ΑρχικήEvergreenΠέντε πόλεις που ξεχωρίζουν και κάνουν τον πλανήτη πιο βιώσιμο

Πέντε πόλεις που ξεχωρίζουν και κάνουν τον πλανήτη πιο βιώσιμο

Ο Παγκόσμιος Δείκτης Αειφορίας Προορισμού (Global Destination Sustainability Index) αποκαλύπτει τους προορισμούς που εργάζονται για ένα βιώσιμο μέλλον με χαμηλότερες εκπομπές άνθρακα.

Καθώς ο χρόνος για να διατηρηθεί η παγκόσμια θερμοκρασία σε άνοδο 1,5 C τελειώνει, η ανάγκη εφαρμογής λύσεων για πιο βιώσιμες συνθήκες μεγαλώνει.

Ο πιο πρόσφατος Παγκόσμιος Δείκτης Αειφορίας Προορισμού εξετάζει 69 δείκτες – όπως τα ποσοστά ανακύκλωσης, τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης, την ποσότητα των ποδηλατοδρόμων και το ποσοστό των δωματίων ξενοδοχείων που είναι πιστοποιημένα ως «φιλικά προς το περιβάλλον» – για να επιλέξει τις πιο βιώσιμες πόλεις του κόσμου.

Ενώ ο δείκτης προσανατολίζεται στην αναγνώριση των τουριστικών τομέων για τις δεσμεύσεις τους για βιωσιμότητα, λαμβάνει επίσης υπόψη δεδομένα που επηρεάζουν τους κατοίκους της πόλης – καθιστώντας τον δείκτη έναν καλό πόρο όχι μόνο για ταξιδιώτες που θέλουν να επιλέξουν έναν βιώσιμο προορισμό, αλλά και για επίδοξους κατοίκους που αναζητούν να εγκατασταθούν σε μια φιλική προς το περιβάλλον πόλη.

Ακολουθούν πέντε πόλεις που συγκαταλέγονται στις καλύτερες:

Γκέτεμποργκ, Σουηδία

Η σουηδική πόλη κατατάσσεται στην κορυφή του Παγκόσμιου Δείκτη Αειφορίας Προορισμού. Πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Σουηδίας, η οποία μάλιστα ηγείται του δείκτη κάθε χρόνο από το 2016-2021. Ονομάστηκε επίσης από το Lonely Planet ως η πόλη με την πιο βιώσιμη διαμονή του κόσμου το 2021. Το 2022, καταγράφηκε ως μία από τις 100 πόλεις της ΕΕ που σχεδιάζουν να είναι κλιματικά ουδέτερες έως το 2030.

Και αυτοί δεν είναι οι μόνοι τρόποι με τους οποίους το Γκέτεμποργκ συμβάλλει στη μείωση των αποτυπωμάτων άνθρακα των κατοίκων και των επισκεπτών του.

Το 95% των μέσων μαζικής μεταφοράς της πόλης λειτουργεί με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως τα ηλεκτρικά λεωφορεία της. Το αεροδρόμιό της έχει πιστοποιηθεί σε ένα από τα υψηλότερα επίπεδα από το σύστημα διαπίστευσης άνθρακα, που σημαίνει ότι δεσμεύεται να παρακολουθεί, να μειώνει και να αντισταθμίζει τις εκπομπές άνθρακα.

Παράλληλα, τα 9 στα 10 δωμάτια ξενοδοχείων της πόλης είναι περιβαλλοντικά πιστοποιημένα. Ακόμη και τα φεστιβάλ του, στα οποία μπορεί να είναι έντονες οι εκπομπές CO2, προσπαθούν να μειώσουν τον αντίκτυπό τους, με το Way Out West – το οποίο σερβίρει μόνο χορτοφαγικά γεύματα, πουλά ανακυκλωμένα ρούχα ως εμπόρευμα και αποφεύγει τα πιάτα μιας χρήσης και τα μαχαιροπίρουνα και είναι το πρώτο μουσικό φεστιβάλ στον κόσμο που έγινε πιστοποιημένα βιώσιμο το 2013.

Όσλο, Νορβηγία

Δεύτερο στη λίστα – και η δεύτερη από τις οκτώ σκανδιναβικές πόλεις που μπήκαν στο top 10 – είναι το Όσλο, το οποίο ονομάστηκε επίσης επίσημη Πράσινη Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2019. Ίσως φαίνεται παράδοξο, με δεδομένη την οικονομική εξάρτηση της Νορβηγίας από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, όμως η χώρα συνήθως λαμβάνει κορυφαία βαθμολογία για τις δεσμεύσεις της για βιωσιμότητα.

Περπατήστε γύρω από το Όσλο και αυτή η δέσμευση είναι ξεκάθαρη. Μόνο όσον αφορά τις μεταφορές, η πόλη έχει 270 σταθμούς ποδηλάτων πόλης και 5.000 σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων. Η πόλη είναι «πράσινη» τόσο μεταφορικά όσο και κυριολεκτικά. Το 63% του δήμου είναι δασικό, ενώ το 9% αποτελείται από χώρους πρασίνου και αστικά πάρκα.

Γλασκώβη, Σκωτία

Ακόμη και το όνομα της Γλασκώβης μιλά για την περιβαλλοντική της κληρονομιά: προέρχεται από τη γαελική λέξη Glaschu, που σημαίνει «αγαπητός χώρος πρασίνου». Περίπου 1.500 χρόνια μετά την ίδρυσή της, η πόλη της Σκωτίας κατέχει την υψηλότερη θέση από οποιαδήποτε άλλη στο Ηνωμένο Βασίλειο (και όγδοη συνολικά) στον Παγκόσμιο Δείκτη Αειφορίας Προορισμού, όπου κατατάσσεται στις 10 πρώτες θέσεις κάθε χρόνο από το 2016.

Το 2023, η Γλασκώβη δημιούργησε μια ζώνη χαμηλών εκπομπών ρύπων, περιορίζοντας τα αυτοκίνητα που μπορούν να εισέλθουν στο κέντρο προκειμένου να περιορίσουν την ατμοσφαιρική ρύπανση. Έχουν κατασκευαστεί σταθμοί φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, έχουν εγκατασταθεί «έξυπνα» φώτα δρόμου και έχουν γίνει επίσης αξιοσημείωτες προσπάθειες για την ενίσχυση της ποδηλασίας με προγράμματα ενοικίασης ποδηλάτων και νέους ποδηλατόδρομους.

Η Γλασκώβη επικυρώνει επίσης τη φήμη της ως «πράσινη πόλη». Στην καρδιά της, υπάρχουν πολλά πάρκα- περισσότερα από 90 συνολικά. Αν και υπάρχουν ανισότητες μεταξύ των γειτονιών, κατά μέσο όρο, 8 στα 10 παιδιά στη Γλασκώβη ζουν σε απόσταση 400 μέτρων από έναν δημόσιο χώρο πρασίνου.

Μπορντό, Γαλλία

Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορεί να γνωρίζουν το Μπορντό για την εκπληκτική αρχιτεκτονική του και το κρασί του, αλλά υπάρχει ένας ακόμα λόγος για να ερωτευτείτε τη γαλλική πόλη: αναζητά ένα πιο βιώσιμο μέλλον.

Εκτός από την κατάταξη στο top 10 του Παγκόσμιου Δείκτη Αειφορίας Προορισμού, το Μπορντό είναι ο τρίτος βιώσιμος προορισμός με την υψηλότερη κατάταξη στο TripAdvisor.

Οι αποδείξεις αυτών των προσπαθειών είναι παντού στην πόλη, η οποία είναι πλοηγήσιμη με αυτοεξυπηρετούμενα ποδήλατα V3, ηλεκτρικά λεωφορεία, τραμ, ακόμη και με ποτάμια, ενώ αφθονούν εστιατόρια και καταστήματα μεταχειρισμένων μηδενικών χιλιομέτρων.

Περίπου τα τρία τέταρτα των αμπελώνων του Μπορντό και το ένα τρίτο των τουριστικών εταιρειών του έχουν λάβει οικολογική πιστοποίηση. Ακόμη και το Φεστιβάλ Κρασιού του Μπορντό – φέτος από τις 27 έως τις 30 Ιουνίου – προσπαθεί να μειώσει σημαντικά το αποτύπωμα άνθρακα: με οικολογική πιστοποίηση από το 2021, κομποστοποιεί τα υπολείμματα τροφίμων, δεν πουλά πλαστικά αντικείμενα και μετράει και αναφέρει τις εκπομπές του κάθε χρόνο.

Goyang, Νότια Κορέα

Στην 14η θέση στη λίστα – και στην υψηλότερη από οποιαδήποτε πόλη εκτός Ευρώπης – βρίσκεται η Goyang της Νότιας Κορέας, όπου η τουριστική βιομηχανία εργάζεται σκληρά για να βελτιώσει τα πράσινα διαπιστευτήριά της.

Το 2017, η Goyang, που βρίσκεται λίγο έξω από τη Σεούλ, έγινε η πρώτη πόλη στη Νότια Κορέα που εντάχθηκε στον Παγκόσμιο Δείκτη Αειφορίας Προορισμού. Το 2022, κέρδισε τις πρώτες πιστοποιήσεις βιωσιμότητας ISO 20121, ιδιαίτερα για τα συνέδρια και τις εκδηλώσεις της. Σήμερα, το συνεδριακό/εκθεσιακό κέντρο της πόλης ανακυκλώνει το νερό της βροχής το οποίο στη συνέχεια αξιοποιεί στα μπάνια και το πότισμα των κήπων του. Η πόλη διαθέτει επίσης 68 πάρκα και σύστημα κοινής χρήσης ποδηλάτων.

Εκτός από πρωτοβουλίες όπως οι προσπάθειες του συνεδριακού κέντρου να μειώσει το αποτύπωμα άνθρακα, η πόλη έχει εξαιρετικές περιβαλλοντικές συνθήκες, όπως περισσότερα από 1.000 εκτάρια «πράσινου και μπλε» (πάρκων και νερού) ανά 100.000 άτομα και 424 χλμ. ποδηλατοδρόμων.