Τα προσωπικά του Ερντογάν με τον Μητσοτάκη

11 mins read

Μπορεί πολλά να παρατηρήσει κανείς ως προς τη στάση της Τουρκίας τις τελευταίες μέρες στην περιοχή. Είναι σαφές ότι θα συνεχίσει το κρεσέντο των προκλήσεων.
Ο πόλεμος των NAVTEX θα συνεχιστεί και μένει να δούμε την τουρκική εφημερίδα της κυβερνήσεως, για να απαντηθεί το ερώτημα, αν οι Τούρκοι προέβησαν σε αδειοδοτήσεις για γεωτρήσεις νοτίως της Κρήτης.
Υπάρχει, όμως, μια άκρως ενδιαφέρουσα παρατήρηση, την οποία μου μετέφερε άνθρωπος που καθημερινά ζει τις εξελίξεις από μέσα: ο Ταγίπ Ερντογάν συμπεριφέρεται σαν να έχει πλέον προσωπικά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Το ίδιο ισχύει, βεβαίως, και για τον Εμμανουέλ Μακρόν, αλλά ο πρωθυπουργός έχει μπει στο ρουθούνι του Τούρκου προέδρου περισσότερες φορές. Δεν είναι, άλλωστε, μακρινή η ανάμνηση του Έβρου, όταν η Ελλάδα δεν υπέκυψε στις τουρκικές πιέσεις και όρθωσε ανάστημα προστασίας των ευρωπαϊκών συνόρων έναντι της γείτονος.
Ο Ερντογάν χρεώνει στον Μητσοτάκη την ανακοίνωση της συμφωνίας με την Αίγυπτο για την ΑΟΖ, την ώρα που ετοιμαζόταν η ανακοίνωση των διερευνητικών επαφών Αθήνας-Τουρκίας για τις 28 Αυγούστου. Βεβαίως, η Ελλάδα δεν είχε καμία δουλειά να ρωτήσει την Τουρκία ή τη Γερμανία, αν θα ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην περιοχή. Και, παράλληλα, υπάρχει το ερώτημα, πώς θα είχε συμπεριφερθεί η Τουρκία, αν είχαν ξεκινήσει οι διερευνητικές επαφές και είχε ανακοινωθεί μια συμφωνία με την Αίγυπτο π.χ. στα μέσα Σεπτεμβρίου.
Είναι σαφές, λοιπόν, ότι ο Ταγίπ Ερντογάν το…έχει πάρει προσωπικά. Αυτό δεν είναι υποχρεωτικά κακό, από ελληνικής σκοπιάς. Το ζήτημα είναι ότι θα πρέπει να προετοιμαστούμε για συνεχιζόμενες αναταράξεις.
 
Ο εξ απορρήτων
 

Facebook Comments