Η χώρα σε ειδική κατάσταση για μήνες

8 mins read

Είναι σαφές ότι τα δύσκολα είναι πλέον μπροστά για τη διαχείριση του κορωνοϊού και αυτό το ξέρει καλά η κυβέρνηση.

Για να καταλάβετε το μέγεθος της ανησυχίας, την Κυριακή έγινε σύσκεψη και αποφασίστηκε να μην κλείσουν όλα τα σχολεία και την Τρίτη η απόφαση αναθεωρήθηκε και αποφασίστηκε το κλείσιμο όλων των εκπαιδευτικών δομών για 14 μέρες. Για αρχή.

Τα πράγματα δεν θα είναι κανονικά για ένα διάστημα. Αν θα είναι μικρότερο ή μεγαλύτερο, κανείς δεν μπορεί να το πει με σαφήνεια. Τα συναρμόδια υπουργεία, όμως, έχουν επεξεργαστεί ένα πιο «μακροσκοπικό» σχέδιο που εκτείνεται ως το τέλος Μαΐου περίπου και περιλαμβάνει μια σειρά δράσεων για εκ περιτροπής απασχόληση εργαζόμενων γονέων, των οποίων τα παιδιά θα μένουν στο σπίτι, αλλά και ενίσχυσης των επιχειρήσεων που θα δουν τον τζίρο τους να πέφτει σημαντικά.

Είναι επίσης σαφές ότι ο στόχος για 3,5% πλεόνασμα φέτος δεν υπάρχει. Το θέτει ήδη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λέγοντας ότι θα πρέπει να υπάρχει ένα πιο ευέλικτο σχέδιο, προκειμένου ο δημοσιονομικός παράγοντας να μην λειτουργεί ανασχετικά για το επιχειρησιακό σχέδιο.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση προετοιμάζεται για συνθήκες μάχης. Και δεν θα είναι μια μάχη λίγων ημερών, όπως αυτή στον Έβρο. Η χώρα μπαίνει σε καθεστώς ειδικής κατάστασης, για κάποιες εβδομάδες, στο (πολύ) καλό σενάριο.

Ο εξ απορρήτων

Facebook Comments