Το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας επιβεβαιώνει η νέα δημοσκόπηση της GPO για το iefimerida.gr, με το κυβερνών κόμμα να διατηρεί σημαντική διαφορά από τους πολιτικούς του αντιπάλους.
Στην εκτίμηση ψήφου επί των έγκυρων, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 29,3%, παραμένοντας ουσιαστικά σταθερή σε σχέση με τη μέτρηση του Ιουνίου (-0,1%). Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Ελληνική Αριστερή Συμπαράταξη (ΕΛΑΣ) με 16,6% (+0,3%), ενώ το ΠΑΣΟΚ ακολουθεί τρίτο με 10,8% (-0,7%).
Στις επόμενες θέσεις καταγράφονται η Ελληνική Λύση και το ΚΚΕ με 9,1%, η Ελπίδα για τη Δημοκρατία με 7%, η Πλεύση Ελευθερίας με 4,6%, η Φωνή Λογικής με 3,2%, η Νίκη και το ΜέΡΑ25 με 1,7%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 1,6%.

Στην πρόθεση ψήφου, τα ποσοστά διαμορφώνονται ως εξής:
- Νέα Δημοκρατία: 25,7%
- ΕΛΑΣ: 14,5%
- ΠΑΣΟΚ: 9,5%
- Ελληνική Λύση: 8%
- ΚΚΕ: 8%
- Ελπίδα για τη Δημοκρατία: 6,1%
- Πλεύση Ελευθερίας: 4%
- Φωνή Λογικής: 2,8%
- Νίκη: 1,5%
- ΜέΡΑ25: 1,5%
- ΣΥΡΙΖΑ: 1,4%
Η έρευνα κατέγραψε επίσης τις απόψεις των πολιτών για την ικανότητα των κομμάτων στη διαχείριση κρίσιμων θεμάτων. Η Νέα Δημοκρατία διατηρεί προβάδισμα στην οικονομία και την εξωτερική πολιτική, ενώ η ΕΛΑΣ προηγείται στα ζητήματα κοινωνικής προστασίας.

Ιδιαίτερα αρνητική είναι η αξιολόγηση του ΠΑΣΟΚ ως αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μόλις το 5,1% των ερωτηθέντων αξιολογεί θετικά το έργο του και το 13,5% μάλλον θετικά, ενώ το 24,9% το κρίνει μάλλον αρνητικά και το 54,7% αρνητικά.
Τέλος, στο ερώτημα για το ενδεχόμενο ψήφου σε ένα νέο κόμμα υπό τον Αντώνη Σαμαρά, το 86,4% απαντά ότι είναι «λίγο ή καθόλου πιθανό» να το στηρίξει, ενώ μόλις το 12,3% δηλώνει ότι είναι «πολύ ή αρκετά πιθανό» να το ψηφίσει.




