Τι πραγματικά ήθελε ο βιαστικός Στόλτενμπεργκ;

8 mins read

Η…σπουδή του ισαποστάκια Γενς Στόλτενμπεργκ να ανακοινώσει την έναρξη τεχνικών συνομιλιών μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ για την αποκλιμάκωση της έντασης προκάλεσε τον έντονο εκνευρισμό της Ελλάδας, με δεδομένο ότι ο ίδιος είχε καταθέσει απλώς ένα κείμενο θέσεων για το πώς αυτή η διαδικασία θα μπορούσε να λάβει χώρα. Και ήταν, μάλιστα, και ένα εξαιρετικά αφηρημένο κείμενο. 
Ο Στόλτενμπεργκ, όμως, έκανε την πονηριά να ανακοινώσει συμφωνία των δύο πλευρών για τεχνικές συνομιλίες, χωρίς ποτέ να πάρει το πράσινο φως από την Αθήνα. Γι’ αυτή του την κίνηση υπάρχουν δύο ερμηνείες, μια καλύτερη και μια χειρότερη. 
Με βάση την πρώτη, ο Νορβηγός βλέπει ότι η Συμμαχία…πάει να του μείνει στα χέρια και αποφάσισε να δείξει ότι κάνει και αυτός, σε μια προσπάθεια να αποκλιμακωθεί η ένταση. Με βάση τη δεύτερη, όμως, ο Νορβηγός προσπάθησε να εγκλωβίσει την Αθήνα σε μια διαδικασία διαλόγου, χωρίς να έχει τηρηθεί ο ελληνικός όρος για αποχώρηση του Ορούτς Ρεις και των συνοδών πολεμικών πλοίων. Μάλιστα, ο κ. Στόλτενμπεργκ μοιάζει να είναι σε συνεννόηση με την κ. Μέρκελ, η οποία λίγη ώρα πριν μιλούσε με τον Ταγίπ Ερντογάν, ενώ οι Τούρκοι έσπευδαν μετά από μερικές ώρες να αποδεχθούν την πρωτοβουλία του ΝΑΤΟ. 
Οι δύο εναλλακτικές είναι στο τραπέζι, διαλέγετε και παίρνετε…
Ο εξ απορρήτων

Facebook Comments

Τελευταία Νέα