ΑρχικήΕξ απορρήτωνΠορευόμαστε στρατηγικά με τη Γαλλία

Πορευόμαστε στρατηγικά με τη Γαλλία

Η επιλογή της κυβέρνησης να προχωρήσει με τους γαλλικούς εξοπλισμούς, αλλά και να κλείσει τη συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με τη Γαλλία δεν ήταν καθόλου τυχαία, ούτε ευκαιριακή.

Στην πραγματικότητα, η χώρα μας διαλέγει στρατόπεδο στις ευρωπαϊκές εξελίξεις. Πώς ο Αλέξης Τσίπρας πόνταρε όλα του τα λεφτά στην Άνγκελα Μέρκελ, πριν κάποια χρόνια, ελπίζοντας ότι θα του έλυνε όλα τα προβλήματα, σήμερα η Αθήνα βλέπει στο Παρίσι έναν ισχυρό ευρωπαϊκό εταίρο που θα τραβήξει προς τα εμπρός, θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο για πολλά χρόνια και θα υπηρετήσει θέσεις που ενδιαφέρουν τη χώρα μας.

Το ζήτημα, όπως το θέτουν αρμόδια στελέχη, δεν είναι να πάρουμε 3 ή 4 φρεγάτες. Θα παίρναμε ούτως ή άλλως. Το ζήτημα είναι αυτές να συνοδευτούν με μια στρατηγική συμμαχία, όπως αυτή που πλέον δρομολογείται με το Παρίσι.

Και για τους Γάλλους, δε, δεν είμαστε αδιάφοροι: σε μια περίοδο που είναι σε εξέλιξη ένα ευρωπαϊκό παίγνιο ισχύος, εμείς είμαστε ένας ενδιαφέρων σύμμαχος για το Παρίσι, με δεδομένο ότι η σημερινή Ελλάδα καμία σχέση δεν έχει με το…μαύρο πρόβατο της Ευρωζώνης προ ετών.

Μόνο να κερδίσουμε έχουμε, λοιπόν, από τη σχέση με τη Γαλλία και με το timing που την κάνουμε πιο στενή και ουσιαστική. Και αυτό θα το θυμηθούμε σε μια σειρά συζητήσεων, όπως για παράδειγμα για το Σύμφωνο Σταθερότητας που εμάς μας «καίει».

Ο εξ απορρήτων

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ