ΑρχικήΕπικαιρότηταΥποχρεωτικός εμβολιασμός και πολιτικό κόστος: Κάντο γρήγορα όπως ο Ντράγκι κι ο...

Υποχρεωτικός εμβολιασμός και πολιτικό κόστος: Κάντο γρήγορα όπως ο Ντράγκι κι ο Τριντό

Του Γιώργου Κουβαρά

Τα στοιχεία για τον εμβολιασμό εμφανίζουν την Ελλάδα πολύ χαμηλότερα από όσο θα περίμενε κανείς. Παρά την επάρκεια των εμβολίων, παρά την άρτια οργάνωση στο κλείσιμο των ραντεβού, παρά τη θετική εμπειρία στα εμβολιαστικά κέντρα, μπαίνουμε στον Σεπτέμβριο με μόνο το 57% του συνόλου του πληθυσμού πλήρως εμβολιασμένους.

Η επιχείρηση της πειθούς, στην οποία στήριξε η κυβέρνηση την προσπάθεια της να επιτύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, έχει εξαντλήσει πλέον τις δυνατότητες της. Την ώρα που η πανδημία επιστρέφει δυναμικά μέσω της μετάλλαξης Δέλτα, ο ρυθμός των εμβολιασμών παρουσιάζει κάμψη και βρισκόμαστε ακόμη μακριά από το στόχο του 80% που θα μας εξασφάλιζε έναν πιο ήσυχο χειμώνα, χωρίς τη μόνιμη απειλή των περιοριστικών μέτρων λόγω επιβάρυνσης του συστήματος υγείας.

Τι κάνουμε, λοιπόν; Συνεχίζουμε την επιχείρηση της πειθούς, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, ή παίρνουμε πιο τολμηρές αποφάσεις, υποχρεώνοντας μεγάλο μέρος του πληθυσμού σε εμβολιασμό; Το δίλημμα δεν είναι μόνο δικό μας. Το αντιμετωπίζουν πολλές χώρες, που αν και έχουν υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού έναντι της Ελλάδας, κινούνται στην κατεύθυνση της υποχρεωτικότητας.

Τα δυο πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η Ιταλία και ο Καναδάς.

Στην Ιταλία έχει εμβολιαστεί μέχρι σήμερα πλήρως το 61% του γενικού πληθυσμού. Σικελία και Σαρδηνία βρίσκονται αντιμέτωπες με την πιθανότητα νέων περιοριστικών μέτρων και η κυβέρνηση Ντράγκι ετοιμάζεται να κάνει το μεγάλο βήμα: υποχρεωτικό εμβολιασμό στους άνω των 40 ετών, ξεκινώντας τον Σεπτέμβριο, ώστε να έχει επιτύχει την ανοσία πριν το χειμώνα.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα που έγινε στη Λομβαρδία το 57% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού. Τα δυο μεγάλα εργατικά συνδικάτα, το CGIL και το CISL, αρχικά ήταν μετωπικά αντίθετα στον υποχρεωτικό εμβολιασμό, τώρα διαφωνούν μεν αλλά δέχονται να το ξανά συζητήσουν.

Η «Λίγκα» και το «Κίνημα των 5 Αστέρων» αποφεύγουν να πάρουν θέση για να μη δυσαρεστήσουν τους ψηφοφόρους τους. Ο Ντράγκι όμως έχει ήδη κάνει τα πρώτα βήματα. Τα πανεπιστήμια στην Ιταλία θα ανοίξουν με φυσική παρουσία μόνο για εμβολιασμένους και οι καθηγητές που παραμένουν ανεμβολίαστοι, αν ξεπεράσουν τις πέντε απουσίες λόγω μη εμβολιασμού τους, θα στερούνται το μισθό τους. Ποιο είναι το επόμενο βήμα; Το δηλώνει ξεκάθαρα η Μαριαστέλα Τζερμίνι, μέλος της Forza Italia, του κόμματος του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και υπουργός Περιφερειακών Υποθέσεων της κυβέρνησης Ντράγκι: «Αν δεν πετύχουμε να εμβολιάσουμε το 80% του γενικού πληθυσμού μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου, δεν έχουμε άλλη λύση από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό».

Ας δούμε και την περίπτωση του Καναδά, όπου το 68% του γενικού πληθυσμού έχει πλήρως εμβολιαστεί. Ο Φιλελεύθερος πρωθυπουργός Ζαστίν Τριντό προκήρυξε πρόωρες εκλογές για τις 20 Σεπτεμβρίου, στα μισά της θητείας του, με διακύβευμα τη διαχείριση της πανδημίας. Κατεβαίνει ζητώντας την ψήφο των Καναδών για να προχωρήσει στον υποχρεωτικό εμβολιασμό όλων των ομοσπονδιακών υπαλλήλων, των εργαζόμενων στις συγκοινωνίες και όλων των επιβατών σε τρένα και αεροπλάνα μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.

Τι λένε τα κόμματα της αντιπολίτευσης; Ο δεξιός Ερίν Ο Τουλ αντιπροτείνει καθημερινά ράπιντ τεστ για όλους αυτούς που ο Τριντό σκοπεύει να εμβολιάσει υποχρεωτικά. Και η αριστερή αντιπολίτευση, το Νέο Δημοκρατικό Κόμμα του Τζαγκμιντ Σινχ καλεί τον Τριντό να προχωρήσει στην απόφαση για υποχρεωτικό εμβολιασμό άμεσα κι όχι να περιμένει τον Οκτώβριο. Προτείνει μάλιστα όποιος δεν συμμορφώνεται, να απολύεται.

Τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η μετάλλαξη Δέλτα σε όλο τον κόσμο καθιστούν επιτακτικές δύσκολες αποφάσεις. Το πολιτικό κόστος μπορεί να αποβεί πολύ μεγαλύτερο για όσους καθυστερήσουν να τις λάβουν παρά για εκείνους που θα τολμήσουν πρώτοι.