ΑρχικήEvergreen10+1 τροφές που ενυδατώνουν τον οργανισμό

10+1 τροφές που ενυδατώνουν τον οργανισμό

Η σωστή ενυδάτωση βοηθά στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος, λιπαίνει και προστατεύει τις αρθρώσεις, προστατεύει τον νωτιαίο μυελό και άλλους ευαίσθητους ιστούς του σώματος, ενώ παράλληλα απομακρύνει τις τοξίνες. 

Η επαρκής κατανάλωση υγρών βοηθά επίσης στην πρόληψη της αφυδάτωσης, μια κατάσταση που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο πέτρας στα νεφρά και να οδηγήσει σε αλλαγές στη διάθεση, υπερθέρμανση και δυσκοιλιότητα.

Μια μελέτη του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας του 2023 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι καλά ενυδατωμένοι ενήλικες μπορεί να παραμείνουν πιο υγιείς και να αναπτύξουν λιγότερες χρόνιες παθήσεις, όπως καρδιακές και πνευμονικές παθήσεις. Οι ερευνητές λένε ότι η καλή ενυδάτωση μπορεί να επιβραδύνει τη διαδικασία γήρανσης, να αποτρέψει ή να καθυστερήσει τις χρόνιες ασθένειες και να παρατείνει τη μακροζωία.

Είναι σημαντικό να πίνετε αρκετό νερό, αλλά η συνολική ημερήσια πρόσληψη υγρών δεν προέρχεται μόνο από τα ποτά. Πολλές είναι και οι τροφές που συμβάλλουν στην επαρκή ενυδάτωση του οργανισμού.

10+1 τροφές που ενυδατώνουν τον οργανισμό

Αγγούρι

Η πιο ενυδατική τροφή στη λίστα παρέχει περισσότερο από ένα γεμάτο φλιτζάνι νερό και μόλις 45 θερμίδες. Το αγγούρι είναι υψηλό σε βιταμίνη Κ, παρέχοντας περισσότερο από το 40% της προτεινόμενης ημερήσιας πρόσληψης. Αυτό το βασικό θρεπτικό συστατικό υποστηρίζει την υγεία των οστών.

Κολοκύθι

Το κολοκύθι είναι χαμηλό σε θερμίδες, με μόλις 21 kcal ανά φλιτζάνι. Εκτός από την περιεκτικότητά του σε νερό, παρέχει αντιοξειδωτικά που προστατεύουν από τη βλάβη του DNA που μπορεί να οδηγήσει σε ασθένειες όπως ο καρκίνος. Μια μερίδα ενός φλιτζανιού παρέχει περίπου το ένα τέταρτο της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης βιταμίνης C μαζί με μικρότερες ποσότητες καλίου, μαγνησίου και βιταμινών Β.7

Ντομάτες

Εκτός από την υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, οι ντομάτες είναι χαμηλές σε θερμίδες και παρέχουν κάλιο, σίδηρο, φυλλικό οξύ και βιταμίνη C. Τα αντιοξειδωτικά της ντομάτας συνδέονται με την αντιφλεγμονώδη δράση, την προστασία από τον καρκίνο, τις καρδιακές παθήσεις, τον διαβήτη και τις νευροεκφυλιστικές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του Αλτσχάιμερ και του Πάρκινσον. Υποστηρίζουν επίσης τη γονιμότητα, το ανοσοποιητικό, το έντερο και την υγεία του δέρματος. Το τελευταίο οφείλεται στις αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις τους και στην ικανότητά τους να αποτρέπουν τις βλάβες που προκαλούνται από την υπεριώδη ακτινοβολία. Το κάλιο, η βιταμίνη Α και η βιταμίνη C που βρίσκονται στις ντομάτες έχουν συνδεθεί με λιγότερες ρυτίδες του δέρματος.

Μανιτάρια

Τα μανιτάρια είναι πολύ χαμηλά σε θερμίδες, με μόλις 15 θερμίδες ανά φλιτζάνι. Είναι πλούσια σε φυτικές πρωτεΐνες, βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά. Τα μανιτάρια περιέχουν επίσης φυσικές ενώσεις που υποστηρίζουν το ανοσοποιητικό, την καρδιά και το έντερο με αντιφλεγμονώδεις, αντιδιαβητικές, αντιγηραντικές και αντικαρκινικές ιδιότητες.

Φράουλες

Οι φράουλες είναι πλούσιες σε αντιφλεγμονώδη αντιοξειδωτικά, καθώς και σε φυτικές ίνες και βιταμίνη C. Ένα φλιτζάνι φράουλες κομμένες σε φέτες παρέχει περισσότερα από 3 γραμμάρια φυτικών ινών- το 10% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης.

Τα αντιοξειδωτικά πολυφαινόλης που βρίσκονται στις φράουλες συνδέονται με την προστασία από τον καρκίνο, τις καρδιακές παθήσεις, τον διαβήτη τύπου 2, την παχυσαρκία και τις νευροεκφυλιστικές ασθένειες, όπως το Αλτσχάιμερ.

Καρπούζι

Το καρπούζι έχει χαμηλότερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη σε σχέση με τη φυσική του γλυκύτητα. Έχει λίγο περισσότερο από 9 γραμμάρια ζάχαρης ανά φλιτζάνι καρπούζι κομμένο σε κύβους. Μια πρόσφατη έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το καρπούζι, το οποίο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, παρέχει οφέλη για την υγεία της καρδιάς και του εντέρου, τη ρύθμιση του διαβήτη και τη διαχείριση του βάρους, εκτός από την προστασία από τον καρκίνο.

Πεπόνι

Είναι προφανές ότι το ζουμερό πεπόνι είναι πλούσιο σε νερό, αλλά επίσης ξεχειλίζει από άλλα θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων των αντιοξειδωτικών. Το πορτοκαλί χρώμα του πεπονιού οφείλεται στη βήτα-καροτίνη, μια χρωστική ουσία που χρησιμεύει επίσης ως πηγή βιταμίνης Α. Μια μερίδα ενός φλιτζανιού περιέχει περισσότερο από μία ημέρα από τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη βιταμίνης Α για ενήλικες γυναίκες και άνδρες.

Η βιταμίνη Α υποστηρίζει την υγιή λειτουργία του ανοσοποιητικού και την όραση και βοηθά την καρδιά και τους πνεύμονες. 

Γκρέιπφρουτ

Ένα γκρέιπφρουτ παρέχει περίπου 100 θερμίδες και σχεδόν 80 mg βιταμίνης C, η οποία υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σας σύστημα, το δέρμα και την υγεία των οστών.

Σύμφωνα με έρευνα, η κατανάλωση γκρέιπφρουτ συσχετίστηκε με χαμηλότερο σωματικό βάρος, μικρότερη περιφέρεια μέσης, χαμηλότερους δείκτες μάζας σώματος (BMIs), υψηλότερη «καλή» χοληστερόλη HDL και χαμηλότερα επίπεδα τριγλυκεριδίων και C-αντιδρώσα πρωτεΐνη (CRP, δείκτης φλεγμονής).

Ανανάς

Ο ανανάς – το τρίτο πιο δημοφιλές φρούτο μετά τις μπανάνες και τα εσπεριδοειδή – υποστηρίζει την υγεία του πεπτικού συστήματος και παρέχει αντιφλεγμονώδη αντιοξειδωτικά.

Η βιταμίνη C είναι ένα από τα ξεχωριστά θρεπτικά συστατικά του ανανά, με σχεδόν 80 mg ανά φλιτζάνι, περισσότερο από το 85% της αναγκαίας ημερήσιας πρόσληψης. Αυτό το τροπικό φρούτο παρέχει επίσης βιταμίνη Β που υποστηρίζει την ενέργεια, καθώς και σημαντικές ποσότητες μαγνησίου και καλίου.

Λάχανο

Το λάχανο είναι μέλος της οικογένειας των σταυρανθών λαχανικών, μαζί με το μπρόκολο, το κουνουπίδι, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το λάχανο και άλλα.

Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι η καθημερινή κατανάλωση σταυρανθών λαχανικών βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου, ιδιαίτερα του καρκίνου του παχέος εντέρου. Το αποτέλεσμα πιθανότατα οφείλεται στις φυσικές ενώσεις του λάχανου που καταπολεμούν ιούς και βακτήρια, προστατεύουν τα κύτταρα από βλάβες στο DNA, αδρανοποιούν τις καρκινογόνες ουσίες και εμποδίζουν την ανάπτυξη και εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων.

Μαύρα φασόλια

Μπορεί να μην σκέφτεστε τα μαύρα φασόλια ως τροφή πλούσια σε νερό, αλλά απορροφούν νερό όταν μαγειρεύονται, γεγονός που τα καθιστά μια επιλογή ενυδατικής πρωτεΐνης.

Τα φασόλια μειώνουν τη φλεγμονή και υποστηρίζουν την υγεία της καρδιάς, τη διαχείριση του σωματικού βάρους, τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και την υγεία του εντέρου. Είναι επίσης πλούσια σε αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες, φυτικές πρωτεΐνες και βασικά μέταλλα, όπως κάλιο, μαγνήσιο, σίδηρο, ψευδάργυρο και ασβέστιο.