«Η Ελλάδα δεν εκβιάζεται»- Αποφασιστική ελληνική απάντηση στη νέα τουρκική NAVTEX

12 mins read

Παρά τις διαμεσολαβήσεις του διεθνούς παράγοντα (Τραμπ, Μέρκελ, Κομισιόν) και την αμέριστη συμμαχική στήριξη του Μακρόν, ο Ερντογάν συνεχίζει τον χαβά του, που δεν είναι άλλος από τη διατήρηση της έντασης μέσω των NAVTEX.
Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, εξέδωσε μία ανακοίνωση- απάντηση, ενδεικτική της στάσης που θα έχει η χώρα μας και στην οποία κυριαρχεί ξεκάθαρα μία βασική αρχή: Η Ελλάδα δεν εκβιάζεται.
Αναλυτικά, η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ:
«Η Τουρκία συνεχίζει να εκπληρώνει πιστά το ρόλο του ταραξία και του παράγοντα αστάθειας στην περιοχή.
Να αγνοεί εκκλήσεις για διάλογο και να κλιμακώνει τις προκλήσεις της. 
Να αυτοεγκλωβίζεται στα αδιέξοδα των δικών της επιλογών. Να υπονομεύει την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή εξωθώντας τη διεθνή κοινότητα να λάβει μέτρα.
Η Ελλάδα δεν εκβιάζεται.
Βασιζόμενη αποκλειστικά στο Διεθνές Δίκαιο, στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και στους κανόνες καλής γειτονίας, θα συνεχίσει να επιδιώκει συμφωνίες για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών της με όλες τις χώρες της περιοχής.
Kαλούμε την Τουρκία να αποστεί από τα καθημερινά παραληρήματα στα οποία επιδίδεται και να εργαστεί για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής».
Πέρα από το ΥΠΕΞ, ο σταθμός της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού Ηρακλείου Κρήτης εξέδωσε αντι-NAVTEX με αφορμή την νέα παράνομη NAVTEX που εξέδωσε χθες Δευτέρα η Τουρκία για το ερευνητικό πλοίο ORUC REIS. Στην αντι-NAVTEX τονίζεται ότι είναι άκυρη η τουρκική NAVTEX, έχει εκδοθεί από μη εξουσιοδοτημένη υπηρεσία και η τουρκική δραστηριότητα είναι παράνομη καθόσον αφορά σε περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Η νέα παράνομη τουρκική Navtex δείχνει ότι το Oruc Reis θα συνεχίσει τις έρευνές του έως τις 12 Σεπτεμβρίου. Αυτή τη φορά, μάλιστα, βορειότερα και πιο κοντά στο Καστελόριζο προς τα ανατολικά.
 

Facebook Comments