Εργασία από το σπίτι: «Αντικοινωνική» αλλά… φιλική προς το περιβάλλον

15 mins read

Η λεγόμενη «νέα πραγματικότητα» έχει φέρει τεράστιες αλλαγές στην καθημερινότητά μας. Μια από αυτές είναι και η τεράστια αύξηση των εργαζόμενων που πια δουλεύουν μερικώς ή αποκλειστικά από το σπίτι.

Ιδιαίτερα μετά την πανδημία του COVID-19, η εργασία εξ αποστάσεως έγινε καθημερινότητα για ένα σημαντικό ποσοστό των μέχρι τότε εργαζόμενων σε γραφεία.

Κι ενώ η συζήτηση για το κατά πόσο είναι υγιής η εργασία εκτός γραφείου για κοινωνικούς λόγους έχει την τιμητική της, μια νέα μελέτη έρχεται για να παρουσιάσει μια άλλη, πιο…οικολογική πλευρά του φαινομένου.

Εργάζεστε από το σπίτι; Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, όσοι δουλεύουν από τον χώρο τους καταγράφουν ακόμα και πάνω από 50% λιγότερες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου* από αυτούς που πηγαίνουν στο γραφείο.

Η δουλειά από το σπίτι, φυσικά, δε σημαίνει απαραίτητα και μηδενική ρύπανση του περιβάλλοντος, αλλά μπορεί να συμβάλλει στη σημαντική μείωσή της.

Όπως έδειξε η έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Cornell University και την Microsoft, οι εργαζόμενοι αποκλειστικά από το σπίτι σημείωσαν μείωση εκπομπών αερίων θερμοκηπίου κατά 54% σε σχέση με τους εργαζόμενους που μεταβαίνουν καθημερινά σε χώρους εργασίας.

Το καλύτερο πρόγραμμα εργασίας για τον πλανήτη

Η εργασία από το σπίτι μια φορά την εβδομάδα μειώνει τις εκπομπές ρύπων κατά 2%, σύμφωνα με την πρόσφατη μελέτη.

Το ποσοστό σκαρφαλώνει από το 11% έως και το 29% όταν δουλεύουμε απ΄τον χώρο μας δύο με τέσσερεις φορές εβδομαδιαία.

Γιατί η εργασία από το σπίτι είναι φιλική προς το περιβάλλον

Η εργασία πλήρους απασχόλησης από το σπίτι θεωρείται φιλική προς το περιβάλλον λόγω της μειωμένης παραγωγής εκπομπών αερίων θερμοκηπίου.

Η μείωση αυτή που παρατηρείται οφείλεται κυρίως στη μη χρήση μέσων μεταφοράς για τη μετακίνηση από και προς τον χώρο εργασίας. Επίσης, σημαντικό ρόλο παίζει και η εξοικονόμηση ενέργειας από επαγγελματικές συσκευές που θα χρησιμοποιούνταν στο γραφείο.

Αν και η μελέτη αφορά στοιχεία αποκλειστικά από τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι ειδικοί εκτιμούν πως οι αριθμοί δεν είναι πολύ διαφορετικοί και στην περίπτωση των Ευρωπαίων εργαζόμενων.

 

*Οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου είναι εκπομπές αερίων στην ατμόσφαιρα που δημιουργούν το φαινόμενο θερμοκηπίου και προκαλούν την κλιματική αλλαγή. Το διοξείδιο του άνθρακα αποτελεί το σημαντικότερο αέριο θερμοκηπίου. Κυρίως, η παραγωγή του οφείλεται σε ανθρώπινες δραστηριότητες.

Facebook Comments

Τελευταία Νέα