ΑρχικήEvergreenΑυτές είναι οι 20 καλύτερες σούπες απ' όλο τον κόσμο, σύμφωνα με...

Αυτές είναι οι 20 καλύτερες σούπες απ’ όλο τον κόσμο, σύμφωνα με το CNN

Οι σούπες είναι σαφώς το απόλυτο φαγητό για τις κρύες μέρες του χειμώνα. Αχνιστές, γεμάτες σε γεύση και αρώματα, μας ζεσταίνουν και μας δίνουν όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός μας.

Φυσικά, αυτό δεν ισχύει μόνο στη χώρα μας. Οι σούπες αποτελούν λιχουδιά σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Αυτές είναι οι υποψηφιότητες του CNN Travel για 20 από τις καλύτερες σούπες σε όλο τον κόσμο, για να ζεσταθεί το κοκαλάκι μας αυτές τις μέρες:

Banga- Νιγηρία

H σούπα από το Δέλτα του Νίγηρα περιλαμβάνει φρέσκο ​​γατόψαρο, βόειο κρέας, αποξηραμένα θαλασσινά και φυσικά το ανάλογο μείγμα μπαχαρικών.

Η Banga είναι τόσο δημοφιλής που πωλούνται πακέτα με έτοιμο ανάμεικτο μπαχαρικό banga στα καταστήματα. Τα περισσότερα μείγματα περιλαμβάνουν αφρικανικό μοσχοκάρυδο, σπόρους καστόρ, orima, jansa και φύλλα beletete. Τα μπαχαρικά εμποτίζουν μια πλούσια, κόκκινη σάλτσα που είναι το κύριο στοιχείο της σούπας.

Pho- Βιετνάμ

Μια σούπα που είναι λίγο-πολύ γνωστή στους foodies, το Pho βρίσκεται ανάμεσα στις πιο αναγνωρισμένες βιετναμέζικες λιχουδιές στον κόσμο. Αν και είναι διάσημη, δεν αποτελεί μια παράδοση αιώνων, όπως ίσως φανταστούν πολλοί.

Κι ενώ τα σημερινά εστιατόρια pho σερβίρουν μεγάλη ποικιλία γεύσεων, το βοδινό κρέας είναι το αυθεντικό. Μέχρι το 1930, η σούπα σερβίρονταν με φέτες ωμού βοείου κρέατος μαγειρεμένες απαλά στο ζωμό.

Στις μέρες μας, ο ζωμός μαγειρεύεται για ώρες με κανέλα, αστεροειδή γλυκάνισο και άλλα ζεστά μπαχαρικά για να δημιουργηθεί μια υπέροχη αρωματική βάση για αυτή τη σούπα με ζυμαρικά ρυζιού, ενώ σερβίρεται με επιλογές που περιλαμβάνουν το αυθεντικό ωμό βόειο κρέας ή  ένα μείγμα ωμού και μαγειρεμένου βοείου κρέατος.

 

Μπουγιαμπέσα- Γαλλία

Η γαλλική εκδοχή της ψαρόσουπας ή κακαβιάς, που έγινε γαστρονομικό σύμβολο, δε θα μπορούσε να μην περιλαμβάνει τις κλασικές μεσογειακές γεύσεις. Το πιάτο- συνώνυμο της παραθαλάσσιας πόλης της Μασσαλίας μαγειρεύεται με ολόφρεσκα ψάρια, σαφράν, ελαιόλαδο, μάραθο, σκόρδο και ντομάτες.

Κάποτε, τα ψάρια που χρησιμοποιούνταν αντικατόπτριζαν τα αλιεύματα κάθε μέρας, αλλά τα πράγματα στις μέρες μας έχουν γίνει λίγο πιο αυστηρά.

Σύμφωνα με τον Χάρτη Bouillabaisse του 1980 – μια συλλογική προσπάθεια των ντόπιων σεφ να διασφαλίσουν την ποιότητα της γαλλικής σούπας – η πιο αυθεντική συνταγή πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον τέσσερα είδη θαλασσινών που επιλέγονται από μια λίστα που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, πεσκανδρίτσα και καβούρι.

Gazpacho- Ισπανία

Μπορεί να μην είναι η ιδανική επιλογή για τις κρύες χειμωνιάτικες νύχτες, αλλά είναι ό,τι καλύτερο για να δροσιστείτε μια καυτή μέρα του καλοκαιριού.

Η πιο κλασική εκδοχή της διάσημης ισπανικής κρύας σούπας περιλαμβάνει ντομάτες, αγγούρια, σκόρδο και ελαιόλαδο, με μια χούφτα μπαγιάτικο ψωμί που προστίθεται για το σώμα.

Οι Άραβες έφεραν το πιάτο στην Ιβηρική Χερσόνησο αιώνες πριν οι Ισπανοί δοκιμάσουν τις ντομάτες, ένα συστατικό του Νέου Κόσμου. Το πρωτότυπο ήταν ένα μείγμα από ψωμί, σκόρδο και ελαιόλαδο, κοπανισμένο σε ένα γουδί και καρυκευμένο με ξύδι.

Caldo verde- Πορτογαλία

Χόρτα σε λεπτές φέτες αναμειγνύονται με πατάτες και κρεμμύδια σε αυτή τη σπιτική σούπα από την οινοπαραγωγική περιοχή Minho της Πορτογαλίας.

Σε πολλές εκδοχές της σούπας, το τρυφερό πορτογαλικό λουκάνικο chouriço προσθέτει μια καπνιστή, αλμυρή γεύση που κάνει τη σούπα ακόμα πιο χορταστική. Απολαύστε ένα ποτήρι με το φημισμένο κρασί vinho verde του Minho.

Chorba frik- Αλγερία, Τυνησία, Λιβύη

Το freekeh, σκληρό σιτάρι που συγκομίζεται ενώ είναι πράσινο, προσθέτει σώμα και κάνει χοερταστική αυτή τη βορειοαφρικανική σούπα, η οποία είναι ιδιαίτερα αγαπητή κατά την ιερή περίοδο του Ραμαζανιού.

Οι τρυφεροί κόκκοι του freekeh απορροφούν ένα ζωμό ντομάτας και αρωματικών μπαχαρικών, με ρεβίθια και κοτόπουλο, μοσχάρι, πρόβειο κρέας ή αρνί. Σερβίρεται με φέτες λεμονιού και λίγο ψωμί kesra.

Chupe de camarones- Περού

Αυτή η κρεμώδης σούπα με γαρίδες είναι μια σπεσιαλιτέ της Arequipa, μιας ιστορικής πόλης που περιβάλλεται από πανύψηλα ηφαίστεια. Οι κρύες νύχτες στα βουνά είναι ιδανικές γι’ αυτό το χορταστικό πιάτο: Τρυφερές γαρίδες κολυμπούν δίπλα σε κομμάτια πατάτας των Άνδεων και καλαμπόκι.

Η προσθήκη του ají amarillo, μιας πιπεριάς τσίλι με έντονη, φρουτώδη γεύση, προσθέτει την αψάδα που εξισορροπεί τα πλούσια και κρεμώδη συστατικά της σούπας. Ίσως αυτό να εξηγεί και τη φήμη της σούπας ως ισχυρού αφροδισιακού…

Groundnut- Δυτική Αφρική

Όπως συμβαίνει με πολλές γαστρονομικές λιχουδιές, η συγκεκριμένη σούπα δεν είναι ευρέως γνωστή. Το κρέας, το ψάρι ή το κοτόπουλο σιγομαγειρεύεται σε μια πηχτή σούπα φυστικιών και δημιουργεί το δημοφιλέστερο comfort food σε όλη τη Δυτική Αφρική.

Ανεξάρτητα από τη χώρα, όλες οι εκδοχές τις σούπας είναι πλούσιες και αλμυρές- ένας χορταστικός συνδυασμός που συχνά προκαλεί ένα φλογερό τράνταγμα από την προσθήκη των ιδιαίτερα καυτερών πιπεριών Scotch bonnet.

Gumbo- Λουιζιάνα

Οι πολιτισμοί και οι γεύσεις αναμειγνύονται σε μια χορταστική σούπα που είναι πρωταγωνιστής της κουζίνας της Λουιζιάνας, που έχει επιρροές από τη Δυτική Αφρική, την Ιθαγενή Choctaw και τη γαλλική κουζίνα. Οι εκδόσεις με θαλασσινά, κοτόπουλο και λουκάνικο είναι από τις πιο δημοφιλείς σήμερα, αλλά υπάρχουν μυριάδες τρόποι για να φτιάξετε αυτή τη σπεσιαλιτέ του αμερικάνικου Νότου.

Τα αλεσμένα, αποξηραμένα φύλλα sassafras,που συλλέγονται από καιρό από τους ανθρώπους του Choctaw, δίνουν σε πολλές συνταγές gumbo ένα χαρακτηριστικό άρωμα. Μερικοί μάγειρες «δένουν» τη σούπα τους με μια μαγειρεμένη αλευρόπαστα, το γνωστό στους φίλους της γαλλικής κουζίνας, roux, ενώ άλλοι ορκίζονται σε σοταρισμένες ψιλοκομμένες μπάμιες.

Harira- Μαρόκο

Όταν ο ήλιος δύει κατά τη διάρκεια του μήνα του Ραμαζανιού, πολλοί Μαροκινοί διακόπτουν τη νηστεία τους με ένα ζεστό μπολ από αυτή τη σούπα με ρεβίθια. Η κανέλα, το τζίντζερ, ο κουρκουμάς και το πιπέρι προσδίδουν μια ζεστασιά στον αλμυρό ζωμό ντομάτας, στον οποίο βράζουν  ρεβίθια.

Ενώ οι χορτοφαγικές συνταγές είναι δημοφιλείς, η πιο κλασική εκδοχή της Harira σιγοβράζεται με τρυφερά κομμάτια αρνιού ή άλλου κρέατος. Δεν είναι μόνο νηστίσιμο έδεσμα για τους μουσουλμάνους. Ορισμένοι Βορειοαφρικανοί Εβραίοι προετοιμάζουν επίσης τη μαροκινή σούπα για να σπάσουν την ετήσια νηστεία του Γιομ Κιπούρ.

Kharcho- Γεωργία

Η όξινη σάλτσα δαμάσκηνου που ονομάζεται tkemali προσδίδει ιδιαίτερη γεύση σε αυτή την παραδοσιακή σούπα, η οποία είναι ένα από τα πιο αγαπημένα πιάτα της Γεωργίας.

Φτιάχνεται με άγουρα δαμάσκηνα, η οξύτητα από τα οποία εξισορροπεί τον πλούτο του λιπαρού βοείου κρέατος και των καρυδιών που μαγειρεύονται στη σούπα.

Το αρωματικό μείγμα μπαχαρικών που δίνει μια επιπλέον νότα προέρχεται από το μείγμα μπαχαρικών khmeli suneli, ένα μείγμα από κόλιανδρο, αλμυρό, τριγωνόφυλλο, μαύρο πιπέρι, κατιφέ και πολλά άλλα.

Lanzhou- Κίνα

Η διαδικασία του «τραβήγματος» των la mian noodles με το χέρι για αυτήν την παραδοσιακή κινέζικη σούπα είναι τέχνη από μόνη της.

Οι τεχνίτες χρησιμοποιούν ένα αλεσμένο αλεύρι με υψηλή περιεκτικότητα σε γλουτένη για να φτιάξουν μια ελαστική ζύμη, ενώ στη συνέχεια τραβούν και διπλώνουν ένα μόνο κομμάτι του ζυμαριού για να φτιάξουν αρκετά ζυμαρικά για ένα μπολ σούπας.

Βάλτε τα σε ένα μπολ με ζωμό βοείου κρέατος για μια μοναδική σούπα που περιλαμβάνει τρυφερό βοδινό κρέας, απαλές φέτες ραπανάκι, λάδι τσίλι και φρέσκα μυρωδικά. (Σε ορισμένα καταστήματα, οι πελάτες μπορεί να ζητήσουν ακόμη και ζυμαρικά με προτιμώμενο πάχος και σχήμα).

Borscht- Ουκρανία

Μια σούπα που είναι αγαπητή τόσο στην Ουκρανία, όσο και σε ολόκληρη την Ανατολική Ευρώπη. Κομμάτια από τρυφερά παντζάρια κολυμπούν στον κόκκινο ζωμό με  την πλούσια ξινή κρέμα και το kvass- έναν χυμό τεύτλων που έχει υποστεί γαλακτοζύμωση και αποτελεί μια ακόμα τοπική σπεσιαλιτέ.

Το 2022, η UNESCO τοποθέτησε τη σούπα στον κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς που Χρειάζεται Επείγουσα Διασφάλιση. Μέχρι και σήμερα, πολλοί Ουκρανοί σεφ κάνουν το καθήκον τους για να κάνουν τη σούπα σύμβολο του έθνους.

Mohinga- Μιανμάρ

Η σούπα είναι ό,τι είναι ένα από τα κύρια πρωινά σε μεγάλο μέρος της Μιανμάρ, όπου οι πωλητές στα πεζοδρόμια και τα καταστήματα βγάζουν την Mohinga από τεράστιες δεξαμενές.

Η νοστιμιά αυτής της σούπας προέρχεται από τα noodles ρυζιού και ο αρωματικός ζωμός, ο οποίος σιγοβράζεται με μυρωδικά και πήζει με φρυγανισμένο ρύζι σε σκόνη.

Τα ψάρια προσδίδουν πρόσθετο πλούτο, ενώ τα λεπτά noodles ρυζιού είναι ιδανικά για τη συγκεκριμένη σούπα.

Menudo- Μεξικό

Ο πατσάς που σιγοβράζεται για ώρες σε έναν πικάντικο ζωμό με σκόρδο είναι η απόλυτη μεξικάνικη θεραπεία για το hangover, αλλά το menudo φυσικά δεν είναι καλό μόνο γι’ αυτό.

Είναι επίσης αγαπημένο σε γάμους και μεγάλες περιστάσεις, με μια τεράστια κατσαρόλα με την παραδοσιακή σούπα να μπορεί να ταΐσει δεκάδες καλεσμένους.

Επιλέξτε μία από τις δύο κύριες ποικιλίες του απόλυτου μεξικάνικου comfort food: Το menudo rojo γίνεται βαθύ κόκκινο από τσίλι στον ζωμό, ενώ το menudo blanco είναι μια πιο ήπια εναλλακτική λύση.

Moqueca de camarão- Βραζιλία

Το φοινικέλαιο και οι ντομάτες χρωματίζουν τον ζωμό καρύδας σε ζεστό, πορτοκαλί κόκκινο σε αυτή τη σπεσιαλιτέ από την περιοχή Bahia της Βραζιλίας, που οι ντόπιοι τρώνε ακόμα και τις πιο ζεστές μέρες.

Οι γλυκές, τρυφερές γαρίδες που επιπλέουν στο ζωμό κάνουν τη σούπα ακόμα γευστικότερη. Παραδοσιακά, το moqueca de camarão μαγειρεύεται σε μια χειροποίητη κατσαρόλα από μαύρο πηλό, με την οποία, μάλιστα, σερβίρεται στο τραπέζι.

Soto ayam- Ινδονησία

Η σούπα με noodles και κοτόπουλο είναι στα καλύτερά της σε αυτό το πικάντικο ινδονησιακό πιάτο. Τα μπαχαρικά όπως ο φρέσκος κουρκουμάς, ο αστεροειδής γλυκάνισος, η κανέλα, το λεμονόχορτο και τα φύλλα λάιμ συνδυάζονται με τους μελάτους κρόκους αυγών για επιπλέον πλούσια γεύση.

Κάθε μέρος της Ινδονησίας έχει μια τοπική πινελιά και η σούπα είναι επίσης αγαπητή στη Σιγκαπούρη, τη Μαλαισία και στο μακρινό Σουρινάμ στη Νότια Αμερική, όπου έφτασε η συνταγή με τους μετανάστες.

Tom yum goong- Ταϊλάνδη

Γλυκός, ξινός, πικάντικος και αλμυρός, ο υπέροχος ζωμός αυτής της σούπας είναι το ιδανικό περιτύλιγμα για γλυκές, τρυφερές γαρίδες. Τα αρωματικά συστατικά περιλαμβάνουν φύλλα galangal, λεμονόχορτο και λάιμ, ενώ οι φέτες από έντονο κόκκινο τσίλι από bird’s eye προσθέτουν το απαραίτητο στα ταϊλανδέζικα φαγητά καυτερό στοιχείο.

Το tom yum goong είναι μόνο μία από τις πολλές ποικιλίες σούπας tom yum στην Ταϊλάνδη — αυτή η εκδοχή είναι εμπλουτισμένη με λιπαρές γαρίδες και αποτελεί την αγαπημένη πολλών επισκεπτών.

Tonkotsu ramen- Ιαπωνία

Τα μαγειρεμένα κόκαλα χοιρινού κρέατος προσδίδουν έντονη γεύση σε αυτό το κλασικό ramen, του οποίου ο ζωμός είναι θολός με μυελό και λίπος. Ενώ ο απολαυστικός ζωμός είναι το αστέρι του tonkotsu ramen, ένα μπολ δεν είναι πλήρες χωρίς φέτες χοιρινής κοιλιάς και ένα κουβάρι από ζυμαρικά που είναι σκληρά στο κέντρο.

Φάτε με ένα ζευγάρι ξυλάκια και ένα κουτάλι με επίπεδο πυθμένα και μην ξεχάσετε να τσιμπολογήσετε – πιστεύεται ότι ενισχύει τη γεύση.

Yayla çorbasi- Τουρκία

Το βρασμένο ρύζι ή κριθάρι προσθέτει γλυκύτητα σε αυτή την κρεμώδη σούπα γιαουρτιού. Πιστεύεται ότι αποτρέπει τα κρυολογήματα κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Μάλιστα, ορισμένα τουρκικά νοσοκομεία σερβίρουν τη σούπα σε ασθενείς που αναρρώνουν.

Ένα τρίμμα αποξηραμένης μέντας βοηθά στην εξισορρόπηση της ελαφριάς γεύσης του γιαουρτιού. Σερβίρεται ιδανικά με ολόφρεσκες, ζεστές πίτες.