρος του οποίου κάηκε, ενώ μεγάλος αριθμός προσφύγων και μεταναστών έχουν διαφύγει προς τα γύρω βουνά αλλά και προς την πόλη. Το σύνολο του εκτός του ΚΥΤ μέρους έχει καταστραφεί ολοκληρωτικά, ενώ έχει καταστραφεί και μεγάλο μέρος του εντός του ΚΥΤ καταυλισμού που συνεχίζει να καίγεται.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν κάηκαν οι υποδομές διοίκησης και ταυτοποίησης, κάηκε όμως ολοσχερώς η Υπηρεσία Ασύλου και ο εξοπλισμός της. Επίσης, ζημιές υπήρξαν στον χώρο της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας και της Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας και στον κλιματισμό της υγειονομικής μονάδας που φτιάχτηκε με δωρεά της ολλανδικής Κυβέρνησης.


Μεγάλο μέρος του πληθυσμού της Μόριας έχει διαφύγει στα γύρω κτήματα, ενώ άλλο μέρος έχει κινηθεί προς την πόλη της Μυτιλήνης όπου στο ύψος του Καρά Τεπέ, λίγο πριν το εργοστάσιο της ΔΕΗ, έχει παραταχθεί ισχυρή Αστυνομική δύναμη που δεν τους επιτρέπει να μπουν στην πόλη.


Όπως καταγγέλλεται, οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής φτάνοντας στον καταυλισμό για να επιχειρήσουν δήχθηκαν επίθεση οπό ομάδες αιτούντων άσυλο που τους εμπόδισαν στο έργο τους. Αυτή τη στιγμή, στον καταυλισμό επιχειρούν δυνάμεις της Πυροσβεστικής με την ενίσχυση εναέριων μέσων, προκειμένου να σβήσουν εντελώς τη φωτιά και να ελέγξουν στη συνέχεια τον χώρο.


 

Facebook Comments