ΑρχικήEvergreenΠως θα φτιάξετε το τέλειο σφηνάκι εσπρέσο

Πως θα φτιάξετε το τέλειο σφηνάκι εσπρέσο

Οι ειδικοί αποκάλυψαν ένα επιστημονικά αποδεδειγμένο hack για να φτιάξετε τον ιδανικό εσπρέσο.

Ο ψεκασμός των κόκκων του καφέ με νερό πριν από το άλεσμα είναι μια τεχνική γνωστή ως «Τεχνική σταγονιδίων Ross». Όταν οι κόκκοι καφέ αλέθονται, η ρωγμή και η πτωτική τους κίνηση δημιουργεί στατικά ηλεκτρικά φορτία.

Ο ηλεκτρισμός που δημιουργείται κάνει τους τριμμένους κόκκους εσπρέσο να σχηματίσουν μια στερεή μάζα και να κολλήσουν στον μύλο- το έντονο καβούρδισμα και το λεπτό άλεσμα προσθέτουν στο φορτίο που δημιουργείται με το τρίψιμο.

Το αποτέλεσμα είναι ένα σφηνάκι εσπρέσο που δεν εκχυλίζεται τόσο ομοιόμορφα όσο θα μπορούσε, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε «απρόβλεπτα δυσάρεστο εσπρέσο», σύμφωνα με τη νέα μελέτη.

Η ομάδα επιστημόνων στο Πανεπιστήμιο του Όρεγκον ανακάλυψε ότι ο ψεκασμός μόλις 20 μικρολίτρων νερού (20 εκατομμυριοστά του λίτρου) ανά γραμμάριο ολόκληρων κόκκων καφέ πριν από την άλεση αλλάζει εντελώς το αποτέλεσμα. 

Αυτό ισοδυναμεί με δύο ή τρεις ψεκασμούς νερού από ένα μικρό μπουκάλι ψεκασμού ανά σφηνάκι εσπρέσο.

Οι ειδικοί εξέτασαν μόνο ολόκληρους κόκκους αλεσμένους σε μύλους άλεσης με μαχαίρια για αυτή τη μελέτη, αλλά μερικές από τις δοκιμές παρασκευής δείχνουν ότι και ο ήδη αλεσμένος καφές θα μπορούσε επίσης να ωφεληθεί από την προσθήκη ελάχιστου νερού.

Τι έδειξε η μελέτη

Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν την Τετάρτη στο περιοδικό Matter.

«Η υγρασία, είτε πρόκειται για υπολειμματική υγρασία στο εσωτερικό του καβουρδισμένου καφέ είτε για εξωτερική υγρασία που προστίθεται κατά το άλεσμα, είναι αυτή που υπαγορεύει την ποσότητα φορτίου που σχηματίζεται κατά το άλεσμα», δήλωσε ο ανώτερος συντάκτης της μελέτης, Christopher Hendon.

«Το νερό όχι μόνο μειώνει τον στατικό ηλεκτρισμό… αλλά μπορεί επίσης να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ένταση του ροφήματος και, ενδεχομένως, στην ικανότητα πρόσβασης σε υψηλότερες συγκεντρώσεις γεύσεων», πρόσθεσε.

Για τη διεξαγωγή αυτής της μελέτης, η ομάδα ξεκίνησε μετρώντας πόσο φορτίο συσσωρεύουν οι ολόκληροι κόκκοι καφέ όταν τρίβονται σε διαφορετικές επιφάνειες.

Οι κόκκοι Starbucks Blonde Espresso Roast κυλήθηκαν σε μια δονούμενη ράμπα και στη συνέχεια έπεσαν σε μια συσκευή που μετρά το ηλεκτρικό φορτίο.

Επαναλαμβάνοντας αυτό το πείραμα με την τοποθέτηση διαφορετικών υλικών στη ράμπα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι κόκκοι απέκτησαν ελάχιστο φορτίο επάνω στο μέταλλο και θετικό φορτίο στο πλαστικό PVC ή mylar (υλικό που χρησιμοποιείται στις σακούλες κόκκων καφέ).

Η κύλιση των κόκκων κάτω από το γυαλί και το νάιλον, από την άλλη, δημιούργησε αρνητικό φορτίο.

Το τρίψιμο των υλικών μεταξύ τους δημιουργεί ένα ηλεκτρικό φορτίο που ονομάζεται τριβοηλεκτρικό φαινόμενο (σκεφτείτε τι συμβαίνει όταν, για παράδειγμα, χτενίζεστε με μια πλαστική βούρτσα).

Στη συνέχεια, οι επιστήμονες άλεσαν κόκκους καφέ από διαφορετικά μέρη, καβουρδισμένους σε διαφορετικά επίπεδα και με διαφορετική περιεκτικότητα σε υγρασία για να μετρήσουν τα αποτελέσματα του τριβοηλεκτρικού φαινομένου κατά την άλεση.

Η κύλιση των καρπών του καφέ στη ράμπα δημιούργησε μια φόρτιση, αλλά τα μαχαίρια αύξησαν αυτό το αποτέλεσμα, καθώς στους μύλους μαχαιριών, οι κόκκοι σπάνε και δημιουργείται ηλεκτρικό φορτίο μέσω της τριβής του αλεσμένου καφέ.

Συλλέγοντας τον αλεσμένο καφέ στην ειδική συσκευή που μετρά το φορτίο, η ομάδα διαπίστωσε ότι οι κόκκοι με υψηλότερη περιεκτικότητα σε υγρασία έφεραν λιγότερο ηλεκτρικό φορτίο.

Οι καφέδες με τα πιο χαμηλά επίπεδα στο καβούρδισμα συσσώρευσαν λιγότερο στατικό φορτίο κατά το άλεσμα. Μέρος αυτού θα μπορούσε να οφείλεται στο ότι οι λιγότερο καβουρδισμένοι κόκκοι διατηρούν περισσότερη υγρασία, αλλά και επειδή οι πιο σκούροι καφέδες είναι πιο εύθραυστοι.

Η λεπτή άλεση των κόκκων δημιούργησε επίσης περισσότερο ηλεκτρικό φορτίο, πιθανώς επειδή δημιουργεί περισσότερα σωματίδια που μπορούν να συγκρούονται μεταξύ τους περισσότερες φορές, δίνοντας, έτσι, και περισσότερες ευκαιρίες για τη δημιουργία του τριβοηλεκτρικού φαινομένου.

Λαμβάνοντας υπόψη αυτά τα αποτελέσματα, οι ερευνητές προσπάθησαν να αναπαράγουν τα αποτελέσματα των κόκκων υψηλότερης υγρασίας προσθέτοντας λίγο νερό πριν από την άλεση.

Η ομάδα διαπίστωσε ότι, καθώς η αναλογία νερού- καφέ πλησίαζε τα 20 μικρολίτρα νερού ανά 1 γραμμάριο κόκκων, το στατικό φορτίο που συσσωρεύτηκε κατά την άλεση πλησίαζε το μηδέν.

Για όποιον επιθυμεί να δοκιμάσει την τεχνική Ross Droplet στο σπίτι, θα χρειαστεί απλώς η προσθήκη δύο ή τριών ψεκασμών από ένα μικροσκοπικό μπουκάλι για κάθε 15 γραμμάρια κόκκων.

Τι σήμαιναν, λοιπόν, όλα αυτά, για τον εσπρέσο που έφτιαξαν οι μελετητές;

Πρώτα απ ‘όλα, κάθε σφηνάκι εσπρέσο χρειαζόταν περίπου 50 τοις εκατό περισσότερο χρόνο για τους βρεγμένους κόκκους. Υποψιάζονται ότι αυτό συμβαίνει επειδή το στρώμα του εδάφους ήταν πιο πυκνό με το προστιθέμενο νερό.

Δεύτερον, οι βρεγμένοι κόκκοι παρήγαγαν ελαφρώς πιο συμπυκνωμένο καφέ από τους ξηρούς κόκκους.

Λόγω της βελτίωσης στην παρασκευή, είναι πιθανό ο ψεκασμός των αλεσμένων κόκκων να βελτιώσει την ποιότητα και τη συνοχή του καφέ.

Η ομάδα δοκίμασε αυτό το αποτέλεσμα μόνο στον εσπρέσο, αλλά λένε ότι θα μπορούσε να εφαρμοστεί μελλοντικά και σε άλλες τεχνικές προετοιμασίας καφέ.

*Με πληροφορίες από Daily Mail