ΑρχικήEvergreenΤι σχέση έχουν το καρπούζι κι ένα φίλτρο στο TikTok με την...

Τι σχέση έχουν το καρπούζι κι ένα φίλτρο στο TikTok με την παλαιστινιακή αλληλεγγύη;

Άλλη μια συνηθισμένη μέρα φτάνει στο τέλος της και κλείνει όπως πάντα με σκρολάρισμα στα social media. Καθώς χαζεύω στο TikTok, σταματάω σ’ ένα βίντεο που μου κινεί την περιέργεια. 

Ένα φίλτρο που ωθεί τους χρήστες να ακολουθήσουν μοτίβα μ’ ένα καρπούζι για να βοηθήσουν τους ανθρώπους στη Γάζα, το FILTER FOR GOOD, φαίνεται πως δεν έχει τραβήξει μόνο τη δική μου προσοχή, καθώς έχει γίνει viral μέσα σε λίγες ημέρες.

Στο βίντεο που δημοσίευσε, η Jourdan Louise ζητά από τους followers της να χρησιμοποιήσουν το φίλτρο και να αλληλεπιδράσουν με άλλα βίντεο που διαθέτουν το φίλτρο, με σκοπό τα έσοδα από τις προβολές και τις αναδημοσιεύσεις να σταλούν στη Γάζα*.

@xojourdanlouise USE THIS FILTER 🍉 to help the people of Gaza. As an AR creator, I am part of the Effect Creator Rewards program – basically like the creativity fund but for effect creators. This allows me to earn money for each unique video published using my effects*. I have created this FILTER FOR GOOD effect and will be donating the rewards earned to charities providing aid in Gaza. I know many of us don’t know how to help, but it can be as simple as posting a video with this filter! *Effects only can start earning rewards once 200,000 people have posted a video using it, so we need 199,999 more — which seems like a lot but it can easily be achieved! Please comments, save, and share to boost and encourage everyone to use this filter 🍉 #newfilter #effecthouse #watermelon #free #blackgirlsintech #activism #augmentedreality #socialchange #filterforgood ♬ original sound – nemahsis

Αναρωτιέμαι τι σχέση μπορεί να έχει ένα φίλτρο στο TikTok με την υποστήριξη στην Παλαιστίνη και γιατί αυτό χρησιμοποιεί το καρπούζι και ξεκινάω να το ψάχνω.

 

Αυτό που για εμάς συμβολίζει το καλοκαίρι, την ξεγνοιασιά και την ανεμελιά έχει εντελώς διαφορετική σημασία για τους Παλαιστινίους. Το καρπούζι έχει γίνει συνώνυμο της παλαιστινιακής αλληλεγγύης, αντικαθιστώντας συχνά την παλαιστινιακή σημαία.

Πως το καρπούζι έγινε σύμβολο διαμαρτυρίας

Πριν από το 1948, η Παλαιστίνη ήταν γνωστή για την εξαγωγή καρπουζιών στον Λίβανο και την Ιορδανία. Από εκεί και έπειτα, το φρούτο μεταμορφώθηκε σε σύμβολο αντίστασης, με τους Παλαιστίνιους να το χρησιμοποιούν σαν ένδειξη εθνικής υπερηφάνειας.

Το καρπούζι ξεκίνησε να γίνεται σύμβολο αντίστασης μετά τον Πόλεμο των Έξι Ημερών (1967), όταν το Ισραήλ κατέκτησε τον έλεγχο της Δυτικής Όχθης και της Γάζας και μετέτρεψε το να υψώνει κανείς την παλαιστινιακή σημαία σε ποινικό αδίκημα σ’ αυτές τις περιοχές.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mustaali Raj (@mraj)

Η ισραηλινή κυβέρνηση προχώρησε στην απαγόρευση της παλαιστινιακής σημαίας και των χρωμάτων της και οι Παλαιστίνοι- για να την παρακάμψουν-άρχισαν να χρησιμοποιούν το καρπούζι, μιας και όταν αυτό κοπεί στη μέση, έχει τα εθνικά χρώματα της παλαιστινιακής σημαίας: κόκκινο, μαύρο, λευκό και πράσινο. Έτσι, το φρούτο έγινε σταδιακά ο κύριος τρόπος έκφρασης εθνικής υπερηφάνειας και αντίστασης.

Η απαγόρευση της παλαιστινιακής σημαίας ανακλήθηκε το 1993 ως μέρος της Συμφωνίας του Όσλο, βασικά σημεία της οποίας ήταν η αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από περιοχές της Λωρίδας της Γάζας και τη Δυτική Όχθη, και το δικαίωμα των Παλαιστινίων για αυτονομία και διακυβέρνηση μέσω της Παλαιστινιακής Αρχής. Η σημαία έγινε αποδεκτή ως αντιπροσώπευση της Παλαιστινιακής Αρχής που θα διοικούσε τη Δυτική Όχθη και τη Γάζα.

Η χρήση του καρπουζιού αναζωπυρώθηκε το 2021 και μέχρι σήμερα χρησιμοποιείται μαζικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως σύμβολο της υποστήριξης στην Παλαιστίνη. Χιλιάδες αναρτήσεις συνοδεύονται από το emoji του φρούτου, το οποίο μάλιστα συχνά αντικαθιστά τις λέξεις «Γάζα» και «Παλαιστίνη» στις δημοσιεύσεις.

*Μέσω του προγράμματος Effect Creator Rewards, οι δημιουργοί AR πληρούν τις προϋποθέσεις για κατανομή εσόδων από τη στιγμή που τα φίλτρα τους χρησιμοποιηθούν σε τουλάχιστον 200.000 βίντεο.