Οι καλύτερες ευρωπαϊκές χώρες για συνταξιούχους

21 mins read

H μετακόμιση στο εξωτερικό μετά τη συνταξιοδότηση είναι ένα όνειρο για πολλούς και μια έξυπνη απόφαση για όσους ζουν σε χώρες με αυξημένο κόστος ζωής.

Η Property Guides, μια εταιρεία που βοηθά τους ανθρώπους να αγοράσουν σπίτια στο εξωτερικό, προχώρησε στη σύγκριση ευρωπαϊκών χωρών που είναι δημοφιλείς στους ομογενείς για να καθορίσει ποια είναι η καλύτερη για τους συνταξιούχους.

Οι καλύτερες χώρες της Ευρώπης για συνταξιούχους

Η εταιρεία ακίνητης περιουσίας εξέτασε πέντε διαφορετικούς παράγοντες για να καθορίσει σε ποια ευρωπαϊκή χώρα είναι η καταλληλότερη.

Συγκεκριμένα, η Property Guides ανέλυσε την αναλογία πρασίνου (τετραγωνικά μέτρα ανά κάτοικο) στις πόλεις, την επιλογή για καθολική υγειονομική περίθαλψη, τον αριθμό των νοσοκομειακών κλινών ανά 1.000 άτομα, το επίπεδο εγκληματικότητας (περιστατικά κλοπής ανά 100.000 άτομα) και το κόστος ζωής.

Η Τουρκία είναι η φθηνότερη χώρα στην Ευρώπη

Η Τουρκία βρέθηκε να είναι η ευρωπαϊκή χώρα με το χαμηλότερο κόστος ζωής για τους συνταξιούχους – κατά μέσο όρο 488 ευρώ το μήνα.

Οι συνταξιούχοι μπορούν να αισθάνονται ασφαλείς στην Τουρκία, καθώς τα επίπεδα εγκληματικότητας είναι από τα χαμηλότερα ανάμεσα στις χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα, με μόνο 214 περιστατικά κλοπής ανά 100.000 άτομα.

Η Τουρκία έχει σημειώσει, επίσης, σημαντική αύξηση των επισκεπτών μετά την πανδημία. Φαίνεται, μάλιστα, ότι θα πάρει τη σκυτάλη από τη Γαλλία ως η δεύτερη χώρα με τις περισσότερες επισκέψεις στην Ευρώπη το 2024.

Η Γερμανία προσφέρει άφθονο χώρο πρασίνου

Το δεύτερο καλύτερο μέρος για να ζήσουν οι συνταξιούχοι σύμφωνα με τη λίστα της Property Guides είναι η Γερμανία.

Καθώς αναλογούν 88 τετραγωνικά μέτρα πρασίνου σε κάθε κάτοικο, η Γερμανία είναι η ιδανική τοποθεσία για τους λάτρεις της φύσης και όσους επιθυμούν να ζήσουν σ’ ένα υγιές περιβάλλον.

Παράλληλα, το Βερολίνο διαθέτει τον υψηλότερο αριθμό νοσοκομειακών κλινών απ’ όλες τις χώρες που εξετάστηκαν.

Η Ελλάδα είναι ένας οικονομικός προορισμός για τους συνταξιούχους

Η Ελλάδα έρχεται τρίτη στην κατάταξη χάρη στα ισχυρά νούμερα στις περισσότερες κατηγορίες που αναλύθηκαν.

Παρά τις αυξήσεις των τιμών σχεδόν σε όλους τους τομείς, η χώρα μας έχει το δεύτερο χαμηλότερο κόστος ζωής από τις τοποθεσίες που εξέτασε η Property Guides, με μέσο μηνιαίο κόστος ζωής τα 1.027 ευρώ, ποσό που θεωρείται χαμηλό στην Ευρώπη.

Φυσικά, η ζωή στην Ελλάδα για έναν Ευρωπαίο συνταξιούχο θεωρείται οικονομική συγκριτικά, αφού το αντίστοιχο κόστος, για παράδειγμα, στη Μεγάλη Βρετανία φτάνει τα 1.913 ευρώ.

Η Πορτογαλία είναι οικονομική, αλλά δεν έχει χώρο πρασίνου

Η τρίτη φθηνότερη χώρα για το κόστος διαβίωσης είναι η Πορτογαλία, αν και έρχεται 7η στη συνολική κατάταξη.

Παρά το γεγονός ότι το κόστος ζωής κυμαίνεται γύρω στα 1.100 ευρώ, η Πορτογαλία δεν έχει επαρκή χώρο πρασίνου (μόλις 37 τετραγωνικά μέτρα ανά άτομο). Ωστόσο, διατηρεί σχετικά χαμηλά τα επίπεδα εγκληματικότητας.

Η Ιρλανδία είναι μια από τις πιο ακριβές χώρες της Ευρώπης για συνταξιοδότηση

Από τα 20 καλύτερα μέρη για να ζήσει ένας συνταξιούχος, η Ιρλανδία βρέθηκε να είναι ο πιο ακριβός προορισμός. Το μηνιαίο κόστος ζωής είναι 2.218 €, ποσό μεγαλύτερο και από αυτό του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η χώρα δεν τα πάει πολύ καλά και όσον αφορά τα ποσοστά εγκληματικότητας, ενώ ο αριθμός νοσοκομειακών κλινών ανά 1.000 άτομα είναι ένας από τους χαμηλότερους.

Facebook Comments

Τελευταία Νέα