ΑρχικήΕπικαιρότηταΧ. Νικολαΐδου στο Briefing: Φοβόμασταν ότι θα συμβεί αυτό στη Μόρια

Χ. Νικολαΐδου στο Briefing: Φοβόμασταν ότι θα συμβεί αυτό στη Μόρια

Η Διευθύντρια Επικοινωνίας του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης κ. Χριστίνα Νικολαΐδου παρενέβη τηλεφωνικά στην εκπομπή Briefing στο Action24 με τον δημοσιογράφο Γιώργο Πιέρρο, τοποθετούμενη για την υφιστάμενη κατάσταση του προσφυγικού -μεταναστευτικούς ζητήματος.

Αρχικά, η κ. Νικολαΐδου δήλωσε “Όπως πολύ καλά γνωρίζουμε όλοι από τον Ιούλιο έως και σήμερα που μιλάμε, έχουμε τεράστια άνοδο των αφίξεων στα νησιά. Για να μιλήσουμε λίγο με αριθμούς, σκεφτείτε ότι από τον Ιανουάριο έως και τον Μάιο του 2019 είχαμε έναν μέσο όρο μηνιαίων αφίξεων κοντά στις 3.000, τον Ιούνιο φτάνουμε τις 3.500, τον Ιούλιο περνάμε τις 5.500 και τόσο τον Αύγουστο όσο και τον Σεπτέμβριο έχουν έρθει 16.000 μετανάστες και πρόσφυγες στη χώρα μας. Οπότε η κατάσταση που είδαμε χθες στη Μόρια, δυστυχώς ήταν κάτι το οποίο περιμέναμε ”.

Η διευθύντρια Επικοινωνίας του ΔΟΜ διευκρίνισε ότι ”δεν περιμέναμε τις αφίξεις, δεν περιμέναμε την αύξηση, αυτός είναι άλλωστε ένας αστάθμητος παράγοντας τον οποίο παρακολουθούμε, εκείνο όμως που φοβόμασταν, ήταν οι εντάσεις στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης της Μόριας και αυτό γιατί όπως καλά κι εσείς γνωρίζετε, είναι φτιαγμένο για 3.000 ανθρώπους και αυτή την στιγμή είναι 12.500”. Συμπλήρωσε ”Βέβαια αυτό που συμβαίνει στη Λέσβο να έχει τα φώτα της δημοσιότητας, ωστόσο πρέπει να σας πως πως και στη Σάμο έχουμε ένα κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης χωρητικότητας 648 για την ακρίβεια θέσεων και αυτή την στιγμή είναι 5.500 άτομα”.

Η κ. Νικολαΐδου τόνισε ότι ”Η κατάσταση στα νησιά δεν είναι οριακή, έχουν ξεπεραστεί τα όρια και γι’αυτό κι εμείς ως Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης έχουμε μια βασική προτεραιότητα που είναι η αποσυμφόρηση των νησιών και η μεταφορά ευάλωτου πληθυσμού στην ενδοχώρα”.

Επιπλέον, ερωτηθείσα για τα μέτρα της κυβέρνησης απάντησε ”Εμείς είμαστε σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές και από τον Ιούνιο έως και τον Δεκέμβριο θα έχουμε ετοιμάσει 5.500 θέσεις φιλοξενίας μέσα στην ενδοχώρα, ανθρώπων ευάλωτων οι οποίοι πληρούν τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις να μεταφερθούν από τα νησιά. Αυτή την στιγμή λόγω της συμφωνίας με την Τουρκία δεν είναι για όλους δυνατό να μεταφερθούν από τα νησιά στην ενδοχώρα. Όσοι, ωστόσο, χαρακτηρίζονται ευάλωτοι μπορούν” και συμπλήρωσε πως ”τα κέντρα θα είναι ανοιχτά”.

Αυτή την στιγμή που μιλάμε, υπάρχουν στην ενδοχώρα 28 κέντρα φιλοξενίας χωρητικότητας 20.000 θέσεων. Σε αυτά τα κέντρα από τον Ιούνιο έως και τον Νοέμβριο θα έχουν προστεθεί 5.000 θέσεις. Είναι επέκταση υπαρχουσών δομών, συν τη δομή της Κορίνθου που άνοιξε την προηγούμενη εβδομάδα. Αυτό είναι ο σχεδιασμός μέχρι τώρα σε συνεννόηση με τις ελληνικές αρχές.

”Σε ότι αφορά τους παράτυπους μετανάστες υπάρχει η πρόβλεψη για δημιουργία προαναχωρησιακών κέντρων. Το ερώτημα βέβαια που τίθεται αυτή την στιγμή είναι αν θα γίνουν στην ενδοχώρα αυτά τα κέντρα ή αν θα γίνουν στα νησιά δεδομένου ότι υπάρχουν προαναχωρησιακά κέντρα στην ενδοχώρα. Όσον αφορά τα νησιά υπάρχει στη Λέσβο και στην Κω. Μένει να δούμε που θα γίνουν τα συγκεκριμένα κέντρα” σημείωσε η διευθύντρια επικοινωνίας του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης.

”Σε ότι αφορά τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης για αυτούς που δεν διαθέτουν τα νόμιμα έγγραφα, τρέχει ήδη ένα πρόγραμμα εθελούσιων επιστροφών. Από το 2016-2019 εντάχθηκαν σε αυτό το πρόγραμμα και επέστρεψαν  17.000 άνθρωποι που είτε επιθυμούσαν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους είτε γιατί δεν μπορούσαν να παραμείνουν στην χώρα μας. Και το νέο πρόγραμμα που τρέχει πάλι περιλαμβάνει την εθελούσια επιστροφή 17.000 ανθρώπων” συμπλήρωσε η κ. Νικολαΐδου.