ΑρχικήEvergreenΗ «άγρυπνη» κλιματική αλλαγή: Πως επηρεάζουν οι νέες συνθήκες τον ύπνο μας

Η «άγρυπνη» κλιματική αλλαγή: Πως επηρεάζουν οι νέες συνθήκες τον ύπνο μας

Νέα έρευνα αναζητά τις συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη στον ύπνο. Η κλιματική αλλαγή μπορεί να έχει επίδραση στον τρόπο που κοιμόμαστε- και ο λόγος δεν είναι ότι έχουμε…χάσει τον ύπνο μας στην ιδέα των νέων συνθηκών.

Οι αλλαγές στο περιβάλλον έχουν οδηγήσει στη μείωση των ωρών που κοιμόμαστε, αλλά και στην κακή ποιότητα του ύπνου μας, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν πως όσο ανεβαίνει η θερμοκρασία τόσο μειώνονται οι ώρες ποιοτικού ύπνου, ειδικά στην αρχή της νύχτας και στις μεγαλύτερες ηλικίες.

Μεγάλο μέρος του πληθυσμού ήδη χάνει 44 ώρες ύπνου ετησίως κατά προσέγγιση. Όσο αυξάνονται οι τιμές στο θερμόμετρο, τόσο θα «χάνουμε τον ύπνο μας», προειδοποιούν οι επιστήμονες. Συγκεκριμένα, μέχρι το 2100, θα κοιμόμαστε λιγότερο, μέχρι και κατά 58 ώρες ανά έτος.

Η ιδανική θερμοκρασία για να πετύχουμε τον τέλειο και απόλυτα υγιή ύπνο κυμαίνεται από τους 17 έως τους 20 βαθμούς, όπως εξηγούν οι ειδικοί. Μια μικρή πτώση της θερμοκρασίας του σώματος είναι απαραίτητη για να κοιμηθούμε σωστά.

Το αποτέλεσμα της μελέτης έδειξε ο ελλιπής και κακής ποιότητας ύπνος συναντάται κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες, και ειδικότερα σε χώρες που ήδη έχουν πολλή ζέστη. Οι αναπτυσσόμενες περιοχές της Μέσης Ανατολής και της νοτιοανατολικής Ασίας πλήττονται σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό, λόγω των υψηλών ποσοστών φτώχειας και των συνθηκών διαβίωσης.

Όσον αφορά τις ηλικιακές ομάδες, οι ηλικιωμένοι είναι αυτοί που επηρεάζονται περισσότερο. Αυτό συμβαίνει λόγω της δυσκολίας των γηραιότερων οργανισμών να προσαρμοστούν στις εξωτερικές θερμοκρασίες, σύμφωνα με τους μελετητές.

Η πολλή ζέστη αποτελεί σίγουρα πρόβλημα για τον ύπνο, τι συμβαίνει όμως με το κρύο; 

Οι χαμηλές θερμοκρασίες όχι απλώς βοηθούν στον ύπνο, αλλά απ’ ό,τι φαίνεται μας ωθούν στο να το παρακάνουμε. Σχετική έρευνα κατέγραψε ότι κοιμόμαστε περισσότερο όταν βρισκόμαστε σε κρύα μέρη, λόγω της προσαρμογής του οργανισμού μας που διευκολύνεται σε τέτοιες συνθήκες. Μάλιστα, ο ύπνος μας σε τέτοια περιβάλλοντα συχνά υπερβαίνει το διάστημα που θεωρείται υγιές.

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η κλιματική αλλαγή ήδη επηρεάζει και θα συνεχίσει να επηρεάζει τον τρόπο που κοιμόμαστε όλο και περισσότερο. Αυτό που επισημαίνουν οι ειδικοί είναι να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε σε προσωπικό επίπεδο για να βελτιώσουμε τον ύπνο μας.

Λιγότερος χρόνος μπροστά στην τηλεόραση, το κινητό και τον υπολογιστή μας πριν ξαπλώσουμε, διαλογισμός και σταθερό πρόγραμμα ύπνου είναι μόνο μερικές από τις πρακτικές που μπορεί ο καθένας μας ν’ ακολουθήσει για να δει σε μικρό διάστημα μεγάλες αλλαγές.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ