ΑρχικήEvergreenAirbnb: Σε ποιες ευρωπαϊκές πόλεις είναι πιο ακριβό από τα ξενοδοχεία

Airbnb: Σε ποιες ευρωπαϊκές πόλεις είναι πιο ακριβό από τα ξενοδοχεία

Μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι το Airbnb δεν είναι πάντα η φθηνότερη επιλογή διαμονής, αφού, όπως φαίνεται, σε πολλές δημοφιλείς πόλεις στην Ευρώπη, τα ξενοδοχεία είναι πιο οικονομικά.

Η έρευνα της εταιρείας διαχείρισης ακινήτων, Deluxe Holiday Homes, εντόπισε αρκετές ευρωπαϊκές πόλεις όπου τα δωμάτια των ξενοδοχείων είναι φθηνότερα από τα διαμερίσματα του Airbnb.

Πολλοί επιλέγουν να μείνουν σε Airbnb, ιδιαίτερα όταν ταξιδεύουν με την οικογένεια ή τους φίλους τους και μένουν όλοι μαζί.

Όμως, οι έμπειροι ταξιδιώτες τείνουν πλέον να εξετάζουν προσεκτικά όλες τις διαθέσιμες επιλογές. Μια ανάλυση του NerdWallet του Ιουνίου 2022 εξέτασε 1.000 κρατήσεις Airbnb από Αμερικανούς ταξιδιώτες σε μια σειρά τοποθεσιών και σε διάφορες ημερομηνίες check-in, το 2022 και το 2023. Αυτή η μελέτη έδειξε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, τα ξενοδοχεία ήταν φθηνότερα.

Η μελέτη της Deluxe Holiday Homes ανέλυσε τις 23 ευρωπαϊκές πρωτεύουσες με τις περισσότερες αναζητήσεις στο Google για να αποκαλύψει σε ποιες από αυτές η διαμονή σε ξενοδοχεία με πρωινό είναι φθηνότερη από την ενοικίαση ενός διαμερίσματος ή ενός δωματίου μέσω Airbnb.

Η μελέτη χρησιμοποίησε δεδομένα από την Airbnb και τοπικούς τουριστικούς και ταξιδιωτικούς ιστότοπους για να υπολογίσει τη μέση τιμή των δωματίων και τις τιμές των ξενοδοχείων, συμπεριλαμβανομένου του πρωινού. Ο στόχος ήταν να επισημανθούν και να ταξινομηθούν οι πόλεις όπου η διαμονή σε ξενοδοχεία είναι φθηνότερη από την ενοικίαση δωματίου ή διαμερίσματος, δήλωσε η Deluxe Holiday Homes.

Η Βαρσοβία οδηγεί τη λίστα των πόλεων όπου τα ξενοδοχεία κοστίζουν λιγότερο από τα διαμερίσματα της Airbnb με μέσο όρο τα 46 δολάρια με πρωινό. Αυτή η τιμή είναι σημαντικά φθηνότερη από το συνδυασμένο κόστος ενοικίασης δωματίων Airbnb και πρωινού, το οποίο διαπίστωσαν ότι είναι 76 δολάρια.

Συνολικά, η Βαρσοβία είναι ένα καλό μέρος για ένα οικονομικό ταξίδι, καθώς η μέση τιμή ξενοδοχείου είναι περίπου κατά 65% χαμηλότερη από τα πιο ακριβά δωμάτια σε πόλεις όπως το Άμστερνταμ και το Δουβλίνο.

Δεύτερο στη λίστα είναι το Βουκουρέστι που προσφέρει διαμονή σε ξενοδοχείο με μέση τιμή 48 δολάρια, συμπεριλαμβανομένου του πρωινού. Το Βουκουρέστι είναι γνωστό  για τα ιστορικά του κτίρια και την έντονη νυχτερινή ζωή του.

Η Βουδαπέστη και η Πράγα προσφέρουν ξενοδοχειακά καταλύματα με μέση τιμή τα 63 δολάρια, διεκδικώντας την τρίτη θέση.

Τα ξενοδοχειακά καταλύματα του Βερολίνου κατατάσσονται στην τέταρτη θέση της λίστας των πόλεων όπου τα ξενοδοχεία κοστίζουν λιγότερο από τα διαμερίσματα της Airbnb, με μέσο όρο τα 82 δολάρια για δωμάτιο με πρωινό.

Η Βιέννη κατατάσσεται στην πέμπτη θέση με τη διαμονή σε ξενοδοχείο να κοστίζει κατά μέσο όρο 90 δολάρια. Αντίθετα, το συνδυασμένο κόστος ενοικίασης δωματίου μέσω Airbnb και πρωινού είναι σχεδόν το διπλάσιο.

Είναι επίσης ενδιαφέρον ν’ αναφερθούν και οι πόλεις στις οποίες το Airbnb είναι λιγότερο ακριβό, όπως η Ρίγα. Αυτή η πόλη της Ανατολικής Ευρώπης, γνωστή για τα μουσεία και τις αίθουσες συναυλιών της, έχει δωμάτια Airbnb με τιμή μόλις 49 δολάρια και τα ξενοδοχεία είναι λίγο ακριβότερα, αλλά και πάλι πολύ οικονομικά, στα 58 δολάρια.

Το Airbnb κερδίζει οριακά και στην Αθήνα, όπου η μέση τιμή ενός καταλύματος στην πλατφόρμα φτάνει τα 60 δολάρια, με τα δωμάτια των ξενοδοχείων να είναι ελάχιστα πιο ακριβά, στα 69 δολάρια.

Η Στοκχόλμη και η Μαδρίτη έχουν σχεδόν μηδενικές αποκλίσεις της τάξης των 2-3 δολαρίων στις τιμές τους, ενώ στο Ελσίνκι, το Λουξεμβούργο, την Λισαβόνα, το Όσλο, την Βαρκελώνη, το Παρίσι, το Λονδίνο, και την Γενεύη, το Airbnb κοστίζει μέχρι και 70 δολάρια λιγότερο από ένα δωμάτιο σε ξενοδοχείο.