ΑρχικήΕπικαιρότηταΞενοδοχείο COCO-MAT: Σφραγίστηκαν οι δύο τελευταίοι, αυθαίρετοι όροφοι

Ξενοδοχείο COCO-MAT: Σφραγίστηκαν οι δύο τελευταίοι, αυθαίρετοι όροφοι

Το Υπουργείο Τουρισμού προχώρησε στη σφράγιση τμήματος του Ξενοδοχείου Cocomat Athens BC σε εκτέλεση του υπ’ αριθ. 15/2023 πρακτικού του Τριμελούς Συμβουλίου Συμμόρφωσης του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Επισημαίνεται ότι τον Αύγουστο του 2023, το Υπουργείο Τουρισμού εξέδωσε απόφαση για τη σφράγιση όλου του ξενοδοχείου «COCO-MAT Athens BC», η εταιρεία όμως προσέφυγε στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών το οποίο αποφάσισε την αναστολή της σφράγισης.

Το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, ενώπιον του οποίου διαβιβάστηκαν οι σχετικές υποθέσεις λόγω αρμοδιότητας, ανακάλεσε τις προσωρινές διαταγές που είχαν προηγουμένως εκδοθεί και είχαν αναστείλει κάθε ενέργεια, και διέταξε τελικώς τη σφράγιση του τμήματος του ξενοδοχείου το οποίο είχε κηρυχθεί αυθαίρετο. Δηλαδή του τμήματος που υπερβαίνει τα 24 μέτρα ύψος. Την Πέμπτη 21.03.2024 οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Τουρισμού επιχείρησαν τη μερική σφράγιση του ξενοδοχείου η οποία όμως δεν κατέστη δυνατή , διότι ο συγκεκριμένος χώρος δεν είχε εκκενωθεί, παρά την προηγούμενη έγκαιρη σχετική ειδοποίηση προς τον υπεύθυνο της επιχείρησης.

Η Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού (Π. Υ. Τ. ) Αττικής απευθύνθηκε, όπως προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία, στον αρμόδιο Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών για τις περαιτέρω νόμιμες ενέργειές του. Κατόπιν της παρέμβασης αυτής, η εταιρεία ενημέρωσε τις υπηρεσίες του Υπουργείου ότι προέβη στις 27.03.2024 στην εκκένωση του υπό σφράγιση τμήματος του ξενοδοχείου. Στις 29..3.2024 η Π.Υ.Τ Αττικής σφράγισε το επίμαχο τμήμα του τουριστικού καταλύματος

Η σφράγιση του τμήματος του κτιρίου που κηρύχθηκε αυθαίρετο (δηλαδή το τμήμα πάνω από το ύψος των 24 μέτρων) έρχεται σε εφαρμογή της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας που εκδόθηκε το 2019. Η εφαρμογή της απόφασης έχει ήδη καθυστερήσει πολύ για διάφορους λόγους: από τη μια η τεχνική πολυπλοκότητα του εγχειρήματος (αφαίρεση τμήματος λειτουργικού κτιρίου χωρίς να επηρεαστεί στατικά το υπόλοιπο), από την άλλη η απροθυμία ή αργή ανταπόκριση των δημοσίων υπηρεσιών, αλλά και το πλήθος των νομικών ενεργειών στις οποίες έχει προβεί προσπαθώντας να ανακόψει την απόφαση η ιδιοκτήτρια εταιρεία, Μπλε Κέδρος.

Στην σύμπραξη και του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος στο project της «χειρουργικής κατεδάφισης» των τελευταίων ορόφων του ξενοδοχείου Cocomat στην Ακρόπολη στοχεύει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Ένα αρκετά περίπλοκο και σύνθετο εγχείρημα, όπως αναφέρουν άνθρωποι που παρακολουθούν στενά την πολύκροτη υπόθεση. Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Οικονομικού Ταχυδρόμου, υπάρχει η έγκριση του Γενικού Λογιστηρίου για την χρηματοδότηση της μελέτης κατεδάφισης ύψους περίπου 600 χιλ. ευρώ, ενώ η Αποκεντρωμένη επιδιώκει να συνάψει συμφωνία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ), προκειμένου να αναλάβει τεχνικός σύμβουλος.

Τι ζητά η Μπλε Κέδρος ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου Cocomat στην Ακρόπολη

Η Μπλε Κέδρος, που είναι η ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου Cocomat στην Ακρόπολη σύμφωνα με το δημοσίευμα έχει ζητήσει να διεξαχθεί η μελέτη κατεδάφισης με την επιχείρηση σε λειτουργία. Η εταιρεία υποστηρίζει πως με την σύγχρονη τεχνολογία και τα ψηφιακά εργαλεία που υπάρχουν, μπορεί να διεξαχθούν οι ενέργειες που απαιτούνται χωρίς να χρειαστεί να κλείσει το ξενοδοχείο.

Δεν αποκλείεται πάντως όλα τα παραπάνω να ανατραπούν σε περίπτωση που η Μπλε Κέδρος πετύχει μια θετική δικαστική απόφαση. Από πλευράς Cocomat έχει καταθέσει μια σειρά από προσφυγές στα ελληνικά δικαστήρια, υποστηρίζοντας πως το ξενοδοχείο μαζί με τους επίμαχους ορόφους κατασκευάστηκε με νόμιμη άδεια και συνολικό κόστος που ξεπέρασε τα 11 εκατ. ευρώ.