ΑρχικήEvergreenΑπειλή από την τεχνητή νοημοσύνη: Οι εργαζόμενοι φοβούνται ότι θα τους πάρει...

Απειλή από την τεχνητή νοημοσύνη: Οι εργαζόμενοι φοβούνται ότι θα τους πάρει τη δουλειά

Τον τελευταίο καιρό, οι ειδήσεις για την τεχνητή νοημοσύνη και το κατά πόσο μπορεί ν΄ απειλήσει τον άνθρωπο είναι παντού. Τα εργαλεία όπως το ChatGPT γίνονται όλο και πιο εύκολα στην πρόσβαση, φέρνοντας πολλούς εργαζόμενους σε αγχώδη κατάσταση.

Πολλοί είναι αυτοί που φοβούνται ότι σύντομα ίσως μείνουν χωρίς δουλειά εξ’ αιτίας της γρήγορα αναπτυσσόμενης τεχνολογίας που φαίνεται να κατακτά τον κόσμο.

Σύμφωνα με σχετικό άρθρο του BBC, τον περασμένο Μάρτιο η Goldman Sachs δημοσίευσε μια έκθεση που ανέφερε ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε ν’ αντικαταστήσει έως και 300 εκατομμύρια θέσεις εργασίας.

Οι ειδικοί επιμένουν ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους εργαζόμενους να εστιάσουν στα όσα είναι στο χέρι τους να ελέγξουν, παρά το εν μέρει δικαιολογημένο άγχος που μπορεί να έχουν. Αντί, δηλαδή, να πανικοβάλλονται στην ιδέα της αντικατάστασής τους απ΄ την τεχνολογία, θα πρέπει να προσπαθήσουν να δουν πως θα καταφέρουν να δουλέψουν μ’ αυτή.

Αν οι εργαζόμενοι δουν την τεχνητή νοημοσύνη σαν ένα «κέντρο πληροφόρησης» κι όχι σαν απειλή, θα γίνουν πολύ πιο αποδοτικοί και χρήσιμοι στη δουλειά τους. Και, φυσικά, θα νιώσουν πιο χαλαροί και λιγότερο αγχωμένοι.

Είναι γεγονός πως, για πολλούς, βασικό πρόβλημα δεν είναι η ίδια η τεχνολογία, αλλά ο ρυθμός που έχει εξελιχθεί. Η τεχνητή νοημοσύνη, πράγματι, προχωρά μέρα με τη μέρα, δημιουργώντας συνεχή ανασφάλεια στον κόσμο.H ανασφάλεια αυτή μπορεί να θεωρηθεί λογική σ’ ένα βαθμό, αλλά, όπως λένε οι επιστήμονες δεν υπάρχει λόγος να το παρακάνουμε, αφού ακόμα δε βρισκόμαστε σε μια μη αναστρέψιμη κατάσταση.

Έρευνα που πραγματοποίησε ο Καθηγητής Κοινωνιολογίας Eric Dahlin για το Πανεπιστήμιο Brigham Young στην Utah το Νοέμβριο του 2022 έδειξε ότι όχι απλά δεν πρόκειται να μας αντικαταστήσουν οι μηχανές στο βαθμό που συζητιέται, αλλά ούτε καν παίζει τόσο σημαντικό ρόλο στις ζωές μας η τεχνητή νοημοσύνη. Απλώς, το έχουμε κάνει στο μυαλό μας μεγαλύτερο θέμα απ’ ότι πραγματικά είναι, εξηγεί ο ίδιος.

Το να μπορούμε ν΄ αξιοποιήσουμε με διάφορους τρόπους την τεχνολογία δε σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι θα μας πάρει και τη δουλειά, λέει χαρακτηριστικά. Κάνει, επίσης, ένα σημαντικό διαχωρισμό. Εξηγεί ότι υπάρχει μεγάλη απόσταση στο να λέμε ότι η τεχνητή νοημοσύνη έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει μια εργασία και στο να φτάσουμε να τη βάλουμε πράγματι να την κάνει αντί για έναν άνθρωπο.

Πάντως, άσχετα απ’ το πως αντιδρούν οι εργαζόμενοι στην τεχνητή νοημοσύνη, η συγκεκριμένη τεχνολογία έχει έρθει για να μείνει. Είναι, λοιπόν, πολύ πιο βοηθητικό να μείνουμε θετικοί και να περιμένουμε να δούμε τι μέλλει γενέσθαι.

Στην τελική, αν αισθανόμαστε άγχος αντί να προσπαθούμε να βελτιώσουμε τις ικανότητές μας, αυτό θα μας βλάψει πολύ περισσότερο απ’ την ίδια την τεχνητή νοημοσύνη, όπως σωστά παρατηρεί η Career Coach, Carolyn Montrose.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ