ΑρχικήΕπικαιρότηταΧαρδαλιάς για φωτιά στην Κορινθία: Κάηκαν 40.000 στρέμματα - Συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι...

Χαρδαλιάς για φωτιά στην Κορινθία: Κάηκαν 40.000 στρέμματα – Συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι θα οριοθετηθεί

Μάχη με τις φλόγες εξακολουθούν να δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις σε Κορινθία και Δυτική Αττική μετά τη φωτιά που ξεκίνησε το βράδυ της Τετάρτης από το Σχιστό Λουτρακίου και επεκτάθηκε με κατεύθυνση προς τα Μέγαρα.

Έκτακτη ενημέρωση πραγματοποιεί αυτή την ώρα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, για την εξέλιξη της πυρκαγιάς που ξεκίνησε το βράδυ της Τετάρτης στον Σχίνο Κορινθίας.

Πρόκειται για τη δεύτερη ενημέρωση σε διάστημα λίγων μόλις ωρών για τη φωτιά που μαίνεται από το βράδυ της Τετάρτης. Ο γενικός γραμματέας πολιτικής προστασίας είπε ότι 40.000 στρέμματα έχουν καεί μέχρι στιγμής και η προσπάθεια συνεχίζεται για την κατάσβεσή της.

Όλες οι δυνάμεις της χώρας παραμένουν σε επιφυλακή, τόνισε ενώ δόθηκε μάχη για να προστατευτούν κατοικίες.

«Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι η πυρκαγιά θα οριοθετηθεί κατά τη διάρκεια της ημέρας» υπογράμμισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Ο μηχανισμός ήταν σε εγρήγορση, το κύριο μέλημά μας ήταν η προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Με τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των επίγειων πυροσβεστικών δυνάμεων να αποτρέψουν τις φλόγες να φτάσουν σε σπίτια, εξαιτίας των συνεχών αναζωπυρώσεων, λόγω των ισχυρών ανέμων κύλισε η χθες νύχτα, με την πυρκαγιά να φτάνει περίπου 6 χιλιόμετρα έξω από τα Μέγαρα. Οι κάτοικοι των οικισμών Άη Γιάννη και Παρασκευά βρήκαν καταφύγιο στο γήπεδο Μεγάρων.

Οι ισχυροί άνεμοι δυτικών έως βορειοδυτικών διευθύνσεων που έπνεαν μέχρι και πριν από λίγες ώρες στην ευρύτερη περιοχή της πυρκαγιάς, έφθασαν τοπικά ακόμη και τα 80 χιλιόμετρα ανά ώρα, γεγονός που δυσκόλευε το έργο των 265 πυροσβεστών οι οποίοι χωρίς τα εναέρια μέσα δίνουν σκληρή μάχη με τις φλόγες.

Οι φλόγες συνέχισαν να καίνε τα Γεράνεια όλη τη νύχτα, ενώ αναζωπυρώθηκε και το μέτωπο στο Αλεποχώρι.

Από τα μεσάνυχτα μέχρι και τώρα ιδιαίτερη προσοχή έχει δοθεί από τις πυροσβεστικές δυνάμεις στα μέτωπα σε Λιακωτό, Πευκενέα, Χάνι Δερβένι, Αιγειρούσες και στις Ιερές Μονές Αγίου Ιωάννη Προδρόμου Μακρινού και Αγίου Ιερόθεου.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία υπάρχουν πολλές διάσπαρτες εστίες σε μια περίμετρο 15 χιλιομέτρων ενώ έχουν καεί πάνω από 30.000 στρέμματα. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η πυρκαγιά είναι σε πλήρη εξέλιξη και έχει πολλές μεγάλες και ενεργές εστίες, οι οποίες, ωστόσο,  αντιμετωπίζονται όλες. Όμως, το έργο των πυροσβεστών είναι εξαιρετικά δύσκολο, λόγω του ότι το δάσος που καίγεται είναι συμπαγές και αδιαπέραστο.

Όσον αφορά στους ανέμους, από τις 3 τα ξημερώματα κόπασαν και είναι πλέον γύρω στα 4 μποφόρ.

Βαθρακογιάννης: Δεν υπάρχει ενιαίο μέτωπο

Πολύ βελτιωμένη είναι η εικόνα από το μέτωπο της πυρκαγιάς, όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα» ο εκπρόσωπος τύπου της πυροσβεστικής, Βασίλης Βαθρακογιάννης.

Όπως ανέφερε, η έκταση της πυρκαγιάς είναι μεγάλη, ωστόσο δεν υπάρχει ενιαίο μέτωπο φωτιάς, αλλά διάσπαρτες εστίες κυρίως στο Αλεποχώρι, στον ορεινό όγκο των Γερνανείων και στο Χάνι.

«Σε όλη την ευρύτερη περιοχή κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι δυνάμεις πυρόσβεσης έδωσαν πραγματική μάχη με αποτέλεσμα να μην έχουμε πουθενά ενεργό ενιαίο μέτωπο που να απασχολεί ή να απειλεί κάποια περιοχή. Είναι μια πολύ βελτιωμένη εικόνα που ευελπιστούμε ότι θα διατηρηθεί κατά τη διάρκεια της ημέρας με τη συμβολή των ενάεριων μέσων και με δεδομένο ότι έχουμε πτώση της έντασης των ανέμων από τις 4.30 το πρωί», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βαθρακογιάννης.

Δήμαρχος Μεγαρέων: Δεν μπορούν να γίνουν αντιπυρικές ζώνες 

Για τις εκτάσεις που έχουν παραδοθεί στις φλόγες και τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών μίλησε στην εκπομπή “Καλημέρα Ελλάδα” ο δήμαρχος Μεγαρέων, Γρηγόρης Σταμούλης. Ο δήμαρος επεσήμανε ότι “είναι δύσκολο να δημιουργηθούν αντιπυρικές ζώνες” λόγω της μορφής του δάσους ενώ για το ενδεχόμενο εμπρησμού απάντησε ότι “Οι εκτάσεις που καίγονται δεν μπορούν με κάποιο τρόπο να εκμεταλλευτούν“.