Ούτε στο υπουργείο Εξωτερικών ούτε στο υπουργείο Αμυνας γνώριζαν ότι ο πρωθυπουργός θα έθετε ζήτημα άρσης του casus belli από την Αγκυρα, σε συνέντευξή του στον ρ/σ ΣΚΑΪ, στους Β. Χιώτη και Ν. Παπαδόπουλο.
Ξαφνιάστηκαν και για ευνόητους λόγους απέφυγαν να το δείξουν, όμως η άγνοιά τους ήταν πρόδηλη στους συνομιλητές τους, ακόμη και σε δημοσιογράφους που απευθύνθηκαν στους Γ. Γεραπετρίτη και Ν. Δένδια ζητώντας πληροφορίες και διευκρινίσεις.
Ο Κ. Μητσοτάκης είπε ότι θα θέσει το θέμα στην επόμενη συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο Ρ.Τ.Ερντογάν, η οποία πιθανολογείται ότι θα γίνει στην Αγκυρα μέσα στον Ιούλιο. Νωρίτερα, θα έχουν συναντηθεί στη Χάγη, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, στο τέλος Ιουνίου.
Με βάση όσα είπε ο πρωθυπουργός, η άρση του casus belli θα τεθεί ως όρος για τη συμμετοχή της Τουρκίας στο ευρωπαϊκό σχέδιο ασφάλειας και άμυνας.
Δύο ερωτήματα προκύπτουν:
– Δεδομένου ότι το casus belli αποφασίστηκε από την τουρκική εθνοσυνέλευση το 1995 ως μέσο αποτροπής ενδεχόμενης επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, θα ανοίξει η συζήτηση για το ένα σκέλος χωρίς να αγγίξει το άλλο;
– Δεδομένου ότι η Τουρκία έχει κάνει ήδη συμφωνίες αμυντικής συνεργασίας με Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία, έχουν εξασφαλιστεί συμμαχίες σε επίπεδο ΕΕ για να προωθηθεί το ελληνικό αίτημα με επιτυχία;
Εννοείται ότι οι απαντήσεις θα δοθούν στην πράξη και σύντομα, όχι σε επόμενη συνέντευξη του πρωθυπουργού, αλλά “στο πεδίο”.