ΑρχικήΚόσμοςPolitico: Φόβος και τρόμος της Ευρώπης η άνοδος της ακροδεξιάς

Politico: Φόβος και τρόμος της Ευρώπης η άνοδος της ακροδεξιάς

Οι ευρωβουλευτές που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση ανέφεραν τη στροφή της Ευρώπης προς τα δεξιά.

Η άνοδος της ακροδεξιάς αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για το μέλλον της Ευρώπης, αναφέρει σε εκτενές άρθρο του το Politico, μετά από δημοσκοπική έρευνα που πραγματοποίησε ενόψει των Ευρωεκλογών.

Με την ακροδεξιά στην Ευρώπη να φοβίζει, τα ερωτήματα που τέθηκαν στα απερχόμενα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου λίγους μήνες πριν τις Ευρωεκλογές είναι τα εξής δύο: «ποια είναι η μεγαλύτερη απειλή για την Ευρώπη;» και «ποιος θα πρέπει να είναι ο επόμενος πρόεδρος της Επιτροπής;».

Οι ευρωβουλευτές που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση ανέφεραν τη στροφή της Ευρώπης προς τα δεξιά και την άνοδο του λαϊκισμού ως τις μεγαλύτερες προκλήσεις.

Η άνοδος της ακροδεξιάς, η κλιματική αλλαγή και ο πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας ήταν μεταξύ των κορυφαίων απειλών για την Ευρώπη που απαριθμήθηκαν από τους ευρωβουλευτές που συμμετείχαν σε έρευνα του Politico, επισκιάζοντας παραδοσιακά θέματα όπως η μετανάστευση και η κατάσταση της οικονομίας.

Αλλά όπως σημειώνει το Politico, δεν έχουν όλοι τους ίδιους φόβους και εξηγεί:

«Ενώ οι σοσιαλδημοκράτες νομοθέτες τόνισαν τον δεξιό λαϊκισμό, την κλιματική κρίση και την κοινωνική ανισότητα στις απαντήσεις τους, οι ευρωβουλευτές από το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) ήταν πιο πιθανό να αναφέρουν τον πόλεμο στην Ουκρανία και την ασφάλεια του μπλοκ ως τις μεγαλύτερες ανησυχίες τους.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία απουσιάζει ιδιαίτερα στις απαντήσεις των δεξιών ευρωβουλευτών, αντίθετα, εστίασαν στους κινδύνους της μετανάστευσης και στη διάβρωση της εθνικής κυριαρχίας, καθώς και στις παγίδες μιας βιαστικής εφαρμογής της Πράσινης Συμφωνίας».

Ποιοι θέλουν και ποιοι όχι την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για δεύτερη θητεία στη Κομισιόν

Τέλος, το Politico σημειώνει ότι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ελπίζει σε μια δεύτερη θητεία ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και όπως φαίνεται από τη δημοσκόπηση στα μέλη του ευρωκοινοβουλίου είναι η επικρατέστερη εκ των υποψηφίων.

Περίπου 1 στους 5 από τους ερωτηθέντες δήλωσε ότι θα ήθελαν η φον ντερ Λάιεν να εκτίσει άλλη μία θητεία, όμως ακόμη και η δική της κοινοβουλευτική ομάδα του ΕΛΚ είναι διχασμένη.

Μια μικρή μειοψηφία, στην οποία κυριαρχούν το ECR και οι Πράσινοι, αντιτίθεται ανοιχτά στη φον ντερ Λάιεν, σύμφωνα με την ίδια έρευνα.