Ζητούνται πλούσιοι, Ευρωπαίοι συνταξιούχοι να ζήσουν στην Ελλάδα

13 mins read

Η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να απευθύνει πρόσκληση στους συνταξιούχους της Ευρώπης να μετακομίσουν φορολογικά στην Ελλάδα. Το κίνητρο για τους συνταξιούχους κυρίως της Βόρειας Ευρώπης, εκτός από τον καιρό της Ελλάδας, είναι και η περίπου 10ετής φορολογική απαλλαγή για τα εισοδήματά τους, δηλαδή τη σύνταξη ή οποιαδήποτε άλλα έσοδα μπορεί να έχουν από ακίνητα, ακόμα και υπεραξίες από μετοχές οπουδήποτε στον κόσμο.

Σύμφωνα με το kathimerini.gr, όσοι μεταφέρουν τη φορολογική έδρα τους στην Ελλάδα θα τύχουν σημαντικών φορολογικών εκπτώσεων για το παγκόσμιο εισόδημά τους, το οποίο, ανεξαρτήτως του ύψους του, θα φορολογείται με το ποσό των 100.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 20.000 ευρώ για κάθε μέλος της οικογένειάς τους.

Η σχετική διάταξη του νομοσχεδίου αποβλέπει σε φυσικά πρόσωπα με πολύ μεγάλους λογαριασμούς και ως κίνητρο για να τους εντάξει στο ελληνικό φορολογικό σύστημα θα είναι η ευνοϊκή φορολογική μεταχείρισή τους. Μάλιστα, ο φόρος θα είναι αντιστρόφως ανάλογος του ύψους της επένδυσης. Για παράδειγμα:

  • Για όσους πραγματοποιήσουν επενδύσεις ύψους 500.000 ευρώ εντός τριετίας, ο φόρος για το παγκόσμιο εισόδημα θα ανέλθει στις 100.000 ευρώ.
  • Στην περίπτωση που η επένδυση φθάσει το 1,5 εκατ., ο φόρος θα περιορίζεται στις 50.000 ευρώ.
  • Για επένδυση ύψους 3.000.000 ευρώ και άνω, ο φόρος περιορίζεται στις 25.000 ευρώ.

Από το οικονομικό επιτελείο κάνουν λόγο για ιδιαίτερα ευνοϊκή συγκυρία, υποστηρίζοντας, για παράδειγμα, ότι η απειλή ενός άτακτου Brexit θα μπορούσε να οδηγήσει πολλούς να μεταφέρουν τη φορολογική κατοικία τους. Σημειώνουν, μάλιστα, ότι η Ελλάδα μέχρι σήμερα είναι χώρα προς αποφυγήν για τους ξένους. Ωστόσο, για να μπορέσει κάποιος να κάνει χρήση της διάταξης αυτής, θα πρέπει να πληροί διάφορες προϋποθέσεις, όπως:

  • Να μεταφέρει τη φορολογική έδρα του στην Ελλάδα.
  • Να εγκριθεί η αίτησή του από τις ελληνικές φορολογικές αρχές.
  • Να έχει διαμονή ή φορολογική κατοικία στην Ελλάδα για τουλάχιστον 183 ημέρες, ακόμη και εάν οι ημέρες αυτές προκύπτουν αθροιστικά στη διάρκεια του έτους και δεν είναι συνεχόμενες.

 

 

Facebook Comments

Τελευταία Νέα