ΑρχικήΚόσμοςΈρευνα του Politico για τον πόλεμο Ρωσίας- Ουκρανίας: Τι πιστεύουν οι Έλληνες...

Έρευνα του Politico για τον πόλεμο Ρωσίας- Ουκρανίας: Τι πιστεύουν οι Έλληνες ότι θα γίνει και τι θέλουν

Επιμέλεια: Θανάσης Χιούσης

Οι απαντήσεις προέρχονται από 17.023 ερωτηθέντες σε μια διαδικτυακή έρευνα σε 12 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Ιανουάριο. 

Μια νέα έρευνα ήρθε στο φως της δημοσιότητας από το POLITICO και σύμφωνα με τα αποτελέσματα οι περισσότεροι Ευρωπαίοι πιστεύουν ότι η Ουκρανία θα χάσει τον πόλεμο. 

Η έρευνα διεξήχθη από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων (ECFR) και σύμφωνα με αυτή, αν και οι περισσότεροι Ευρωπαίοι υποστηρίζουν την Ουκρανία στον πόλεμό της εναντίον της Ρωσίας, θεωρώντας την αμυνόμενο θύμα σε μια απρόκλητη και απάνθρωπη επίθεση, μόνο 1 στους 10 Ευρωπαίους πιστεύει ότι η Ουκρανία μπορεί να κερδίσει τελικά τον πολεμο, με τους περισσότερους να θεωρούν απαραίτητη μια «συμβιβαστική διευθέτηση» για τον τερματισμό της σύγκρουσης. Τη ίδια ώρα σχεδόν το 20% των ερωτηθέντων Ευρωπαίων προβλέπει ρωσική νίκη.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η απαισιόδοξη προοπτική οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην πολιτική κατάσταση στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου οι συνομιλίες για ένα νέο πακέτο βοήθειας για την Ουκρανία βρίσκονται σε αδιέξοδο στο Κογκρέσο και ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επιδιώκει μια επιστροφή που βασίζεται εν μέρει στη δέσμευση για αποχώρηση της στρατιωτικής βοήθειας για το Κίεβο.

Ερώτημα για την έκβαση του πολέμου:

Οι Ευρωπαίοι προβλέπουν ήττα της Ουκρανίας

Στο ερώτημα «Ποιο από τα παρακάτω πιστεύετε ότι είναι το πιο πιθανό αποτέλεσμα του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας;» λιγότερο από το 10% των Ευρωπαίων πιστεύουν στην νίκη της Ουκρανίας. Αντιθέτως, περίπου 20% των απαντήσεων δίνουν ως απόλυτο νικητή την Ρωσία. Ως πιθανότερη έκβαση του πολέμου, το 40%  τοποθετείται στην διενέργεια ενός αμοιβαίου συμβιβασμού. Στην Ουγγαρία (64%), την Ελλάδα (59%) και την Ιταλία (52%), οι πλειοψηφίες θέλουν τους συμμάχους να πιέσουν το Κίεβο να αποδεχθεί μια συμφωνία διευθέτησης – κάτι που ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelenskyy αρνήθηκε να εξετάσει.

Και ως αμοιβαίος συμβιβασμός θεωρείται η διακοπή της επέλασης των ρωσικών στρατευμάτων στην Ανατολική Ουκρανία και η αποδοχή της της κατοχύρωσης των χαμένων εδαφών (Μαριούπολη, Ζαπορίζια κτλ.) ως εδάφη υπό ρωσική κυριαρχία.

Η Πολωνία, η Πορτογαλία και η Σουηδία καταγράφουν ως οι πιο «αισιόδοξες» χώρες. 

Συγκεκριμένα, η Πολωνία και η Πορτογαλία είναι οι μόνες χώρες στις οποίες καταγράφεται περισσότεροι άνθρωποι να περιμένουν μια ρωσική νίκη από μια ουκρανική. Αλλά ακόμη και εκεί, μόνο το 17% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η Ουκρανία θα επικρατήσει (στη Σουηδία το 19% πιστεύει ότι η Ρωσία θα κερδίσει).

Την ίδια ώρα, οι Έλληνες δηλώνουν μακράν οι πιο απαισιόδοξοι μαζί με τους Ούγγρους καθώς μόνον 2% των Ελλήνων πιστεύει σε νίκη της Ουκρανίας.

pastedGraphic.png

Ερώτημα για το τι πρέπει να κάνει η Ευρώπη

Οι Ευρωπαίοι «σπρώχνουν» προς τον συμβιβασμό 

Στο ερώτημα «Ποιο από τα παρακάτω αντικατοπτρίζει καλυτερα την άποψή σας για το τι πρέπει να κάνει η Ευρώπη για τον πόλεμο στην Ουκρανία ευρύτερα;» το 41.1% πιστεύει ότι η Ε.Ε. θα έπρεπε να πιέσει την Ουκρανία να έρθει σε συμφωνία ειρήνης με την Μόσχα, με την μειοψηφία του 31% να επιμένει στην υποστήριξη της Ουκρανίας, ώστε να ανακτήσει τα χαμένα εδάφη. 

Οι ερωτηθέντες σε τρεις χώρες – την Πολωνία, την Πορτογαλία και τη Σουηδία – εκφράζουν σαφή θέση για συνέχιση της υποστήριξης της Ουκρανίας για την ανάκτηση του εδάφους της. Αλλά σε πέντε άλλες – Αυστρία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιταλία και Ρουμανία – οι άνθρωποι κλίνουν στην άποψη οι κυβερνήσεις τους να πιέσουν το Κίεβο να αποδεχθεί μια διευθέτηση. 

Στις υπόλοιπες χώρες, στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ολλανδία και την Ισπανία, το κοινό φαίνεται εξίσου διχασμένο στις θέσεις του.

Συνολικά, μεταξύ εκείνων που αναμένουν από την Ουκρανία και τη Ρωσία να καταλήξουν σε μια συμβιβαστική διευθέτηση, μόνο περίπου οι μισοί (52%) θα προτιμούσαν επίσης να ωθήσουν την Ουκρανία να αποδεχθεί μια τέτοια λύση – ενώ το ένα τρίτο από αυτούς (32%) θα προτιμούσε να υποστηρίξει την Ουκρανία κερδίζοντας πίσω τα εδάφη της. 

 

pastedGraphic_1.png

 

Ερώτημα για την εμπλοκή της Ε.Ε. 

Διχασμένη η κοινή γνώμη για τον ρόλο της Ένωσης στον πόλεμο

Στο ερώτημα «Διαδραμάτισε η Ε.Ε. θετικό ή αρνητικό ρόλο στον πόλεμο στην Ουκρανία;» οι Ευρωπαίοι αξιολογούν αρνητικά τον ρόλο της Ε.Ε. στον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο. 

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το 37% των Ευρωπαίων θεωρεί ότι η Ε.Ε. έπαιξε αρνητικό ρόλο στον πόλεμο. Μόλις το 29% αποτιμά θετικά την εμπλοκή της Ένωσης στην πολεμική συγκυρία ενώ το υπόλοιπο 34% πιστεύει ότι ρόλος δεν ήταν ούτε θετικός ούτε αρνητικός (ή δεν έχω άποψη για αυτό το θέμα).

Στην Ελλάδα, 48% των απαντήσεων, το υψηλότερο ποσοστό μαζί με την Ουγγαρία, αξιολογούν αρνητικά την δράση της Ε.Ε. στον πόλεμο, όταν μόλις το 13% πιστεύει ότι ωφέλησε την εξέλιξη των πραγμάτων.

 

pastedGraphic_2.png

 

Επισφραγίστηκε η στήριξη στην Ουκρανία στην Διάσκεψη του Παρισιού

Η Ε.Ε. και οι κορυφαίοι ηγέτες της είναι ξεκάθαροι ότι σκοπεύουν να συνεχίσουν να υποστηρίζουν το Κίεβο. Μετά και την Διάσκεψη του Παρισιού, έγινε απολύτως σαφές ότι η Ευρώπη θα συνεχίσει να στέκεται έμπρακτα στο πλευρό της Ουκρανίας με αναβάθμιση της στρατιωτικής βοήθειας της Δύσης στην Ουκρανία.

«Θα κάνουμε ό,τι απαιτείται ώστε η Ρωσία να μην καταφέρει να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο» επέμεινε ο Εμανουέλ Μακρόν, υπογραμμίζοντας ότι «η ήττα της Ρωσίας είναι απαραίτητη για την ασφάλεια και την σταθερότητα στην Ευρώπη».

Όμως, όπως σημειώνει και ο συγγραφέας της έρευνας Μάρκ Λέοναρντ: «Προκειμένου να υποστηρίξουν τη συνεχή ευρωπαϊκή υποστήριξη προς την Ουκρανία, οι ηγέτες της ΕΕ θα πρέπει να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο μιλούν για τον πόλεμο». «Η δημοσκόπησή μας δείχνει ότι οι περισσότεροι Ευρωπαίοι είναι απελπισμένοι να αποτρέψουν μια ρωσική νίκη. Αλλά επίσης δεν πιστεύουν ότι η Ουκρανία θα μπορέσει να ανακτήσει ολόκληρη την επικράτειά της» σημείωσε.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ